مشخصات، قیمت و خرید زغال دینام خودرو + زمان تعویض آن

مشخصات، قیمت و خرید زغال دینام خودرو + زمان تعویض آن

ما در این نوشته می خواهیم راجع به زغال دینام خودرو صحبت کنیم. با این که دینام دستگاه نسبتا ساده ای است و از چند بخش کوچک تشکیل شده است ولی نقش حیاتی ایفا می کند . دینام مولد جریان مستقیم می باشد که به طور کلی از قطعات بسیار مهمی تشکیل شده است .

زغال دینام

سوالات مربوط به دینام

1- کار دینام چیست ؟

دینام تولید کننده برق است به این ترتیب که انرژی مکانیکی به انرژی  الکتریکی تبدیل شده و این انرژی ضمن شارژ نمودن باطری مصارف مختلف برق اتومبیل را تامین می کند .

2- دلیل خوردگی مرتب دنده استارت چی می باشد ؟

خوب درگیر نشدن دنده استارت با دنده فلایویل تاب داشتن دنده فویویل به علت کج پرس شدن آن

3- کار اتوماتیک استارت چیست ؟

درگیر نمودن دنده استارت با دنده فلایویل

4- آزمایش خرابی دینام را توضیح دهید ؟

در زمان روشن بودن موتور یکی از قطب های باطری را باز می کنیم اگر موتور خاموش شد دینام خراب است .

5- تفاوت بین دینام و استارت چیست ؟

دینام تولید کننده و استارت مصرف کننده برق است .

سیم پیچی های استارت ضخیم تر از سیم پیچ های دینام است .

جهت سیم پیچ های آرمیچر با هم فرق می کند .

6- کار فنر های پشت زغال دینام چیست ؟

چسبانیدن زغال به کلکتور دینام

7- کار بالشتک های دینام چیست ؟

بالشتک ها با ایجاد حوزه مغناطیسی جریان برق را به وجود می آورد .

8- کار زغال دینام چیست ؟

جمع آوری برق از روی کلکتور

9- کار دیود چیست ؟

تبدیل جریان متناوب به جریان مستقیم که به اصطلاح به آن یک سو کننده جریان نیز گفته می شود .

10- کار آفتامات چه می باشد ؟

کلید خودکار است که سر راه دینام به باطری قرار دارد و مقدار شارژ جریان باطری را کنترل می کند .

11- علل سوختن دینام را توضیح دهید ؟

شارژ بیش از حد دینام

اتصالی در سیم پیچ های دینام

چسبیدن پلاتین ، قطع و وصل آفتامات در زمان خاموش بودن موتور

گیر کردن آرمیچر یا خرابی بوش و بلبرینگ دینام

چسبیدن پلاتین شارژ آفتامات

5 نشانه خرابی زغال دینام

1- اتصالات شل یا قطع شده

در صورتی که اتصالات شل یا قطع شده باشند ، باید همه موارد مربوط به دینام را چک کنید . ممکن است تسمه ها مشکلی نداشته باشند و هیچ مورد آشکار دیگری هم دیده نشود ولی باتری خوابیده باشد . در این صورت دینام برق تولید می کند ولی برق تولید شده جایی نمی رود . جریان برقی دینام تولید می کند توسط سیم های بلند و کوتاه منتقل می شود . اگر این قسمت حیاتی درست کار نکند ، برقی که دینام تولید می کند ، نمی تواند مورد استفاده قرار بگیرد .

2- خوابیدن باتری

اگر دینام مشکلی نداشته باشد ، روشن نشدن خودرو علامتی است از این که مشکلی در سیستم استارت خودرو شما به وجود خواهد آمد . وقتی سوئیچ را می چرخانید ، صدای تلق تلق به گوش خواهد رسید ولی هیج اتفاقی نمی افتد . بعد از مدتی ، حتی همان صدا هم قطع می شود . باتری را می تولن با استفاده از اهم متر تست کنید . بیشتر تعمیر گاه ها ابزار هایی برای تست کردن وضعیت و ظرفیت شارژ باتری ها دارند .

3- بینایی ، شنوایی ، بویایی

بینایی : بیشتر مکانیک ها می گویند وقتی مشتری هایشان با مشکلات مربوط به دینام مواجه می شوند ، کاپوت را بالا می زنند تا ببینند آیا تسمه ای در رفته است ، دسته موتور پاره شده یا قسمتی از موتور از کار افتاده است یا خیر .

شنوایی : بیشتر راننده ها نی گویند قبل از این که مشخص شود دینام مشکلی پیدا کرده است یا خیر ، صدای غرغر یا جیغ به گوش می رسد . دینام به وسیله تسمه ای به حرکت در می آید که به فولی سر میل لنگ متصل است .

بویایی : بوی سیم یا لاستیک سوخته ، اغلب مربوط به وجود مشکل در دینام می شود . اگر فولی دینام تراز نباشد و یا نتواند آزادانه بچرخد ، تسمه اصطلاک بیشتری پیدا می کند و باعث می شود بوی لاستیک بلند شده و به مشام شما برسد .

4- چراغ هشدار دهنده

روی صفحه کیلو متر بیشتر خودرو هایی که در دهه اخیر ساخته شده اند ، یک چراغ هشدار دهنده وجود دارد که روشن شدن آن نشان دهنده وجود مشکل در دینام است . اگر دینام با حداکثر توانش کار نکند یا ولتاژ بیش از حد از آن خواسته شود ، ممکن است میزان ولتاژ از محدوده تعیین شده بالا تر یا پایین تر برود و منجر به روشن شدن چراغ شود .

5- چراغ های کم نور

از آن جایی که دینام نیاز های برقی خودرو را تامین می کند ، وقتی کارایی آن پایین بیاید ، دستگاه های برقی هم خوب کار خواهند کرد . در این صورت ممکن است چراغ های جلو و چراغ های روی داشبورد کم نور و یا به شدت پر نور شود.

چند پیشنهاد برای پیشگیری از خرابی زغال دینام خودرو

1- فشار دادن پدال گاز و بالا بردن دور موتور تا حدودی 2000 دور در دقیقه در مدت زمان توقف طولانی .

2- خودداری از روشن کردن چراغ ها در زمان های غیر ضرور

3- بازدید مرتب وضعیت شل یا سفت بودن تسمه دینام

4- قرار دادن دور فن کولر در پایین ترین درجه

5- استفاده از باطری هایی که دارای ظرفیت بیشتر هستند .

زغال دینام

عوامل زیادی در خرابی یا سوختن زغال دینام تاثیر می گذارد که این عوامل شامل موارد زیر می باشد :

وسایل برقی که با حداکثر ظرفیت خود کار می کنند موجب می شود ذخیره برق باطری به مصرف برسد و این کمبود برق با دینام جبران خواهد شد .

گرمی هوا موجب بالا رفتن درجه حرارت موتور و به مدار آمدن دور فن ثانویه با حداکثر دور می شود . همچنین استفاده از کولر خودرو و قرار دادن دور فن کولر در دور حداکثر و ترافیم سنگین شهر ها موجب کاهش سرعت خودرو و کاهش دور موتور می شود و در نتیجه باعث بیشتر شدن قدرت تولید برق دینام پایین خواهد آمد و به موتور آسیب بسیار جدی وارد می کند .

موارد خرابی زغال دینام شامل موارد زیر می باشد :

1- سوختن سیم پیچ داخلی دینام که در این صورت نیاز به تعویض کل دینام است .

2- خراب شدن آفتامات دینام که تنظیم کننده برق آن است و در صورت خرابی دینام از کار می افتد .

3- از بین رفتن زغال دینام که با تعویض آن مجددا به کار می افتد .

عوامل پبشگیری از خرابی زغال دینام

1- از روشن کردن چراغ ها در زمان های غیر ضرور خودداری کنید .

2- وضعیت شل با سفت بودن تسمه دینام باید به صورت منظم چک شود و در صورت بودن مشکلی آن را رفع کند .

3- دور فن کولر را پایین ترین درجه بگذارید .

4- از باتری که دارای ظرفیت بیشتر است استفاده کنید .

5- در صورتی که مدت زمات توقف طولانی بود ، دور موتور خود را روی 2000 ببرید .

تسمه دینام چیست ؟

اگر درب محفظه موتور یا همان کاپوت خودرو بالا زده ، در قسمت جلویی موتور ، می فهمید وظیفه آن چگونه است . امکان دارد در هر ماشین از چند تسمه استفاده شود . معمولا در اکثر خودرو ها تعداد تسمه هایی که در قسمت جلویی خودرو تعبیه شده اند بیش از دو مور نیست که یکی از آن ها برای چرخاندن دینام و دیگر برای چرخاندن کمپرسور تهیه  هوا ، فرمان هیدرولیک و واتر پمپ می باشد .

این تسمه ها با اولین استارت و همگام با روشن شدن خودرو شروع به چرخش نموده و قطعاتی که به آن ها متصل شده اند را به حرکت وادار می کند . تسمه پروانه که می تواند از تسمه دینام جدا باشد یا به همراه آن باشد ،  باعث به حرکت در آوردن پروانه خودرو در قسمت جلویی و سایر قطعاتی که گفته شد ، به کار می رود .

تسمه دینام باعث به حرکت در آمدن دینام خودرو و تبدیل نیروی حرکتی موتور به نیروی الکتریکی می شود که در نهایت این نیرو به باتری انتقال پیدا کرده و سبب شارژ شدن آن می شود .

قطعات زغال دینام

1- جا ذغالی و دغال ها

در دینام های جریان مستقیم برق خروجی دینام ها از زغال ها عبور می کرد چون جریان زیادی از آن ها عبور می کند معمولا زغال آن ها بزرگ می باشد ولی در الترناتور جریان زیادی از زغال ها نمی گذارد و به همین خاطر زغال های زیاد بزرگ نمی باشند .

2- پولی و پنکه

مانند دینام های جریان مستقیم قسمتی از محور روتور از پوسته جلوئی النرناتور بیرون است روی این قسمت یک پولی و پنکه قرار دارد که هر دو آن ها توسط یک خار بع محور روتور متصل می شوند جلوی آن ها یک مهره بسته می شود و تسمه روی این پولی قرار گرفته است .

3- پوسته دینام های الترناتور

الترناتور از دو پوسته جدا از هم تشکیل شده است که معمولا از جنس آلومینیوم می باشند بدنه فلزی استاتور ما بین این دو پوسته قرار گرفته و توسط چند پیچ دو پوسته روی یک دیگر محکم می شود /

4- روتور

مجموعه ای است که وظیفه تولید حوزه مغناطیسی را در الترناتور به عهده دارد . زوتور از یک محور تشکیل شده که جلوی آن دارای رزوه برای بستن و نگهدار آن قیمت می باشد .

5- استاتور

استاتور مجموعه ای است که سیم پیچی می باشد که در اثر برخورد به حوزه آن جریان الکتریسته به وجود می آید این سیم پیچی ها دور روتور می باشد و از حوزه مغناطیسی محافظت می کند .

چند نوع زغال دینام وجود دارد ؟

1- دو ذغال که با آفتامات سه قرقره عمل می کند .

2- سه ذغال که با آفتامات یک قرقره عمل می کند .

نسل جدیدی از این قطعه با نام آلترتانور شناخته می شود که بر عکس مدل های قدیمی تر قادر است در دور کند موتور که اتومبیل درجا کار می کند نیز انرژی مورد نیاز برای آن را تامین می کند .

علائم خرابی تسمه زغال دینام در اتومبیل

1- مشکل باطری خودرو : اگر در ابتدای صبح با مشکل خوابیدن باطری رو به رو شدید دو احتمال قوی در این مورد وجود دارد اولا اینکه عمل باطری به پایان رسیده است و دوم اینکه این قطعه دچار مشکل شده است .

2- کم نور شدن چراغ ها : کاهش نور چراغ به معنی ندم برق رسانی صحیح به آن است که نیاز به بررسی دینام دارد .

3- صدا ها و بو های غیر عادی : صدای عجیب از اتومبیل می تواند نشانه ای از خرابی این قطعه باشد . به علاوه رسیدن بوهای عجیب به مشام نیز از عوارض سوختن بالشتک ها یا زغال های آن است .

4- هشدار دینام : در اتومبیل های پیشرفته در صفحه کیلو متر خودرو چراغی به منظور هشدار تعبیه شده است و در صورت اختلال در عملکرد این قطعه چراغ روشن می شود و همچنین ممکن است رادیو بخش ، چراغ های خودرو و یا برف پاکن ، چراغ اخطار دینام روشن شود .

مهم ترین عواملی که باعث خرابی زغال دینام می شود ، چیست ؟

1- سوختن سیم پیچ و بالشتک ها : این مشکل به علت استفاده زیاد از دینام رخ داده و نیاز است که این قطعات تعویض شود .

2- آفتامات : این قطعه وظیفه کنترل نوسانات آن را بر عهده دارد ، و مشکل در آن موجب بالا رفتن تعداد نوسانات شده و ممکن است عملکرد آن را خراب کند .

3- مشکل تسمه دینام : شل و یا سفت بودن بیش از اندازه تسمه و یا پوسیدگی آن عامل خرابی این قطعه می شود .

4- از بین رفتن زغال : در اثر استفاده بیش از اندازه از زغال و یا دمای بالای آن این قطعه از دینام تخریب شده و نیاز به تعویض دارد .

نحوه عملکرد زغال دینام در خودرو

دینام که یک موتور الکتریکی در خودرو می باشد که با استفاده از حرکت میل لنگ موتور خودرو در زمان روشن بودن اتومبیل با استفاده از سیم پیچ الکتریکی و میدان مغناطیسی پوسته زغال دینام در حول محور خود محور می چرخشد . اگر زغال دینام خراب شود به دینام و تسمه دینام آسیب جدی وارد می شود . بهتر است زمانی که زغال دینام خراب شد آن را سریعا عوض کنید .

زغال دینام

بیشتر بخوانید:

آفتامات دینام چیست و چه وظیفه ای دارد + علل خرابی آن

خطرات پاره شدن تسمه دینام پراید و علت پاره شدن تسمه دینام

علت خراب شدن دینام خودرو چه می باشد

منبع: وان کار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.