حروفی که در پلاک خودرو ها وجود دارد، به چه معناست؟

حروفی که در پلاک خودرو ها وجود دارد به چه معناست؟

ما در این نوشته می خواهیم راجع به حروفی که در پلاک خودرو ها وجود دارد صحبت کنیم.

پلاک خودرو

انواع پلاک ها:

خودرو های شخصی

پلاک ملی شخصی از نامش معلوم می باشد که برای خودرو شخصی بوده و برای آن ها صادر می شود .

این پلاک های شخصی حروف مخصوص خود دارند که آن ها شامل  ب ، ج ، د ، ژ ( برای معلولین می باشد ) ، س ، ص ، ط ، ق ، ل ، م ، ن ، و ، ه ، ی می باشد که اگر کمی دقت کرده باشید ، خیلی راحت می توانید فهمید ماشین شخصی می باشد . و رنگ این پلاک ها سفید می باشد .

پلاک ویژه معلولین و جانبازا

این پلاک بدون حروف بوده و فقط روی آن عارم مخصوص  معلولین را زده  است . دلیل طراحی این پلاک این است که اگر این اشخاص در جایی پارک کنند معلوم می شود . و قابل توجه است که این افراد بنزین و همچنین درمان ساماندهی را دارند . و در آخر که پلاک این ماشین ها سفید می باشد .

پلاک های گذر موقت

این پلاک ها برای منطقه های آزاد می باشد و حتی می تواند وارد شهر نیز شوند و یا به استان دیگری بروند . و قابل توجه می باشد که در اکثر مواقع برای افراد محدودیتی را مشخص می کنند . و همچنین رنگ پلاک آن ها سفید می باشد .

نظامی

این پلاک برای افراد نظامی می باشد ولی هر سمتی پلاکی مخصوص خود را دارد . سپاه پاسداران ( ث ) ، ارتش ( ش ) ، نیروی انتظامی ( پ ) ، وزارت دفاع ( ز ) ، و در آخر ستاد کل فرماندهی نیرو های مسلح ( ف ) می باشد . اگر این حرف را در یاد داشته باشید وقتی ماشین آن ها را دیدید ، می توانید تشخیص بدهید که برای چه افراد نظامی می باشد . و یادتان باشد که رنگ پلاک این ماشین ها سبز می باشد .

تاکسی

پلاک های افراد که تاکسی دارند ، زرد بوده و روی آن حتی آرم تاکسی را به لاتین نوشته شده است .

عمومی

این پلاک برای افراد که ماشین آن ها وانت بار ، اتوبوس ، تریلی و مینی بوس ها طراحی شده و مخصوص آن ها می باشد . و پلاک این ماشین ها مانند تاکسی ها زرد می باشد .

پلاک سیاسی

این پلاک برای افرادی که در سفارت مشغول هستند ، طراحی شده و حتما باید از این پلاک ها استفاده کنند که رنگ آن آبی می باشد .

دولتی

این پلاک برای افراد که کار آن ها دولتی می باشد . مانند کارکنان بانک ، معلمین ، افرادی که در ثبت احوال کار می کنند . و رنگ پلاک آن ها قرمز می باشد .

پلاک خودرو های تاریخی

این پلاک برای ماشین های تاریخی بوده که در زمان قدیم نیز این پلاک ها بوده است . و قابل توجه است خودرو های قدیمی ویژگی زیر را دارند .

خودرو نفیس : این خودرو ها در زمان شاه و در 50 سال پیش تولید شد که اکثر افراد از آن در زمان قدیم از آن استفاده می کردند .

خودرو های قدیمی : این خودرو ها 25 سال پیش تولید شده و از لحاظ طراحی و ساخت ، بهترین ساختار و ویژگی را دارد .

خودرو های ویژه : به خودرو های فرهنگی ، ویژه می گویند .

پلاک موتور سیکلت

این نوع پلاک برای موتور ها بوده که در عقب موتور قرار دارد .

برای شماره گذاری پلاک افرادی وسایل نقلیه دارند ، باید حتما مدارک زیر را با خود ببرند در غیر این صورت نمی توانند شماره گذاری پلاک کنند ؟

1- اصل سند خودرو

2- اصل کارت شناسایی ماشین

3- اصل سند که حتما باید به نام خودتان باشد

4- حضور صاحب ماشین ( در غیر این صورت انجام داده نمی شود )

5- ارائه اصل کارت معاینه ماشین ( که مشخص شود آن ماشین چه بوده ، سالم می باشد یا خیر )

6- شناسنامه و کارت ملی و عکس

حتما موارد گفته شده در بالا باید همراه باشد ، در غیر این صورت شماره گذاری پلاک انجام نخواهد شد و ماشین شما بدون پلاک خواهند ماند که چرخیدن ماشین شما بدون پلاک ، به ضرر شما بوده و حتی در اکثر مواقع ماشین شما را می خوابند و شما باید هزینه زیادی برای حل کردن شماره گذاری و همچنین بیرون آوردن آن شوید و حتی امکان دارد باعث آن شود که برای شما نمره منفی ثبت کردد . و همچنین شماره گذاری پلاک شما ، 2 الی 3 ساعت طول می کشد و در اکثر مواقع امکان دارد حتی کمتر از 45 دقیقه نیز انجام شود ، بستگی به شلوغ بودن یا نبودن آن محل دارد .

همچنین باید گفت که برای شماره گذاری پلاک حتما باید به دفاتر اسناد رسمی بروید تا آن ها این کار را برای شما انجام دهند و بعد باید به راهنمایی رانندگی بیاید تا پلاک را به شما بدهد و شما آن را نصب کنید .

پلاک خودرو

هر شماره پلاک متعلق به چه استانی است ؟

اعداد و حروف داخل پلاک خودرو های سواری هر کدام نشان می دهند که مال کدام استان و شهرستان می باشد . در ایام عید یا تعطیل افراد که به مسافرت می روند ، بعضی از آن ها تشخیص نمی دهند که این پلاک مال کدام استان یا شهرستان می باشد .

شماره پلاک 31 استان کشور از طرف مراکز شماره گذاری پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا صادر می شود ، عدد پایین کلمه ایران ، استان هر پلاک آن را نشان می دهد و حروف الفبای داخل پلاک نیز مخصوص شهرستان می باشد .

تاریخچه شماره گذاری در ایران

این کار در سال 1298 و در زمان وثوق الدوله که به گاری ها و درشکه ها زده می شد و این کار باعث بر پا شدن نظم می شد . و در آن زمان این کار بر عهده شهردار بود که این شماره گذاری انجام بدهد . این شماره پلاک و تعویض کردن آن نیز تا سال 1305 ادامه داشت . حتی با ورود نظام جدید این کار را همچنان ادامه می داشت . این روند ادامه داشت یعنی اکثر ماشین ها یا گاری ها داشتند و اکثر آن ها خیر . در سال 1308 بود که این تنظیم واسه همیشه ثبت شد و همه گاری ها و ماشین ها باید از این پلاک برخوردار می بودند . در آن زمان بود این خودرو ها صاحب 5 پلاک شدند . که شامل نام کارخانه ، آدرس مالک ، نمره عقب و نمره جلو و در آخر پلاک مالیات بود .

بعد تصویب این قانون در سال 1308 در طی چندین هفته تعدا افرادی که ماشین داشتند ، به 1522 نفر رسید که همه آن ها پلام داشتند که پلاک آن ها شامل نام شهر در قسمت پایین و 4 عدد در قسمت بالا بود . در قدیم پلاک این گونه بود که نام محل سکونت را همراه با 4 عدد می نوشتند . که آن پلاک فقط مخصوص آن ها بود . و حتی امکان داشت به جای اینکه نام آن شهر را بنویسند ، عدد شهر را ثبت می کردند .

با بالا رفتن افزایش خودرو ، آن موقع بود که حروف فارسی ( الفبا ) وارد ایران شد . آن موقع روند پلاک گذاری کم بود ، و بعد با حروف الفبا ترکیب شد ، یعنی این گونه که حروف اول هر شهر با اعداد آن . در دهه 70 بود که این پلاک ها لیزری تولید و درست می شد و به ماشین ها زده می شد .

نکته قابل توجه:

در سال 1378 بود که نامه ای آمد که تمام ماشین ها باید پلاکشان یکی باشد ، آن گونه شد که همه پلاک ها لیزری درست شد و همه ماشین ها پلاک یک شکل ولی با اعداد مختلف بود . افرادی که پلاک آن ها قدیمی بود ، وقتی که می خواستند پلاک ماشین خودشان را عوض کنند ، باید هزینه ای میدادند .

در دهه اول 80 بود که پلاک های ملی تولید و خیلی مرتب تر از پلاک های دهه 70 بود . در دهه 80 افراد موظف بودند که این پلاک ها را باید حتما عوض کنند و به جای آن از پلاک های ملی استفاده کنند . در هنگام عوض کردن پلاک ها بود ، ( حدودا سال 1383 ) که اختلاف خیلی شدیدی میان نیروی انتظامی و دیوان عدالت اداری پیش آمد که مردم بلا تکلیف بودند ، یعنی از آن ها از پلاک ملی داشتند و عده از مردم همان پلاک قدیمی را .

شورای شهر تهران اعلام کرد که 700 هزار خودرو دارای پلاک ملی هستند که این اتفاق در طی سال 80 الی 83 رخ داده است . و از دیوان عدالت خواست که بی نظمی را درست و مرتب کنند ولی جوابی داده نشد .

این اختلاف همچنان تا سال 87 ادامه داشت که رئیس نیروی انتظامی اعلام کرد که 1 میلیون افراد از پلاک قدیمی برخوردار هستند . که باید حتما آن را زود به پلاک ملی عوض شود . که همچنین گفت که 500 پلاک مربوط به دهه 40 بوده و دیگری اعتباری ندارند و حتما باید آن ها عوض شود .

در دهه  80 بود که اختلاف میان آن ها حال شد و تمام کسانی که پلاک قدیمی داشتند آن را به پلاک ملی تبدیل کردند . در سال 1384 بود که پلاک های 11 رقمی مخصوص هر چیزی درست و ثبت شد .

حروف مخصوص هر پلاک

1- سواری های شخصی : ب – ج – د – س – ص – ط – ق – ل – م – ن – و – ه – ی

2- ادارات و نهاد های دولتی : الف

3- پلیس ( نیروی انتظامی ) : پ

4- تاکسی ها : ت

5- سپاه پاسداران انقلاب اسلامی : ث

6- وزارت دفاع و پشتیبانی نیرو های مسلح : ز

7- معلولین و جانبازان ( نماد آن درج شده است ) : ژ

8- ارتش جمهوری اسلامی ایران : ش

9- خودرو های عمومی : ع

10- ستاد فرماندهی کل نیرو های مسلح : ف

11- ماشین آلات کشوری : ک

12- گذر موقت : گ

13- دیپلمات سفارت خانه ها 😀

14- سرویس های سفارت خانه ها : S

رنگ پلاک خودرو به چه معناست ؟

پلاک خودرو ها در کشور که به پلاک ملی مشهور است دارای رنگهایی همچون زرد ، سفید ، سبز ، قرمز و دو نوع آبی می باشد که بستگی به مالکیت ها دارد .

خودرو های پلاک سفید چیست ؟

خودرو های پلاک سفید سه دسته می باشند که شامل خودرو هایی با حروف ( گ ) ، خودرو هایی به جز حروف ( گ ) و پلاک هایی با نشانه ویلچر .

خودرو هایی با پلاک سفید و حروف  ( گ ) معمولا گذر موقت می باشند و خودرو هایی به جز حروف ( گ ) شخصی هستند . و همچنین خودرو های معمولین و جانبازان پلاک سفید می باشند .

خودرو های پلاک آبی نوع اول

خودرو های پلاک آبی نوع اول با حروف ( D ) خودرو های دیپلمات و کنسولی و سیاسی می باشد .

خودرو های پلاک آبی نوع اول با حرف ( S ) برای خودرو های سفارت خانه و نمایندگان اداری می باشد .

تمامی این پلاک ها از سوی مرکز شماره گذاری پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ صادر می شود .

خودرو های پلاک آبی نوع دوم

خودرو هایی پلاک آبی نوع دوم با حرف ( ف ) برای خودرو های ستاد کل نیرو های مسلح است .

خودرو های پلاک آبی نوع دوم با حرف ( ز ) برای خودرو های وزارت دفاع و پشتیبانی است .

خودرو های پلاک آبی نوع دوم با حرف ( ش ) برای خودرو های ارتش می باشد .

خودرو های پلاک سبز

خودرو های پلاک سبز با حرف ( ث ) برای خودرو های سپاه پاسداران انقلاب اسلامی می باشد .

خودرو های پلاک سبز با حرف ( پ ) برای خودرو های به پلیس راهور ، گشت انتظامی ، پلیس مبارزه با مواد مخدر می باشد .

خودرو های قرمز

خودرو های پلاک قرمز با عبارت ( تشریفات ) خودرو های تشریفات دولتی می باشد .

خودرو های پلاک قرمز با حرف ( الف ) برای خودرو های دولتی می باشد و طبق قانون نمی تواند از این ماشین ها استفاده شخصی کنند .

خودرو های پلاک زرد

خودرو های پلاک زرد با حرف ( ع ) خودرو های حمل نقل می باشد و از جمله برای تاکسی ها و اتوبوس ها نیز می باشد .

پلاک خودرو

بیشتر بخوانید:

همه چیز درباره نحوه گرفتن پلاک تهران

انواع پلاک وسایل نقلیه در کشور ما

همه چیز درباره وکالت خرید و فروش خودرو

منبع: سیمرغ

یک نظر

  1. رضا شیخ

    سلام ، از شما سپاسگزارم، و به خوانندگان پیشنهاد میکنم با حوصله تمام مطالب را مطالعه کنید، هر چند میدانید امّا مرور همیشه ذهن را بارور میکند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.