علت خرابی بلبرینگ چرخ خودرو چیست و چه باید کرد

یکی از پر اهمیت ترین قطعات چرخ خودرو و بهتر است بگوییم جلوبندی خودروها بلبرینگ آن است که به وجود آمدن ایراد و خرابی در آن می تواند باعث بروز مشکلاتی برای سرنشینان خودرو شود.

در واقع مشکلات رایجی که پیرامون خرابی بلبرینگ چرخ ایجاد می شوند عبارتند از قفل شدن لاستیک ها ، لق زدن چرخ ها و در بدترین حالت در رفتن چرخ ها که می تواند حوادث جبران ناپذیری را رقم بزند.

علت خرابی بلبرینگ چرخ خودرو چیست و چه باید کرد

علت خرابی بلبرینگ چرخ خودرو

شایان ذکر است وظیفه اصلی بلبرینگ تسهیل کردن چرخش هر نوع چرخ ، از چرخ دوچرخه گرفته تا چرخ هواپیما می باشد. همچنین این وسیله موجب کاهش استحکاک بین دو سطح می گردد و در نتیجه باعث کمتر شدن صدای چرخش می شود. به علاوه بلبرینگ موجب نرمی چرخش چرخ ها نیز می شود.

نکاتی که بهتر است به آنها دقت بیشتری کنیم تا از بروز ناگهانی خرابی بلبرینگ خودرویتان تا حد امکان جلوگیری به عمل آورید:

  •  سعی کنید بر روی دست انداز ها سرعت خود را کم کنید. عبور با سرعت بالا از روی دست اندازها موجب خورد شدن بلبرینگ می شود.
  •  در انتخاب جنس بلبرینگ دقت کافی نمایید. دارا نبودن کیفیت مناسب ، می تواند یکی از علل خرابی زودتر از موعد بلبرینگ خودرویتان باشد.
  • توصیه می شود هر ۵۰۰۰ کیلومتر چرخ ها را جک بزنید و بچرخانید‌. اگر چرخ صدا بدهد و یا لق بزند بلبرینگ خراب شده و یا به اصطلاح بلبرینگ خورد کرده است.

علت خرابی بلبرینگ چرخ خودرو

علائم و نشانه های خرابی بلبرینگ

دو نشانه مهم برای اینکه ما متوجه شویم بلبرینگ ما دچار خرابی شده است ، وجود دارد. یکی لرزش فرمان در هنگام رانندگی و دومین موردی که قابل اطمینان تر می باشد ، صدایی است که از چرخ به گوش میرسد که تا حدی ناهنجار و غیر متعارف می باشد.

درواقع این صدا مانند این است که چیزی به چرخ گیر کرده و با تند تر شدن سرعت خودرو ریتم صدا هم تند تر می شود.

پس باید به این علائم توجه کنیم تا دچار مشکلات ثانویه و متاسفانه در بعضی موارد جبران ناپذیر نشویم.

مطلب مرتبط: بلبرینگ چرخ چیست و چه وظیفه ایی در خودرو دارد

باید در نظر داشت که خرابی بلبرینگ ها به علل مختلفی اتفاق می افتد اما نگهداری صحیح و شناخت علل خرابی آنها همیشه از خرابی زودرسی و عدم حصول بلبرینگ به طول عمر محاسبه شده، جلوگیری نموده تا سرانجام دراثر پدیده خستگی خراب شوند.

بلبرینگ هایی که به دلایل غیر از خستگی معمول خراب می شوند، دچار خرابی زودرس شده اند و درواقع خرابی بلبرینگ ها از عوامل و علل مختلفی ناشی می شود که هر یک از این عوامل تأثیر خاصی بر روی بلبرینگ می گذارد که در نتیجه با بررسی بلبرینگ معیوب و خراب در بسیاری موارد می توان علت خرابی بلبرینگ را شناسایی نموده و از بروز مجدد آن جلوگیری کرد.

همچنین اگر محل های نشیمنگاه بلبرینگ در محور یا محفظه نسبت به یکدیگر خارج از مرکز باشند، عناصر غلتان در محلی که کمترین لقی وجود دارد فشرده شده که سبب افزایش فشار می شود و سطح کنس های بلبرینگ به صورت ورقه ورقه درآمده (مانند آنچه دراثر خستگی عادی پدید می آید)، که تراشیدن و دور کردن محور و محفظه بلبرینگ اشکال موجود را برطرف می نماید.

علت خرابی بلبرینگ چرخ خودرو

اولین علائم خرابی بلبرینگ

اولین علائم خرابی بلبرینگ ناشی از خستگی ، لرزش و صدای بلبرینگ در حین کار می باشد. پوسته پوسته شدگی درسطح هر دو کنس بلبرینگ نمایشگر خستگی بلبرینگ براثر بار و سرعت چرخش می باشد.

دست اندازها

سعی کنید بر روی دست انداز ها سرعت خود را کم کنید. اگر با سرعت از روی دست اندازها رد شوید باعث خورد شدن بلبرینگ میشود.

در انتخاب جنس بلبرینگ دقت کنید. اگر جنس بلبرینگ خوب نباشد باعث میشود زودتر بلبرینگ خراب شود.

اگر بلبرینگ چرخ عقب خودروی شما زودتر از بقیه چرخ ها خراب شود امکان خراب بودن محور، کاسه چرخ و اکسل است ولی اگر چرخ جلو خراب شود امکان خرابی سگ دست وجود دارد.

هر ۵۰۰۰ کیلومتر چرخ ها را جک بزنید و بچرخانید‌. اگر چرخ صدا بدهد و یا لق بزند بلبرینگ خراب شده و یا به اصطلاح بلبرینگ خورد کرده است.

علت خرابی بلبرینگ چرخ خودرو

نصب نامناسب (۱۶%):

نزدیک به ۱۶% از خرابی های زود هنگام برینگ ها به علت نصب اشتباه رخ می دهد و این در صورتی است که افراد متخصص و تعمیرکاران عموماً از وجود تجهیزات ویژه نصب بی اطلاع هستند. جهت نصب و راه اندازی و یا پیاده سازی درست برینگ ها روش های مختلف مکانیکی، هیدرولیکی و یا گرمایی وجود دارد که رعایت آنها از خرابی زود هنگام جلوگیری می کند.

علت خرابی بلبرینگ چرخ خودرو

روان کاری نادرست (۳۶%):

طبق تحقیقات انجام شده ۳۶% از خرابی های زودهنگام برینگ ها در اثر انتخاب نادرست و استفاده غیر حرفه ای از روان کننده ها رخ می دهد. به دلیل دسترسی سخت به محل قرارگیری برینگ در دستگاه ها، روان کاری دوره ای آن ها نادیده گرفته می شود که این امر می تواند آسیب های جدی ای به برینگ و دستگاه وارد نماید.

یکی از راه های اطمینان از روان کاری مناسب برینگ ها، استفاده از سیستم های خودکار روان کاری می باشد.

بیرینگ جهت کارکرد مطلوب باید بطور مناسب باید روانکاری شود تا از تماس مستقیم اجزاء با یکدیگر و سایش آنها و نیز جلو گیری شود.

در انتخاب گریس عوامل زیادی نظیر سرعت کارکرد و دما دخیل هستند و در این رابطه چندین نوع گریس مختلف موجود میباشد.

مطلب مرتبط: آموزش تصویری و گام به گام تعویض بلبرینگ چرخ پراید

روانکارها در اثر عواملی نظیر فرسودگی و ترکیب با مواد زائد، خواص روانکاری خود را از دست می دهند. لذا اضافه کردن گریس و تصفیه روغن در فواصل زمانی معین از مواردیست که باید حتما رعایت شود. در شرایط مختلف مانند: سرعت، فشار، دما ، از انواع مختلف گریس استفاده میشود.

مزایای آن نسبت به روغن عبارتست از چسبندگی بهتر به برینگ و عدم چکه کردن به خصوص در مواقعی که شافت حالت عمودی داشته باشد و نیز عملکردی مشابه کاسه نمد در مقابل ورود بعضی مواد زائد و رطوبت به داخل بیرینگ.

باید توجه داشت که گریس زیاد نیز موجب بالا رفتن سریع دما به خصوص در سرعتهای زیاد می شود، بنابراین فقط در مواقعی باید بیرینگ را کاملاً با گریس پر کرد که ۳۰ تا ۵۰ درصد فضای داخل محفظه با گریس پر شده و فضای آزاد کافی جهت انتقال گرما از بیرینگ به محیط اطراف از طریق گریس امکان پذیر باشد.

آلودگی (۱۴%):

از آنجایی که برینگ ها جزء تجهیزات دقیق محسوب می شوند، بدون رعایت عایق کاری صحیح قادر به کار در محیط های آلوده نمی باشند. عایق کاری صحیح باید هم برینگ و هم روان کننده آن را از هر نوع آلودگی حفظ کند.

به طور کلی حداقل ۱۴% از خرابی های زود هنگام برینگ ها در اثر عایق بندی نادرست و ورود آلودگی به درون برینگ رخ می دهد.

علت خرابی بلبرینگ چرخ خودرو

خستگی (۳۴%):

وارد کردن فشار بیش از حد به دستگاه ها و یا سرویس نادرست آنها علت بیش از ۳۴% از خرابی های برینگ ها می باشد. این در صورتی است که با استفاده از دستگاه های نظارت بر عملکرد برینگ (Condition Monitoring Equipment) و هشدارهای آن ها می توان از این نوع خرابی ها جلوگیری نمود.

سلام خدمت مخاطبين گرامی مگ کارز پستی بسیار کارآمد درباره ی علت خرابی بلبرینگ چرخ خودرو را فراهم کردیم امیدوارم بخونید و استفاده کنید ا زاین آموزش و بفرستید برای دوستاتون که اونام ممطالعه کنن و همچنین خواهشمندم با نظرات و پيشنهادات خودتون مارو ياری کنید.

گردآوری و بازنشر: مجله خودرو

بیشتر بخوانید:

مزایای بالانس چرخ های خودرو و اهمیت بالانس کردن چرخ ها

تاثیر زاویه ی چرخ ها در کنترل خودرو + تصاویر

جلوبندی خودرو چیست و شامل چه قطعاتی میشود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.