نحوه محاسبه عوارض خودرو + استعلام و پرداخت اینترنتی آن

نحوه محاسبه عوارض خودرو + استعلام و پرداخت اینترنتی آن

عوارض خودرو همان مالیات جاده است که به صورت سالیانه و آزادراهی از سوی کلیه دارندگان خودروهای شخصی و دولتی دریافت می‌ شود . به معنای دیگر ، هر شهروندی که مالک خودرویی است باید مبلغی را هرساله جهت رفت و آمد در شهر و جاده پرداخت کند . این عوارض به گفته مسئولین جهت نوسازی جاده‌ ها و خیابان‌ های درون‌ شهری و برون‌ شهری هزینه می ‌شود .

عوارض خودرو

چطور عوارض خودرو را محاسبه و پرداخت کنیم ؟

مبالغی که به عنوان عوارض باید از سوی مالکان خودروها پرداخت شود  ، توسط مصوبه مجلس شورای اسلامی تعیین شده است . تعیین میزان این هزینه نخست به تصویب مجلس شورای اسلامی می ‌رسد ، سپس به وزات کشور ابلاغ می ‌شود . در طی فرآیندهای اداری و کاغذ‌ بازی‌ها ، تعرفه پرداختی از سوی وزارت کشور به سازمان دارایی و سپس به شهرداری‌ ها ابلاغ می ‌شود .

این تعرفه هر ساله برحسب اقدامات نا معلوم و غیرشفاف تغییر می‌ کند ( تغییرات در هر سال با افزایش مبالغ همراه است ! ) . همچنین عوارض پرداختی به عنوان یکی از منابع تأمین درآمد شهرداری‌ ها به حساب می ‌آید و شهرداری‌ها موظف به بازگرداندن این مبلغ جهت نوسازی شهری هستند ( در ظاهر چنین است ! ) .

همان ‌طور که در بالا بیان شد ، عوارض خودرو شامل عوارض سالیانه و عوارض آزاد راهی به شرح زیر هستند :

1- عوارض سالیانه خودرو

اگر قصد پرداخت عوارض سالیانه خودرو خود را دارید ، باید با در دست داشتن اصل یا کپی کارت خودرو( اصل یا کپی برگه سبز ) و آخرین فیش پرداختی عوارض خودرو ، به نزدیک ‌ترین شهرداری محل سکونت خود مراجعه کنید .

بیان این نکته ضروری است که بگوییم : « مبنای محاسبه مبلغ عوارض سالیانه به استناد تبصره شش ماده 42 از فصل نهم قانون مالیات بر ارزش افزوده حساب می ‌شود . » این قانون می ‌گوید : « برای ماشین‌ های داخلی ، عوارض سالیانه خودرو براساس قیمت فروش کارخانه و برای خودرو های وارداتی ، عوارض براساس مجموع ارزش گمرکی به علاوه حقوق ورودی آن‌ ها است . »

سازمان امور مالیاتی کشور( سازمان دیگری هم به این غائله اضافه شد ) مقدار تعرفه عوارض ماشین را هر ساله بر مبنای آخرین مدل خودرو ها تعیین و به شهرداری‌ ها ابلاغ می ‌کند . در گذشته ، عوارض سالیانه خودرو برحسب بَند ب ماده 43 قانون مالیات بر ارزش افزوده ، برابر با یک در 1000 ارزش خودرو حساب می ‌شد . بر طبق این قانون ، شهرداری‌ ها نیز موظف بودند میزان عوارض سالیانه خود را با این فرمول تطبیق دهند .

نکته جالب دیگر این است که : « در جدول 16 قانون بودجه که سالانه منتشر و به ارگان‌ ها تسلیم می ‌شود ، این ضریب ( یک در 1000 ) برای سال 98 ، به میزان 1.5 در 1000 قیمت خودرو های وطنی و وارداتی افزایش یافته است . مبنای افزایش این درصد به هیچ عنوان مشخص نیست ، ولی تنها می‌ توان به این موضوع بسنده کرد که چندین سازمان مختلف در کشور درگیر طرح تعرفه عوارض اتومبیل هستند و نقشی در درآمد های آن ایفا می‌ کنند !

نکته : به استناد بَند و ماده 46 قانون مالیات بر ارزش افزوده ، پرداخت عوارض سالیانه خودرو به ازای هر ماه تأخیر معادل دو درصد جریمه و در مجموع 24 درصد سالیانه است .

2- عوارض آزاد راهی خودرو

همه دارندگان خودرو به خوبی با عوارض آزاد راهی آشنا هستند ، شما در زمان عبور از آزاد راه‌ ها با مراکز عوارضی بین راهی مواجه می ‌شوید و باید عوارض آن را پرداخت کنید . با مشاهده تابلو های بالای عوارضی پی به این موضوع خواهید برد که مبلغ عوارض برحسب نوع خودرو اعم از سواری ، اتوبوس ، مینی ‌بوس یا خودروهای سنگین متفاوت خواهد بود .

همچنین عوارض آزاد راهی در برخی از شهرها به صورت الکترونیکی نیز امکان ‌پذیر است ، فقط شما کافی است از آزاد راه کرج – قزوین عبور کنید ، عوارضی قرار گرفته در این اتوبان قابلیت پرداخت نقدی  ( دستی ) و اینترنتی را دارد . اگر می‌ خواهید به صورت الکترونیکی مبلغ را پرداخت کنید ، باید از باجه مخصوص عبور کنید تا دوربین‌ های نصب شده در این باجه‌ ها ، پلاک خودرو شما را ثبت کنند . بعد از آن شما مجبور هستید در زمان مشخص اقدام به پرداخت عوارض کنید .

نکته : پرداخت عوارض آزاد‌ راه‌ های تهران – ساوه ، تهران  -قم ، کرج – قزوین ، قزوین – زنجان ، مشهد – باغچه ، زنجان – تبریز ، تبریز – ارومیه ، تهران –پردیس ، قزوین – رشت ، ساوه – سلفچگان ، قم – کاشان ، کاشان – اصفهان و بندرعباس – بندر شهید رجایی به صورت الکترونیکی قابل پرداخت هستند . برای آزاد راه ‌های دیگر کشور فعلاً شرایط پرداخت الکترونیکی امکان‌ پذیر نیست .

نکته : مالکین می‌ توانند عوارض خودروی خود را در همه شهرداری ‌ها و دفاتر پیشخوان دولت در سراسر کشور پرداخت کنند . اما نکته‌ ای که باید توجه کرد این است که ما باید فیش واریزی سال گذشته را برای زمان پرداخت عوارض سال جدید به ‌همراه داشته باشید . اگر چنین نباشد ، مجبور به پرداخت سنوات سال قبل خواهید بود( با وجود شرایط پرداخت اینترنتی و ثبت در سیستم، این موضوع به کلی کنار گذاشته شده‌است ) .

پرداخت اینترنتی عوارض خودرو

برای کاهش تردد های شهری و آلودگی‌ های هوا ، شرایط پرداخت عوارض خودر به صورت اینترنتی از برخی وب سایت ‌ها امکان‌ پذیر است . اما جهت پرداخت اینترنتی عوارض سالیانه خودرو برای ساکنین تهران می ‌توان به وب سایت https://my.tehran.ir مراجعه کرد . با ورود به این وب سایت و با وارد کردن پلاک خودرو مبلغ عوارض نمایش داده می‌ شود و شما می ‌توانید هزینه مربوطه را از طریق اطلاعات کارت اعتباری بانکی خود پرداخت کنید.  همچنین می ‌توانید از طریق اَپلیکیشن‌ های موبایل نیز اقدام به پرداخت عوارض خودروی خود کنید .

عوارض خودرو

برای شهرهای دیگر کشور نیز وب سایت‌ های زیر در دسترس هستند :

1- وب سایت اینترنتی پرداخت عوارض خودرو ها تمام شهرهای کشور ir

2- وب سایت اینترنتی پرداخت عوارض شهر تهران tehran.ir

3- وب سایت اینترنتی پرداخت عوارض موتور سیکلت تهران tehran.ir

4- وب سایت اینترنتی پرداخت عوارض شهر مشهد mashhad.ir

5- وب سایت اینترنتی پرداخت عوارض شهر اصفهان ir/Services/CarTax

6- وب سایت اینترنتی پرداخت عوارض شهر یزد     avarezyazd.ir

7- وب سایت اینترنتی پرداخت عوارض شهر شیراز shirazcity.org

8- وب سایت اینترنتی پرداخت عوارض شهر تبریز tabriz.ir

9- وب سایت اینترنتی پرداخت عوارض شهر اهواز ahvaz.ir

10- وب سایت اینترنتی پرداخت عوارض شهر همدان e- hamedan.ir/Services

11- وب سایت اینترنتی پرداخت عوارض شهر قزوین ir/web

12- وب سایت اینترنتی پرداخت عوارض شهر یاسوج  yasuj.ir

13- وب سایت اینترنتی پرداخت عوارض شهر رشت rasht.ir

14- وب سایت اینترنتی پرداخت عوارض شهر ساری ir

15- وب سایت اینترنتی پرداخت عوارض شهر ارومیه urmia.ir

16- وب سایت اینترنتی پرداخت عوارض شهر میبد cartax.meybod.ir

روش ‌های استعلام و پرداخت عوارض شهرداری خودرو

برای پرداخت عوارض شهرداری خودرو یا همان عوارض سالیانه ماشین علاوه بر راه ‌های حضوری و مراجعه به دفاتر خدمات شهری ، مدت‌ هاست که چندین و چند اپلیکیشن و درگاه برای پرداخت این مالیات طراحی شده و هر فرد بنا به سلیقه و کار کردش می ‌تواند راه دلخواه خود را انتخاب کرده و از آن طریق برای پرداخت عوارض خودرو اقدام کند.

نحوه پرداخت اینترنتی عوارض شهرداری خودرو

همانطور که در ابتدای این مطلب مشاهده می‌ کنید ، از انواع روش ‌های پرداخت عوارض الکترونیکی شهرداری خودرو ساده‌ ترین راه همینی است که بالای این صفحه در « رده » می ‌بینید . با وارد کردن شماره پلاک خودرو و شماره همراه ( به صورت اختیاری برای اطمینان از پرداخت و اطلاع بقیه عوارض احتمالی ) به سادگی عوارض خودروتان را پرداخت کنید .

برای پرداخت این عوارض که به صورت اتوماتیک برای هر خودرو ثابت صادر می‌ شود ، دانستن شماره VIN لازم است VIN یا شناسه وسیله نقلیه ، همان حروف و شماره‌ های 17 کاراکتری است که با IR شروع می ‌شود ، اطلاعات کامل خودرو ( شامل سال تولید ، شرکت تولید کننده ، رنگ ماشین ، شماره موتور و شاسی است ) . این شماره پشت کارت‌ های خودروی قدیمی به صورت عمودی نوشته شده ، در برگه مالکیت سبز خودرو در همان بخش اول داخل کادر زرد رنگ دیده می ‌شود و در کارت‌ های خودروی جدید قبل از شماره پلاک و سمت چپ کارت مشخص شده است .

نکته:  شناسه VIN ترکیبی از حروف انگلیسی و عدد است و نباید آن را با شماره بارکد کارت خودرو که معمولا برای گرفتن خلافی استفاده می‌ شود ، اشتباه بگیریم .

نحوه پرداخت حضوری عوارض سالیانه خودرو

چنانچه به هر دلیلی شهروندی نتواند از طریق راه ‌های الکترونیکی و غیر حضوری عوارض سالیانه خودروی خود را پرداخت کند ، همچنین در صورتی ‌که به اطلاعات نمایش داده شده یا میزان مبلغ بدهی اعلامی در سامانه ، معترض باشد یا مغایرتی ببیند ، می‌ تواند با در دست داشتن مدارک مالکیت ماشینش به دفتر خدمات الکترونیک شهر ( یا در شهرستان‌ ها ، نزدیک ‌ترین شهرداری محل سکونت ) مراجعه کند .

مدارک لازم برای پرداخت عوارض سالیانه خودرو به شهرداری

1- برگ سبز خودرو یا همان سند مالکیت ماشین

2- کارت ملی مالک خودرو

3- اسناد پرداختی عوارض گذشت

عوارض و مالیات‌ های شهری در زمره مبالغی است که مدیریت شهری با اتکا به آن ، امورات شهر را مدیریت می‌ کند و هرگونه خللی در این زمینه باعث نارسایی در ارائه خدمات شهری می‌ شود .

خلأ وجود آموزش و اطلاع ‌رسانی دقیق ، دیدگاه و فرهنگ نادرست آب و برق مجانی ، همچنین عدم وجود وحدت رویه در عملکرد شهرداری ‌ها در انجام محاسبات و اخذ عوارض خودرو توسط برخی از شهرداری ‌ها در حد ارقام نامربوط و بسیار پایین ‌تر از نرخ‌ های مصوب کشوری ، موجب ایجاد بدبینی و نارضایتی در بین مردم و بروز یکی از مشکلاتی است که معطوف به عوارض شهرداری ‌ها می‌ شود که برخی از پرداخت آن سر باز می ‌زنند .

عوارض خودرو

برخی از مزایای اجرایی شدن سامانه در شهرداری ها عبارتند از :

1- سامانه در راستای اجرای مواد مرتبط در بند دوم ماده ( 115 ) قانون مدیریت خدمات کشوری با هدف واگذاری بخشی از فرآیند های قابل برون سپاری به بخش عمومی و غیردولتی کشور تهیه و تولید شده است .

2- ارتباط با سامانه شناسه خودرو ناجا ( VIN ) جهت اعتبار سنجی صحت اطلاعات وارد شده توسط دفاتر و محاسبه دقیق عوارض یک خودرو خاص و افزایش درآمد شهرداری ها .

3- کنترل الگوریتم شناسه خودرو ( VIN ) جهت جلوگیری از ورود اطلاعات غلط توسط دفاتر پستی و پیشخوان .

4- ایجاد رویه یکسان در سراسر کشور برای محاسبه عوارض خودرو بر طبق نرخ های اعلامی سازمان امور مالیاتی و جلوگیری از محاسبات غیر دقیق دستی و جلوگیری از سو استفاده برخی از مالکین خودرو در مراجعه به این گونه شهرها جهت واریز مبلغ عوارض با هدف کاهش میزان مبلغ محاسبه شده است .

5- امکان تجمیع سوابق پرداخت خودروها و اخذ گزارشات مدیریتی از سامانه در سطوح مختلف با توجه به سطح دسترسی کاربران ، در سطح شهر ، استان و کشور .

6- تخصیص یک درگاه پرداخت اینترنی برای شماره حساب معرفی شده از سوی شهرداری .

7- واریز فوری مبلغ عوارض خودرو به حساب معرفی شده از سوی هر شهرداری همزمان با دریافت از مالک خودرو و صدور تاییدیه پرداختی به مراجعه کنند گان از طریق سیستم بانکی .

8- امکان ارائه سیاست های انگیزشی ( اعمال تخفیف برای اصل عوارض یا جرایم آن ) با نظر هر شهرداری و در نتیجه افزایش درآمد شهرداری ها .

9- گروه بندی خودروها به خودرو های سواری ، غیر سواری و موتورسیکلت. نرخ عوارض خودرو های سواری سالیانه و توسط سازمان امور مالیاتی اعلام می گردد . نرخ خودرو های غیر سواری ( کامیون ، باری ، اتوبوس  ) و موتورسیکلت ها .

10- به صورت منطقه ای و بر اساس قیمت های مصوب شورای شهر هر شهر قابل اعمال است .

11- استفاده از فضای دفاتر پستی و پیشخوان سراسر کشور جهت انجام تبلیغات محیطی وصول عوارض خودرو .

12- تامین رفاه شهروندان در پرداخت عوارض خودرویی با ایجاد امکان مراجعه به نزدیک ترین دفتر پستی یا پیشخوان محل کار یا زندگی خود .

بیشتر بخوانید:

همه چیز درباره دستورالعمل تعمیرات بنز های C240 پلیس

منبع: همراه مکانیک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.