سنسور اکسیژن خودرو چیست و چه نقشی دارد؟

سنسور اکسیژن خودرو چیست و چه نقشی دارد؟

ما در این نوشته رلجع به سنسور اکسیژن خودرو صحبت خواهیم کرد همه های خودرو ها از سنسور آب برخوردار هستند ، که مهم تریم و ضروری ترین قسمت ماشین است . جای این سنسور ، در بین اگزوز و موتور قرار دارد و کارکرد آن را می سنجد و کارکرد آن گاز و دیگر مایعات می باشند . به زبان ساده تر می شود گفت که گاز سوخت ماشین را کنترل و مدیریت می کند . سنسور دو نوع بوده که ، سنسور o2  و همچنین سنسور لاندا است . که حرف یونانی لاندا با درصد اکسیژن و سوخت یکی می باشد .

سنسور اکسیژن

 

استفاده از سنسور در دهه 60 و توسط شرکت رابرت طراحی و روی ماشین ها کار گذاشته شد . در سال 1980 بود که همه افرادی که ماشین داشتند ، مجبور شدند از سنسور برای ماشین های خود استفاده کنند . ( مخصوصا برای ماشین هایی که سوخت بالایی دارند ). این حسگر الکتونیکی بوده و دود خروجی اگزوز و سنسور ثبت و از آن محافظت می کند و آن را به کامپیوتر خودرو فرستاده تا تحلیل شود ، و داخل موتور رفته و آن را کنترل می کند و میزان پاشش سوخت خودرو را اندازه گیری کرده و آن را تعیین می کند .

 

شاید سوال برایتان پیش آید که این اکسیژن چگونه کار می کند ، می توان گفت که با روشن شدن و گرم شدن ماشین ، شروع می کند و میزان اکسیژن نسوخته و اگزوز ماشین و همچنین گاز های محترق را اندازه گیری می کند و به ولتاژ می رسد . که باید کمینه ولتاژ 0/1 باشو و لت و بیشینه باید 0/9 باشد . قابل ذکر است که زمانی ماشین روشن می شود و گرم می شود ، باید اکسیژن آن 320 سانتی گراد باشد .

 

علائمی که نشان می دهد که حسگر اکسیژن خراب می باشد ؟

 

سنسور اکسیژن در تمامی ماشین ها یکی بوده و تفاوتی با سنسور های ماشین های دیگر ندارد ، و علائم و خراب شدن آن ها یکسان می باشد ، زمانی سنسور و یا اگزوز ماشین خراب شد ، به هیچ عنوان آن را دست نزنید و آن را به تعمیر کار نشان دهید ، تا آن اگزوز و سنسور ماشین شما را درست کند . زیرا اگر شما دست بزنید ، شاید آن بدتر شود ، پس به هیچ عنوان دست نزنید .

افرادی که ماشین دارند ، باید خیلی مراقب دور ماشین باشند که باعث خراب شدن ماشین نشود ، باید همیشه دور موتور را تمیز نگه دارند و هر چند ماه یک بار ، آن را برای چک کردن نزد مکانیک ببرند و از سالم بودن موتور خود مطمعن شوند . اگر سنسور شما به خوبی کار نکند ، موتور شما دچار آسیب های جدی خواهد شد . پس بهتر است مرتب سنسور ، اگزوز ، موتور و همچنین دینام خود را چک کنید تا مطمعن شوید که مشکلی ندارد .

قابل توجه است که میزان پاشش سوخت را خودرو تاثیر مثبتی دارد ، اگر سنسور اکسیژن شما دچار هر ایراد یا عیبی شد ، حتما آن را نشان دهید و سر خود کاری انجام ندهید . اگر ماشین سوخت خیلی بالایی داشت و بیش از اندازه بود ، حتما سنسور و یا حسگر شما خراب شده است و باید آن را عوض کنید .

در قدیم این سنسور ها دو سیم داشتند و براس سام بودن ماشین ، وقتی ماشین را روشن می کنند باید 10 دقیقه صبر کنید تا سنسور و اگزوز گرم شده  و سپس حرکت می کنید . سنسور های امروزی این گونه می باشند که از چند سیم درست شده اند و نیاز نیست که 10 دقیقه صبر کنید ، می توان بعد از روشن کردن حرکت کنید . بعد از روشن ماشین خیلی زود اگزوز و سنسور داغ شده و خیلی زود می توانید حرکت کنید و تا زمانی که کار شما با ماشین تمام نشده است ، شما را اذیت نمی کند .

روشن شدن چراغ اخطار :

باید همیشه موتور ماشین و کلید های دریافتی را چک کرد ، تا مشکلی برای ماشین شما پیش نیاید . زمانی که چراغ اخطار ماشین شما روشن می شود ، می توان علت خراب شدن کوئل ، شمع خودرو ، اگزوز و حتی دینام باشد که باید خیلی سریع آن را ببرید و ببینید کدام قسمت ماشین دچار مشکل شده است و آن را درست کنید . قبل از اینکه به مکانیکی ببرید ، اول حسگر را چک کنید ببینید اگر آن سالم بود پس جای دیگر ماشین دچار مشکل شده است . آن موقع به مکانیکی ببرید .

 

عمر سنسور اکسیژن چقدر می باشد و چه زمانی باید آن عوض شود ؟

 

قبلا که سنسور به هیتر وصل بود ، بعد از یک مسافت طولانی خیلی سریع خراب می شد و باید آن را عوض می کردید ولی امروز این گونه نمی باشد ، عمر این سنسور بستگی دارد چگونه رانندگی کنید و چه مسافتی را بروید ، ولی قابل توجه است که اگر مسافت شما بیش از 1000 کیلو متر باشد ، باید آن را عوض کنید و یا در سرعت خود دقت کنید . ولی اگر خیلی زود آن را عوض نکنید ، ماشین شما دچار مشکل خیلی جدی می شود .

 

اگر موتور ماشین تنظیم نباشد ، باعث خرابی ماشین می شود . این خرابی به اگزوز و همچنین سنسور انتقال داده می شود . یادتان باشد اگر ماشین شما روغن ریزی داشت ، حتما سنسور ماشین خراب شده و باید آن را خیلی زود درست کنید . پس بودن اگزوز و همچنین سنسور برای ماشین خیلی خیلی ضروری بوده و اگر نباشد ماشین شما حرکت نخواهد کرد و دچار مشکل می شوید . همچنین بودن سنسور اکسیژن برای سلامتی محیط زیست مفید می باشد . قابل توجه است که یکی از مهم ترین قسمت خودرو بوده و درجه آب را خنک می کند و آن را کنترل کرده و به واحد موتور و کیلو متر می رساند . و تمام تصمیمات را آن می گیرد . مهم ترین حسگر در ماشین می باشد که خیلی مهم می باشد .

سنسور اکسیژن

نحوه تمیز کردن سنسور اکسیژن

 

می توان با دیدن فیلم های آموزشی و همچنین پرسیدن از مکانیک می توانید سنسور تمیزکنید و بعد درست و مثل قبل آن را سر جایش قرار دهید . حتما قبل از اینکه آن را از ماشین در بیاورید ، عکس انداخته که بعد از تمیز کردن آن را مانند عکس سر جایش قرار دهید که بعدن ماشین شما دچار نشود . یا می توانید به مکانیکی بروید و از او بخواهید که سنسور شما را تمیز کند .

 

روش تست اهمی سنسور دمای آب

 

1- سنسور را از خودرو خارج کنید و دو سر آن را به در آب گرم گذاشته و اندازه بگیرید .

2- زمانی که سنسور سرد و مقاوم تر از زمانی می باشد که گرم می باشد .

3- در هنگام چک کردن خودرو با دستگاه دیاگ میزان 40- باشد ، یعنی سنسور شما خراب می باشد .

 

مدل سنسور اکسیژن آب چگونه است ؟

 

  • پایه یک : برق مثبت 5 ولت را می گیرد .
  • پایه سه : دمای آب موتور را به نمایشگر ولتاژ ارسال می کند .

محل نصب آن :

روی سر سیلندر و روی هوزینگ آب و قبل از ترموستات و در گرم ترین نقطه قسمت موتور نصب می شود .

طریقه نصب سنسور اکسیژن :

– پیکان یک سنسور آب سه پایه با رنگ سبز

– پژو 405 ،سمند از سنسور دو پایه

– در پراید از دو عدد سنسور دو پایه

– پژو  یک سنسور در دو پایه

وظایف سنسور اکسیژن دمای آب چیست ؟

1- کنترل کمپرسور کولر در صورت بالا رفتن دمای موتور

2- کنترل میزان حرارات موتور

3- نشانگر آمپر آب

4-تشخیص زمان راه اندازی

زمانی که سنسور اکسیژن بد کار می کند ، باعث چه چیزی می شود ؟

1- داغ کردن خودرو و دیر روشن شدن فن

2- یکسره کار کردن فن رادیات

3- دود کردن خودرو در زمان خنک بودن موتور خودرو

4- بد روشن شدن خودرو

علائم خراب شدن سنسور های اکسیژن :

1- مصرف سوخت زیاد

2- خروج دود سیاه از اگزوز

3- بیش از حد گرم شدن پیشرانه

4- روشن شدن چراغ چک موتور

خودروهایی که سنسور اکسیژن دارند:

1- سمند

2- پژو پرشیا

3- پژو 405

4- پراید

5- زانتیا

6- پژو 206

7- پژو 207

کارهایی که سنسور اکسیژن انجام می دهد :

1- تامین کردن سوخت بیشتر برای حالت ساسات خودرو

2- به وجود آوردن حالت ساسات در حالت سرد

3- تنظیم کردن زمان پاشش و آدوانس

4- دمای خنک دارد و باعث خنک شدن فن می شود .

5- دمای آب را به آمپر می رساند .

 

انواع سنسور های خودرو

 

در یک خودروب انژکتوری از سنسور های مختلفی استفاده شده است . که هر سنسور وظیفه خاص خود را دارد . و واحد الکترونیکی خودرو را کنترل و تنظیم می کند . وظایف سنسور این است که در شرایط مختلف موتور خودرو ها را خنک نگه داشته و در برابر آسیب از موتور و ماشین شما محافظت می کند .

1- سنسور دمای هوای ورودی

این سنسور وظایفش این است که هوای ورودی را به موتور انتقال دهد و مقاومت NTC  را افزایش داد  و در اکثر مواقع باعث کاهش آن نیز می شود و این روند همچنان ادامه دارد .

2- سنسور فشار هوای مانیفولد

وظیفه آن این است که فشار وارد شده به سنسور را اندازه گیری کند و هوای مانیفولد را وارد موتور می کند . و همچنین مقدار پاشش سوخت و اوانس جرقه را تنظیم و کنترل می کند .

3- سنسور موقعیت دریچه گاز

این سنسور وظایف را ارسال می کند و میزان دریچه گاز را اندازه گیری می کند و همچنین میزان و مقدار پاشش سوخت را تنظیم و کنترل خواهد کرد .

4- سنسور دور موتور

اندازه دور موتور و زاویه میللنگ و موقعیت پیستون را اندازه می گیرد . بودن سنسور در ماشین ضروری بوده و اگر در ماشین نباشد ، به ماشین آسیب جدی و پر خطری را وارد می کند . آسیب های نبودن سنسور در ماشین می توان گفت که مقدار آوانس را پایین می آورد .

5- سنسور موقعیت میل سوپاپ

وظایف این سنسور این است که موقعیت سیلندر 1 را اندازه گیری و تشخیص دهد و آن را به واحد الکترونیکی برساند و بعد آن را به سنسور انتقال دهد .

6- سنسور سرعت خودرو

وظیفه دارد زمانی که ماشین در حال حرکت است ، آن را اندازه گیری و تشخیص دهد و آن را به واحد الکترونیکی برساند و بعد آن را به سنسور انتقال دهد .

7- سنسور ناک

سنسور ناک باید میزان ناک و یا کوبش احتراق را اندازه گیری کند که با یک جرقه آن کم شود و غلظت سوخت افزایش یابد .

8- سنسور اکسیژن

مواد غنی و هوای ورودی را به موتور می رساند و دود را از موتور و ماشین خارج می کند . و ecu  سوخت و هوا را میسنجد و آن را تنظیم و کنترل می کند . و سنسور اول در خروجی و سنسور دوم در ورودی نصب شده و وظایف خود را انجام می دهد .

عیب یابی سنسور اکسیژن :

اکثر سنسور ها عمر زیادی دارد و به چند سال نیز کشیده می شود . با خراب شدن و پوسیده شدن آن دیر سنسور کاری انجام نمی دهد و در زمانی خراب شود ، علائم زیر را دارد :

1- افزایش آلایندگی خودرو

2- ایجاد بد شدن خودرو

3- مصرف سوخت بالا

4- بد کاری کردن خودرو

5- روشن شدن فن در زمان سرد بودن

6- عدم ایجاد حالت ساسات

7- روشن شدن فن

سنسور اکسیژن

در دسته بندی سنسور های اکسیژن با دما و آب دو نوع هستند :

 

1-NTC  یعنی ضریب دما منفی بود و در هنگام روشن بودن سنسور در اکثر مواقع کاهش می یابد . و در داخل آن یک مقاومت متغیر وجود دارد . و این سنسور بسیار حساس بوده و خیلی زود عملکرد خود را نشان می دهد . در این زمان دما مقاومت افزایش یابد باعث کم شدن آن می شود و با کاهش آن بیشتر می شود .

 

2- PTC  یعنی ضریب دمای مثبت بوده و در هنگام روشن بودن باعث افزایش آن می شود .  با سنسوری که در بالا گفته شد تفاوتی ندارد و دما مقاومت را افزایش و کاهش می دهد و زیاد حساس نبود و کاربرد کمی را به همراه دارد .

 

بیشتر بخوانید:

طرز نگهداری صحیح باتری خودرو + نکات ایمنی درباره باتری خودرو

موتورهای ترکیبی بنزینی و دیزلی چگونه کار می‌کنند + تصاویر

مبدل کاتالیز کانورتور چیست و چه کاربردی دارد + انواع کاتالیز کانورتورها

علت لرزش فرمان ماشین در سرعت بالا + تعمیر لرزش فرمان ماشین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.