چرا بعضی از کشور ها از سیستم رانندگی فرمان راست استفاده می کنند؟

چرا بعضی از کشور ها از سیستم رانندگی فرمان راست استفاده می کنند؟

حمل و نقل و رانندگی با استفاده از راه ها برای هزاران سال است که همچنان ادامه دارد و در زمان قرون وسطی راه های اصلی و قدیمی گسترش یافته است . همه ما از سیستم رانندگی فرمان چپ استفاده می کنیم . اما عجیب آن که علت استفاده برخی کشور ها از سیستم فرمان راست به علت دفاع از خود استفاده می کنند .

رانندگی

در بسیاری از کشور ها از جمله ایران ، خودرو ها همیشه در سمت راست جاده های دو طرفه حرکت می کنند و فرمان خودرو در سمت چپ قرار دارند . در مقابل در برخی کشور ها خودرو راست فرمان بوده و جهت حرکت خودرو ها در راه های دو طرفه در سمت چپ راه است . بیش از یک سوم یعنی 34 درصد از جمعیت جهان در این گروه قرار دارند .

دانستن اینکه مردم هر کشور از کدام سمت جاده رانندگی می کنند برای کسی که می خواهد در یک کشور بیکانه رانندگی کند بسیار مهم می باشد . در حال حاضر 163 کشور در جهان از سمت راست و 76 کشور هم از سمت رانندگی می کنند . و این موضوع برای افراد ایرانی که وارد این کشور ها می شوند بسیار سخت می باشد و دچار حادث می شوند .

سیستم فرمان ( steering system   )

امروزع پیشرفتهای عملس و فنی در تمام زمینه ها تحقق یافته و این امر شامل صنایع خودرو سازی و صنایع وابسته به آن است . یکی از این صنایع و اجزای وابسته ، قسمت فرمان خودرو است که وظیفه خطیر هدایت خودرو از طریق آن انجام می شود . برای تغییر مسیر خودرو از سیستم فرمان استفاده می شود . لذا مجموعه تشکیل دهنده این سیستم نقش مهمی در خودرو به عهده دارد . معمولی ترین سیستم دنده شانه ای ، سیستم دنده شانه ای Rack  و پینیون می باشد . بطوری که این پینیون حرکت دورانی داشته و دنده شانه ای حرکتش خطی می باشد .

همچنین دنده پینیون حرکتش دورانی غربیلک فرمان را به دنده شانه ای انتقال داده ، دنده شانه ای نیز حرکت خطی را از طریق مفصل ها به چرخ های خودرو انتقال داده می شود و نحوه تبدیل حرکت آن دورامی و به صورت خطی سیستم فرمان می باشد این سیستم فرمان شامل شانه ای و پینیون می باشد .

سیر تکامل سیستم فرمان

یکی از پارمتر های مهم در ماشین و همچنین انتخاب آن در کشور های توسعه یافته ، چرخش غربیلک فرمان آن بسیار راحت می باشد . این موضوع سازندگان خودرو را بر آن داشته است که جهت تسهیل در چرخش فرمان و به تبع آن کاهش خستگی راننده و همچنین افزایش ایمنی با فراهم کردن کنترل بهتر در جاده های خشن ، یک سیستم هیدرولکی که از قدیم در ماشین می باشد ، به فرمان وصل است .

این سیستم جانبی و به صورت کمکی عمل خواهد کرد . یعنی وظیفه اصلی این اجزا ، قسمت مکانیکی است که عهده آن بر آن می باشد .

این اجزا در قسمت مکانیکی فرمان اضافه شده تا هیدرولکی ماشین عمل کند :

1- پمپ هیدرولیک با مخزن روغن و چرخ تیمه

2- شیر های کنترل

3- سیلندر

4- تسمه

سیستم هیدرولکی ، نقشش این است که فرمان موتور خودرو را حرکت می دهد . بنابراین این از بازده موتور کمی می کاهد ، همچنین مصرف انرژی را بیشتر و باعث بهتر شدن فرمان نیز می شود . علاوه بر آن ، سیستم هیدرولیک به صورت آزاد عمل خواهد کرد بدون هیج مانع . یعنی حتی در زمان هایی که خودرو به صورت مستقیم در حال حرکت بوده و هیچ انحرافی انجام نمی دهد ، باز هم این سسیستم عمل می کند . این موارد سازندگان فرمان خودرو را بر آن داشت تا به دنبال سیستم های بهتر و مفید تری گشته ، یا آنها را جایگزین هیدرولیکی نمایند یا سیستم هیدرولیکی را بهبود بخشند .

در فرمان الکتروهیدرولیکی هر چند مسئله مستقل بودن از موتور خودرو تخقق یافته است ولی مشکل دائمی بودن عمل کرد سیستم هیدرولیکی یعنی حالت مرکز آزاد هنوز پا برجاست . یکی از سیستم های ارائه شده در سال های اخیر فرمان الکتروهیدرولیکی است که در آن به جای استفاده از موتور خودرو یک موتور الکترونیکی به پمپ هیدرولیک اضافع می شود و در آخر فرمان خودرو مستقل خواهد شد .

فرمان خودرو

هنگامی که راننده غربیلک فرمان خودرو را به چپ یا راست می چرخاند این حکت به وسیله پیج بی انتهایی که در انتها میل فرمان است دنده را حول محورش به راست یا چپ بسته به گردش چرخ فرمان  می گرداند . محور ایم دنده به وسیله به وسیله اهرم های مختلف و متفاوت به چرخ های جلو و عقب هدایت می شود و باعث حرکت کردن ماشین و لاستیک شده و همچنین باعث تکان خوردن فرمان نیز می شود .

حساسیت فرمان در خودرو نهایت اهمیت را داشته و راننده باید حتما هر 6 ماه یک بار فرمان را روغن کاری کند و همچنین آن را همیشه و مدارو حتی ماهی یک بار آن را چک کند و اگر مشکلی داشت آن را درست کند . همچنین در نسل جدید خودرو ها علاوه بر سیستم هیدرولیکی یک سیستم برقی نیز به آن اضافه شده و موتور برقی می شود و چرخاندن فرمان بسیار راحت خواهد شد .

امروزه کیسه های هوایی که محافظ راننده به هنگام تصادف هستند نیز در درون فرمان جاسازی می شوند . در سیستم فرمان هیدرولیک به جای اهرم ها و میله مارپیچ از پمپ هیدرولیک و جک های هیدرولیک استفاده می شود که این ضریب امنیت بالایی دارد .

محل قرار گرفتن قطعه در اتومبیل کجاست ؟

قطعه قرقری فرمان پراید به جعبه فرمان وصل می شود . و همچنین در ماشین های دیگر اینگونه می باشد . بودن قرقری فرمان واجب بوده است و اگر نباشد نمی توانید فرمان را کنترل کرد و اگر نباشد قادر به تکان دادن آن هم نمی باشد .

سیبک خودرو چیست ؟

سیبک یک قطعه کروی فلزی شکل می باشد که به آن یک بازو وصل شده است ، این قطعه کروی در درون یک محفظه فولادی که اطراف آن با لاستیک پوشانده شده حرکت دورانی می کند . این حرکت دورانی باعث می شود تا قطعه ای که در قسمت بازوی سیبک وصل است . توانایی حرکت به طرفین  و بالا و پایین را به طور همزمان انجام می شود و بودن آن در ماشین و فرمان بسیار مهم می باشد و در سیستم تعلیق خودرو نقش بسیار مهمی را دارد .

شایع ترین دلایل خرابی سیستم فرمان ، شامل موارد زیر می باشد :

1- استفاده از رینگ و لاستیک غیر استاندارد

در برخی مواقع نیز پمپ هیدرولیک برای انجام وظیفه خود صدای غیر عادی را تولید که این صدا وارد کابین ماشین نیز می شود و همچنین باعث آزار و یا اذیت راننده و دیگر سرنشینان می شود .

2- خراب شدن روغن هیدرولیک

در صورتی که از روغن هیدرولیک مرغوب استفاده نکنید ، باعث خرابی در پمپ هیدرولیک ، کاسه نمد های شیر هیدرولیک و جک دو طرفه هیدرولیک می شود .

3- استفاده از قطعات نا مرغوب

همواره فشار بالایی از روغن در سیستم هیدرولیک در جریان است و لذا اهمیت استفاده از قطعات مرغوب در این سیستم بیشتر خواهد شد .

چرا برخی کشور ها از سیستم رانندگی راست بهره می گیرند ؟

فقط 35 درصد دانشمندان از شیوه اصلی و کهنه دستور راست بهره می گیرند که از مشهور ترین این کشور ها می توان به انگلستان ، استرالیا ، نیوزلند و هند اشاره کنیم . و همچنین علت اینکه کشور های بیان شده از سیستم فرمان راست استفاده می کنند به این باز می گردد که در آن کشور انگلستان قوانین را رعایت می کنند .

رانندگی

کشور هایی که از فرمان سمت راست بهره می برند ، شامل موارد زیر هستند :

1- بریتانیا

2- استرالیا

3- ژاپن

4- نیوزیلند

5- هند

6- پاکستان

7- ژاپن

8- تایلند

9- غنا

10- نیجریه

11- کامرون

دلیل قرار دادن فرمان در سمت راست خودرو

برای کسی که عادت به رانندگی در سمت راست جاده دارد ، ممکن است رانندگی در کشور هایی مثل ژاپن ، استرالیا و بریتانیا برای او کمی سخت باشد . حدود 75 درصد کشور های دنیا در سمت راست جاده رانندگی می کنند و بقیه در سمت چپ جاده . بیشتر کشور هایی که از این قوانین اطاعت می کنند ، هند ، بنگلادش و هنگ کنگ می باشد .

تاریخچه سمت راست بودن فرمان

همه ی جهان غیر نظامی به همین دلیل تا سال های 1700 لز سمت چپ جاده حرکت می کردند . در این عصر اروپا شاهد انقلابی بزرگ از طریق استعمار و اکتشاف می باشد . انقلاب فرانسه منجر به عوض شدن همه چیز از جمله قوانین می باشد که یکی از آن تغییرات استفاده از سمت راست جاده برای حرکت می باشد .

این موضوع از طریق نوع جدیدس از حمل و نقل بی مردم محبوب شد که از 4 اسب در حالت مستطیل شکل برای حمل و نقل استفاده می کردند . از آن جایی که صندلی راننده ای برای شخص مهار کننده ی گاری تعبیه شده بود ، او ترجیحا در نزدیکی اسب سمت چپ می نشست و با دست راست خود جهت وادار کردن دیگر اسب ها برای کار به آن ها شلاق می زند . این کار به معنی بود که جهت ممانعت از برخورد با وسایلی که در روبرو قرار گرفته بودند راننده باید به وسط جاده نزدیک تر می شد ، و از آن جایی که این واگن ها برای حمل و نقل رایج ترین وسیله محسوب می شدند بیشتر مرم دنیا شروع که پیروی از این تفکر کردند . با پیشروی آمریکا در تولید انبوه اتومبیل ها ، استاندارد های جهانی جدیدی از طریق فروش این اتومبیل ها به کل جهان خلق شد و این ماشین ها چون فرمان چپ بودند پس برای حرکت از سمت راست جاده طراحی شده بودند .

فقط 35 درصد از مردم دنیا هنوز از روش اصلی و قدیمی فرمان راست استفاده می کنند از مشهور ترین این کشور ها می توان به انگلیس ، استرالیا ، نیوزلند و هند اشاره کنیم . دلیل این که کشور های ذکر شده از سیستم فرمان راست استفاده می کنند .

برای کسی که دست راست هستند ، آسان ترین روش نشستن روی اسب این است که از سمت چپ به روی اسب برود و مخصوصا اگر شمشیر داشته باشد نشستن بر روی اسب از سمت دیگر برایش خیلی سخت است . برای سوار و پیاده شدن امن باید به کنار جاده بروید برای همین اگر کسی از سمت چپ سوار اسب شود قادر به حرکت نمی باشد .

این موضوع به مرور محبوبیت بسیار زیادی پیدا کرد که توانست از آداب و رسوم کشور های جهان تبدیل شود و در بسیاری از کشور های جهان این موضوع ماندگار شد و خودرو ها با فرمان چچ وارد کشور ها از جمله ایران شد .

آسیا

1- بنگلادش

2- بوتان

3- برونئی

4- تیمور شرقی

5- هنگ گنگ

6- هند

7- اندونزی

8- ژاپن

9- ماکائو

10- مالزی

11- نپال

12- پاکستان

13- سنگاپور

14- سری لانکا

15- تایلند

آفریقا

1- بوتسوانا

2- سوازیلند

3- کنیا

4- لسوتو

5- مالاوی

6- موریس

7- موزامبیک

8- نامیبیا

9- سیشل

10- آفریقای جنوبی

11- تانزانیا

12- اوگاندا

13- زامبیا

14- زیمبابوه

استرالیا و اقیانوسیه

1- استرالیا

2- جزایر کریسمس

3- جزایر کوکوس

4- جزایر کوک

5- فیجی

6- کیریباتی

7- نائورو

8- نیوزیلند

9- نیووی

10- جزیره نورفک

11- پاپوآ گینه نو

12- جزایر پیت کرن

13- جزایر سلیمان

14- ساموا

15- توملانو

16- تونگا

17- تووالو

اروپا

1- گورنسی

2- جمهوری ایرلند

3- جزیره من

4- جرزی

5- مالت

6- بریتانیا

7- قبرس

آمریکا جنوبی

1- گویان

2- سورینام

آب خوست های اقیانوس هند

1- مالدیو

2- موریس

3- سیشل

آب خوست های اقیانوس اطلس

1- برمودا

2- جزایر فالکلند

3- سنت هلنا ، اسنشن و تریستان دا کونا

4- جزایر جورجیا جنوبی و ساندویچ جنوبی

هند غربی

1- آنگویلا

2- آنتیگوا و باربودا

3- باهاما

4- باربادوس

5- جزایر ویرجین بریتانیا

6- جزایر کیمن

7- دومینیکا

8- گرنادا

9- جامائیکا

10- سنت لوسیا

رانندگی

بیشتر بخوانید:

آموزش طریقه استفاده از پولیش خودرو به صورت دستی

نکات مهم درباره انتخاب بهترین جنس زیر پایی یا کفپوش خودرو

نحوه تشخیص لوازم یدکی تقلبی خودرو به طور کامل

منبع: پدال

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.