۱۰ فاکتور که باعث افزایش ایمنی سرنشینان خودرو می‌شود

۱۰ فاکتور که باعث افزایش ایمنی سرنشینان خودرو می‌شود

۱۰ فاکتور که باعث افزایش ایمنی سرنشینان خودرو می‌شود

به دلیل مرتبط بودن سیستم‌های ایمنی به جان انسان‌ها، پیشرفت‌های قابل توجهی در زمینهٔ ارتقا سطح ایمنی خودروها انجام شده است. برخی از این ویژگی‌ها آنقدر عادی شده‌اند که گاهی باور نمی‌کنیم در قدیم خودروها بدون این امکانات چگونه سلامت از جاده‌ها می‌گذشتند!

سیستم‌های ایمنی به دو صورت فعال و غیر فعال در خودروها طراحی می‌شوند. سیستم‌های فعال مانند سیستم ترمز پایداری و سیستم‌های خودران، آن دسته از تجهیزات ایمنی هستند که از هنگام استارت خوردن خودرو فعال و مانع بروز حادثه می‌شوند.

سیستم‌های ایمنی غیرفعال مانند کمربند ایمنی و کیسه‌های هوا به هنگام بروز حادثه فعال شده و ایمنی سرنشینان را تأمینمی‌کنند.

در ادامه به معرفی تعدادی از مهمترین و جدیدترین سیستم‌های ایمنی خودرو می‌پردازیم.

1. سیستم کروز کنترل تطبیقی

این سیستم که 10 سالی است در خودروها استفاده می‌شود، یکی از مهمترین عوامل برای جلوگیری از تصادفات جاده‌ای است. در این سیستم، با کمک حسگرهای مجهز به رادار که در قسمت جلوپنجرهٔ خودرو نصب می‌شوند، فاصلهٔ خودرو با وسایل نقلیهٔ جلویی محاسبه شده و در صورت کم شدن این فاصله، سرعت خودرو کاهش می‌یابد.

این سیستم در هوای نامناسب جوی و در ترافیک‌های سنگین جاده‌ای، فاصلهٔ خودرو را با وسایل دیگر حفظ می‌کند. در کروز کنترل‌های پیشرفته، سیستم به هنگام تشخیص احتمال تصادف، علاوه بر کم کردن سرعت، کمربند ایمنی را نیز محکم‌تر می‌کند.

2. ترمزهای ضد قفل

ترمزهای ضد قفل را با نام آشناتر ABS می‌شناسیم. عملکرد ترمزهای معمولی به این صورت بود که راننده در مواقع لزوم باید پای خود را چندین بار روی پدال ترمز قرار داده و برمی‌داشت. به این ترتیب چرخ‌ها قفل نمی‌شدند و راننده توانایی کنترل فرمان خودرو را داشت.

اما مکانیزم سیستم ترمز ضد قفل بدین گونه است که حالا راننده با فشار دادن پدال ترمز به صورت ممتد می‌تواند خودرو را کنترل کند. با وجود ترمز ABS لاستیک‌ها اصلاً قفل نمی‌شوند.

3. کیسه‌های هوا

در خودروهای مدرن امروزی تعداد کیسه‌های هوا افزایش پیدا کرده‌اند. قرار گرفتن کیسهٔ هوای جانبی، یکی از بهترین سیستم‌های ایمنی سرنشینان است. این کیسه‌ها که روی درهای خودرو جا خوش کرده‌اند، در موقع بروز تصادفات، احتمال ضربه‌های سنگین به سر را به حداقل ممکن می‌رسانند.

4. سیستم ترمز اضطراری خودکار

با وجود این فناوری، اگر به هر دلیلی در یک لحظه حواس راننده از جاده و مقابلش پرت شود، رادارهای موجود در قسمت جلوی خودرو، با تخمین موقعیت خطر فعال شده و خودرو به صورت خودکار متوقف می‌شود.

این اتفاق وقتی یک عابر پیاده یا دوچرخه سوار و یا حیوان به یک‌باره وارد جاده شود هم به سرعت وارد عمل شده و با کم کردن سرعت خودرو آن را متوقف می‌کند.

5. سیستم تشخیص و هشدار نقطهٔ کور

کمپانی‌های مختلف خودروسازی این فناوری را به صورت‌های گوناگونی در خودروهای خود استفاده می‌کنند. حتماً هنگام آموزش رانندگی در مورد نقاط کور خودرو شنیده‌اید. بسیاری از تصادفات ناشی از بی‌توجهی به همین موضوع است.

با وجود سیستم هشدار نقطهٔ کور، اگر وسیلهٔ نقلیه و یا عابر پیاده و یا هر مانعی در قسمت نقطهٔ کور راننده قرار داشته باشد، چراغ هشدار روشن شده و راننده را از وجود آن آگاه می‌کند. این سیستم معمولاً بر روی آینه‌های جانبی خودرو نصب می‌شوند.

6. سیستم هشدار انحراف از خطوط

این سیستم یکی از کارآمدترین سیستم‌های ایمنی در خودروهاست که باعث کاهش تصادفات بسیاری می‌شود. هنگامی که راننده به صورت ناگهانی و پیش‌بینی نشده از خط حرکت خود خارج شود، رادارهای این سیستم با صدای بوق و یا ایجاد لرزش در فرمان یا صندلی، این موضوع را به وی هشدار می‌دهند.

این ویژگی، در زمان خواب آلودگی یا عدم تعادل راننده بسیار کارآمد است. در بسیاری از خودروها، این سیستم توانایی بازگرداندن خودرو به مسیر خود را به صورت خودکار دارند.

7. سیستم کنترل باد لاستیک‌ها

این سیستم در زمانی وارد عمل می‌شود که به هر دلیل، باد یکی از لاستیک‌ها کمتر از دیگران شده باشد و در حرکت خودرو اختلال ایجاد شود. در این صورت با روشن شدن چراغ هشدار، راننده متوجه این مشکل شده و در صدد رفع آن بر خواهد آمد. اهمیت این موضوع در رانندگی‌های سرعتی، پیج و خم‌ها و در مسابقات اتومبیل‌رانی بیشتر خودش را نشان می‌دهد.

8. سیستم کنترل پایداری

بررسی بسیاری از خودروهای مدرن و امروزی در بخش خودرو سایت دیوار نشان می‌دهد که تقریباً در تمامی این خودروها یک سیستم متنوع ترمز و پایداری وجود دارد که کمپانی‌های ساخت این خودروها به آن توجه ویژه‌ای کرده‌اند.

این سیستم‌ها در کنار ترمز ضدقفل (ABS) یکی از بهترین روش‌های افزایش ایمنی در خودروها هستند. سیستم کنترل پایداری در زمان انحراف خودرو از مسیر و یا لغزش لاستیک‌ها به خصوص در شرایط بد آب و هوایی، ابتدا به راننده هشدار می‌دهد و اگر راننده قادر به واکنش سریع نباشد، به صورت خودکار اقدام به ترمز گیری می‌کند.

بعد از ترمز با کمک این سیستم خودرو به مسیر خود بازمی‌گردد. این کار آنقدر به سرعت انجام می‌شود که شاید اصلاً راننده متوجه انجام آن نشود.

9. سیستم دید در شب

خودروهای لوکس و مدرن مجهز به دوربین‌های مادون قرمز هستند که اجسام موجود در مسیر رانندگی به هنگام شب را نمایش می‌دهند. با وجود چنین سیستمی در جاده‌های بسیار تاریک و در زمانی که نور کافی برای تشخیص راننده وجود ندارد، احتمال برخورد با حیوانات و موانع و حتی انسان‌ها وجود ندارد.

10. سیستم تشخیص خواب‌آلودگی راننده

با وجود این سیستم که در بیشتر خودروهای لوکس شرکت مرسدس بنز وجود دارد، با قرار گرفتن دوربینی در جلوی داشبورد، حالت‌های راننده آنالیز می‌شود و در صورتی که سیستم تشخیص دهد راننده حالت خواب آلودگی و یا عدم تعادل دارد، ابتدا با لرزش فرمان و صدای بوق به او هشدار می‌دهد و اگر راننده واکنشی نداشت، با کمک دیگر سیستم‌های ایمنی خودرو، ابتدا سرعت خودرو را کم کرده و با روشن شدن چراغ‌های هشدار رانندگان دیگر را متوجه تغییر مسیر خودرو می‌کند و سپس در کنار جاده متوقف خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.