چرا گیربکس زوزه می‌کشد ؟ مشکل شایع در گیربکس های اتوماتیک

چرا گیربکس زوزه می‌کشد ؟ مشکل شایع در گیربکس های اتوماتیک

شاید بدانید که زوزه کشیدن گیر بکس ، یکی از شایع ترین مشکلات گیربکس های اتوماتیک می باشد . همان طور که می دانید گیربکس اتوماتیک یکی از مهم ترین قسمت های خودرو است . گیر بکس از تعدادی چرخ دنده مختلف تشکیل شده است . هر یک از این چرخ دنده ها نیز نیرو و گشتاور مخصوصی را انتقال می دهند .

گیربکس

در واقع گیربکس ها به طور مداوم می چرخند و فعالیت می کنند . همین چرخش های طولانی و فعالیت مداوم سبب ایجاد شدن اصطکاک بین دنده های گیربکس می شود . برای از بین بردن این اصطکاکی که ایجاد می شود و هم چنین جهت افزایش عمر گیربکس ، باید گیربکس و چرخ دنده هایش را توسط یک روغن گیربکس استاندارد و با کیفیت به صورت کامل روغن کاری کنید . فراموش نکنید که روغن کاری کامل گیربکس نه تنها سبب افزایش عمر این قطعه از خودرو می شود ، بلکه عملکرد آن را نیز بهبود می بخشد .

علت های اینکه چرا گیر بکس زوزه می کشد ؟

همان طور که می دانید و گفته شد ، یکی از مشکلات شایع گیر بکس های اتوماتیک ، زوزه کشیدن گیر بکس است.  زوزه کشیدن گیر بکس می تواند به علت مشکلات متعدد و مختلفی ایجاد شود . برخی از علت های زوزه کشیدن گیر بکس عبارتند از :

1- تیز شدن چرخ دنده ها به علت چرخیدن و فعالیت مداوم و طولانی .

2- زوزه کشیدن گیربکس در خودروهای نو ممکن است به دلیل کیفیت پایین گیربکس باشد .

3- مونتاژ کردن با کیفیت پایین و بد نیز می تواند یکی از دلایل زوزه کشیدن گیربکس باشد .

4- اگر سطوح مختلف چرخ دنده ها به خوبی و به طور صحیح با هم درگیر نشوند نیز این مشکل به وجود می آید .

تفاوت زوزه کشیدن گیربگس و دیفرانسیل  

توجه داشته باشید که ممکن است زوزه ای که از خودرو شنیده می شود از دیفرانسیل باشد نه گیربکس . اگر می خواهید تفاوت این دو را متوجه شوید باید به نکات زیر دقت کنید .

زمانی که شما در جاده ای طولانی ، خشک و صاف رانندگی می کنید . ( برای انجام این تست ، باید تمام شیشه ها بالا باشد و کولر یا بخاری نیز خاموش باشد تا هیچ صدای اضافی وجود نداشته باشد . ) حالا دنده را عوض کنید تا صدای زوزه مانندی از خودرو به گوش شما برسد . در این صورت باید به یاد داشته باشید که اگر با گرفتن کلاچ هنوز صدای زوزه به گوش می رسد ، این زوزه به دیفرانسیل خودرو تعلق دارد . اما اگر بعد از فشار دادن کلاچ و یا در حالت خلاص ، صدای زوزه مانند از خودرو قطع شد ، صدا متعلق به گیربکس بوده است . اگر هنگام تعویض دنده صدای خاصی را می شنوید به احتمال زیاد مشکل از گیربکس خودرو شما است .

رفع مشکل زوزه کشیدن گیربکس

از آن جایی که تعمیر گیربکس هزینه ی زیادی دارد ، بهتر است همیشه به صدا های غیر معمولی که از گیربکس می شنوید دقت کنید . این صداها شما را در پیدا کردن علت مشکل و رفع آن کمک می کنند .

استفاده از مکمل گیربکس و یا احیا گر گیربکس یکی از راه های رفع زوزه کشیدن گیربکس است . البته به یاد داشته باشید که این راه حل ، به طور مقطعی مشکل خودروی شما را رفع می کند . ( هنگام خرید مکمل گیربکس توجه داشته باشید که مکمل گیربکس دستی می خرید یا مکمل گیربکس اتوماتیک . )

اگر خودرو شما نو است و از گیربکس آن صدای زوزه می شنوید می توانید مقداری صبر کنید . زیرا که در خودروهای نو با گذشت مدت زمانی از آب بندی خودرو و گیربکس این صدا خود به خود رفع می شود .

هنگامی که متوجه شدید گیربکس زوزه می کشد ، برای اولین قدم باید مقدار و کیفیت واسکازین را مورد بررسی قرار دهید . اگر نیاز بود واسکازین را تعویض کنید و اگر مقدارش کم بود دوباره آن را سرریز کنید . به یاد داشته باشید که در صورت رفع نکردن زوزه کشیدن گیربکس ، این مشکل سبب تغییر شکل چرخ دنده های گیربکس می شود .

صداهای مختلفی که از گیربکس شنیده می شود :

1- چرا اگزوز زوزه می کشد ؟ علت های مختلفی ممکن است که سبب زوزه کشیدن گیربکس شوند . برای مثال برخی از این علت ها عبارتند از : ساییدگی چرخ دنده های گیربکس ، شکستگی یا پریدگی چرخ دنده ها ، ناهمواره و هر نوع آسیب دیگر به چرخ دنده ها . هم راستا نبودن موتور و گیربکس ( که در صورت وجود این مشکل ، هنگام خلاص بودن گیربکس صدای زوزه شنیده می شود . )

نکته ای که باید مورد توجه قرار دهید این است که در خودروهایی که دیفرانسیل جلو هستند ، از گیربکس صدای زوزه دیفرانسیل نیز شنیده می شود . زیرا که در این خودروها گیربکس و دیفرانسیل به صورت یکپارچه هستند .

2- علت سوت کشیدن و جرینگ جرینگ کردن گیربکس چیست ؟ گاهی متوجه صدای جرینگ جرینگ از گیربکس می شوید . علت این صدا لقی محورها و یا هزارخاری دنده های می باشد . هم چنین گاهی اوقات متوجه صدای سوت مداومی از گیربکس می شوید . علت این سوت ممتد ، خرابی و یا خشک شدن هر یک از بلبرینگ ها می باشد .

3- منظور از آب هویچ گرفتن گیربکس چیست ؟ این اصطلاحی است که برای صدای درگیری دنده ها به کار می برند . اگر سرعت دنده ها در هنگام درگیری یکسان نباشد این صدا به گوش می رسد . عوامل دیگری که باعث ایجاد این صدا می شوند عبارتند از : تنظیم نبودن کلاچ ، انتخاب دنده نامناسب با شرایط ، تنظیم نبودن اهرم دسته دنده ، تعویض بی موقع دنده ، خرابی غلاف کشویی ، برنجی ها و ماهک .

به طور کلی هنگام شنیدن صدای زوزه گیربکس بهتر است هر چه سریع تر از یک تعمیرکار متخصص و حاذق در این زمینه کمک بگیرید .

دلایل زوزه گیربکس چیست ؟

ایجاد صدای زوزه از گیربکس می‌ تواند دلایل مختلفی داشته باشد و یکی از آن ‌ها تیز شدن دنده‌ ها به خاطر کارکرد بالا است . زوزه کشیدن گیربکس در خودروهای نو معمولا شنیده می‌ شود و این مورد عمدتا به سه دلیل می ‌تواند باشد . یکی از آن ‌ها کیفیت ذاتی گیربکس است که به دلیل کیفیت پایین باعث زوزه کشیدن می ‌شود . دیگری کیفیت بد مونتاژ و در نهایت عدم درگیری صحیح سطوح چرخ‌ دنده‌ ها با یکدیگر است .

در شرایطی که با زوزه گیربکس مواجه می ‌شویم ابتدا باید کیفیت و مقدار واسکازین را بررسی کنیم و در صورت نیاز آن را تعویض یا سرریز کنیم . در برخی موارد زوزه گیربکس خودروهای نو پس از مدتی که خودرو و گیربکس آب ‌بندی شود برطرف خواهد شد بنابراین اگر خودروی شما نو است کمی صبر کنید . در نهایت اگر صدای زوزه گیربکس برطرف نشد می‌ توان از مکمل یا احیاگر گیربکس استفاده کرد که باعث کاهش صدا می‌ شود . هر چند که این نوع مکمل‌ها صدای زوزه گیر بکس را به صورت کامل برطرف نمی‌ کنند اما یک درمان مقطعی محسوب می ‌شود و نسبتا موثر است . لازم به ذکر است ، هرچه بیشتر از صدای زوزه گیربکس بگذرد اوضاع وخیم‌ تر خواهد شد و در نتیجه دفورمه شدن دندانه‌ ها ایجاد می‌ شود .

مکمل ‌های روغن گیر بکس در بازار به وفور یافت می‌ شوند و در برند ها و قیمت ‌های مختلفی در حال عرضه هستند . پیشنهاد می ‌شود در صورت زوزه گیر بکس ابتدا واسکازین و کیفیت آن را بررسی کنید و در نهایت به سراغ مکمل‌ها بروید . در هنگام خرید مکمل ‌ها حتما دقت کنید که مکمل مورد نظر مخصوص گیربکس اتوماتیک است یا دستی ؟ مکمل روغن گیر بکس اتوماتیک در بازار از حدود 100 هزار تومان بسته به نوع و برند آن قیمت می ‌خودرو و این مورد برای روغن گیربکس ‌های دستی از حدود 60 هزار تومان شروع می ‌شود .

10 مشكل گیربکس كه نبايد ناديده گرفته شود

1- روشن شدن چراغ چك موتور : روشن شدن چراغ چك موتور نشانه ى اوليه اى است كه چيزى درست كار نمى كند و مى تواند چند مشكل متعدد باشد كه يكى از آنها مشكل در سيستم انتقال قدرت است . سنسور هايى در خودرو وجود دارند كه اگر مشكلي در خودرو به وجود بيايد به كامپيوتر خودرو اطلاع مى دهند . يك سرى از اين سنسورها در سيستم انتقال قدرت وجود دارند . اين سنسورها مى توانند كوچك ترين و كم ترين لرزش را كه حتى ممكن است شما متوجه آن نشويد را شناسايى كنند . هرگز فرض نكنيد كه چراغ چك موتور بى دليل روشن شده است .

2- صدای مانند ناله يا زوزه : ممكن است تشخيص صداى گیر بکس سخت باشد ، اما در بيشتر اوقات صداى ناله ، زوزه و يا وز وز مى دهد . اگر صدايى مى شنويد كه برايتان ناآشنا است و قبلاً نشنيده ايد ، بهتر است هرچه زودتر به يك تعميرگاه مراجعه كنيد .

3- تکان هاى خودرو : خودروى شما نبايد بلرزد و تكان هاى شديد داشته باشد . تمام اين ها نشانه هاى اوليه ى وجود مشكل در سيستم انتقال قدرت است . در گيربكس هاى دستى ، اگر تعويض دنده به سختى انجام شود مهم ترين نشانه ى وجود مشكل در سيستم انتقال قدرت است . همچنين مى تواند نشان دهنده ى خرابى كلاچ نيز باشد . در گيربكس هاى اتوماتيك ، زمانى كه شتاب مى گيريد تعويض دنده به سختى انجام مى شود .

4- سر و صدا زمانى كه خودرو خلاص است : اگر زمانى كه دنده در حالت خلاص است صداهاى عجيبى مى شنويد ، مشكل مى تواند فقط كم بودن يا كثيفى واسكازين سيستم انتقال قدرت باشد . و يا اينكه قسمتى از سيستم انتقال قدرت فرسوده شده است ، مانند : بلبرينگ ، زنجير دنده ى عقب و يا دندانه ها .

5- مكث : اگر خودرو در زمان تعويض دنده دچار مكث مى شود ، اين مشكل معمولاً به كلاچ ربط دارد . اما اگر حس كرديد كه تعويض دنده در خودرو به نرمى انجام نمى شود اين مسئله مى تواند نشانه ى وجود مشكل در سيستم انتقال قدرت باشد .

6- نشت واسكازين : نشتى واسكازين ، يكى از نشانه هاى وجود مشكل در سيستم انتقال قدرت است و هرگز نبايد ناديده گرفته شود . اگر اين نشتى ادامه پيدا كند ، ممكن است آسيب جبران ناپذيرى به سيستم انتقال قدرت وارد كند . تشخيص نشتى واسكازين بسيار راحت است . اين مايع قرمز رنگ و شفاف است و اگر در خودرو همه چيز به درستى كار كند بوى شيرينى دارد . اگر اين مايع رنگ تيره اى دارد يا بوى سوخته مى دهد ، يك مكانيك بايد آن را تعويض كند و از واسكازين نو استفاده كند .

7- تعويض دنده انجام نشود : اين مشكل نيز مى تواند به واسكازين ربط داشته باشد ، بنابراين واسكازين را چك كنيد و مطمئن شويد كه اندازه ى آن به ميزان كافى است . اين مشكل مى تواند به كلاچ ، كابل شيفت و يا سيستم كامپيوتر ربط داشته باشد .

گیربکس

8- بوی سوختگى : بديهى است كه اگر در خودرو متوجه بوى سوختگى شديد بايد هرچه زودتر اقدام كنيد و مشكل را تشخيص دهيد . ممكن است خودرو آتش گرفته باشد و يا اينكه عامل ديگرى باعث اين بو شده باشد . يكى از شايع ترين عوامل بوى سوختگى در خودرو بيش از اندازه گرم شدن واسكازين است . واسكازين كثيف قسمت هاى مختلف سيستم انتقال قدرت را روغن كارى شده نمى كند و باعث مى شود بخش هاى مختلف سيستم انتقال قدرت آسيب ببينند . اگر شما با خودرويى كه اين مشكل را دارد به رانندگى كردن ادامه دهيد در نهايت آسيب هاى جبران ناپذيرى به سيستم انتقال قدرت خودرو وارد مى كنيد .

9- کلاچ بكسواد مى كند : اگر خودروى شما داراى سيستم انتقال قدرت دستى و متوجه مى شويد كه كلاچ بكسواد مى كند اين اتفاق به اين دليل مى افتد كه زمانى كه شما پدال كلاچ را فشار مى دهيد، صفحه كلاچ و فلاويل درگير هستند . كلاچ همچنان در حال چرخش است و تعويض دنده سخت و يا حتى غير ممكن خواهد بود .

10- تعویض ناخودآگاه دنده ها : دنده ى خودرو بايد تا زمانى كه آن را تغيير نداده ايد در يك دنده ثابت بماند ( در گيربكس دستى ) و يا اينكه كامپيوتر اين كار را انجام دهد ( در گيربكس اتوماتيك ) . اگر سيستم انتقال قدرت در گيربكس دستى بدون دخالت شما دنده را عوض مى كند و يا در گيربكس اتوماتيك به طور ناگهانى دنده به حالت خلاص مى رود ،  هرچه زودتر به يك تعميرگاه مراجعه كنيد . اين مشكل بسيار خطرناك است، زيرا مى تواند باعث بروز تصادف شود . اين نشانه ى وجود مشكل در قطعه اى است كه بين دنده ها ارتباط برقرار مى كند . بنابراين اگر خودروى شما اين مشكل را دارد هرچه زودتر مشكل را بر طرف كنيد .

بیشتر بخوانید:

بررسی کامل علت روشن شدن چراغ لغزش + آشنایی با علائم آن

سوراخ شدن اگزوز خودرو چه تاثیراتی بر عملکرد خودرو دارد ؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.