تنظیم موتور خودرو چیست و چه زمانی باید انجام شود ؟

تنظیم موتور خودرو چیست و چه زمانی باید انجام شود ؟

تنظیم موتور خودرو می تواند به دلایل مختلفی همچون فرسوده شدن قطعات ، اشکال در سیستم برق رسانی و سنسورها ، عدم کارکرد صحیح دریچه گاز و پمپ بنزین بهم بریزد و موتور نتواند کارکرد مناسبی داشته باشد و چراغ چک موتور روشن شده و یا باعث لرزش بدنه و خاموش شدن و بد روشن شدن اتومبیل شود.

تنظیم موتور

در چه زمانی خودرو نیاز به تنظیم موتور دارد؟

اصولا ما ایرانی ها فکر می کنیم تا زمانی که وسیله نقیله کار می کند و از حرکت نیوفتاده نیاز به سرویس و تعمیرکار ندارد . این تفکر کاملا غلط است ، طبق بررسی های انجام شده در کشورهای پیشرفته کسانی که خودرو را جهت سرویس های دوره ای که هر سه ماه یکبار صورت می گیرد به تعمیرگاه می برند سالیانه یک سوم دیگران جهت تعمیرات اتومبیلشان هزینه می کنند  .
این یک واقعیت است و دلیل منطقی دارد . تصور کنید استپر موتور خودرو دچار مشکل شده و درست کار نمی کند ، اگر سریع از این مشکل آگاه شوید می توانید با  تعویض یا حتی تعمیر آن کلی در مصرف سوخت صرفه جویی کنید ، اما اگر دیر متوجه این خرابی شوید به دلیل کارکرد بد موتور کم کم انژکتور ، سوزن ها و شمع ها کثیف شده و باعث گرمای بیش از حد موتور می شوند ، همچنین جهت روشن شدن موتور اتومبیل بیشتر از حد معمول استارت می خورد . اینها باعث استهلاک شده و در زمان تعمیر هزینه بیشتری روی دست شما می گذارند . پس بهتر است اتومبیلمان را در ابتدای هر فصل جهت تنظیم موتور و بازدید کلی به تعمیرگاه ببریم  .

علایمی که مشخص می کند زمان تنظیم موتور فرا رسیده و ماشین نیاز به تنظیم موتور دارد :

1- موتور ماشین بد استارت می خورد و یا به سختی روشن می شود .

2- چراغ چک موتور روشن شده است .

3- در زمان کار کردن درجا احساس لرزش می کنید .

4- از شتاب اتومبیل کاسته شده و اصطلاحا نفس ندارد .

5- مصرف سوخت بالا رفته است .

6- از موتور صدای اضافی شنیده می شود و یا صدای موتور افزایش پیدا کرده است .

7- از اگزوز دود سیاه رنگ خارج می شود .

فواید تنظیم موتور خودرو چیست ؟

1- بهبود کارکرد موتور و عملکرد آن

2- کاهش مصرف سوخت

3- افزایش شتاب اتومبیل

4- کاهش صدا و گرمای موتور

5- کاهش آلایندگی و دود خرورجی از اگزوز

6- طول عمر بیشتر موتور و قطعات مکانیکی و الکترونیکی

9 نشانه ی نیاز به تنظیم خودرو

1-  چراغ های اخطار

چراغ های اخطار روی داشبورد خودرو هدفمند طراحی شده اند . این چراغ ها با روشن شدن خودرو روشن می شوند و گاهی به دلایل خاصی و برای اشاره به یک مشکل بالقوه در سیستم خودرو یا قطعات آن روشن می مانند . به این چراغ های اخطار توجه کنید ؛ اگر ضمن حرکت ماشین همچنان روشن می مانند ، در اولین فرصت برای رفع مشکل اقدام کنید . ممکن است علت ساده ای مانند سوختن لامپ چراغ عقب و یا مشکلی جدی مانند ایرادی در سیستم انتقال سوخت پیش آمده باشد . تشخیص و رفع عیب یک مشکل جزئی به شما کمک می کند که از مشکلات بزرگتر و هزینه بر در این راه اجتناب کنید .

2- ریپ زدن

اگر خودرو شما به طور ناگهانی موقع گاز دادن یا موارد مشابه گاهی ریپ می زند ، این مسئله نه تنها نشانه ی بروز یک عیب است ، بلکه ممکن است شما را در موقعیت خطرناکی قرار دهد . موتور ها طوری طراحی شده اند که به خصوص زمانی که بیش از همیشه به آنها احتیاج دارید ( مثلا در بزرگراه ) ، عملکرد قابل قبول و قابل اطمینانی داشته باشند ؛ علت این مشکل ممکن است کثیفی شمع ها یا گرفتگی فیلتر سوخت و یا مواردی کاملا متفاوت باشد .

3- بد استارت خوردن

شما ممکن است در اوایل صبح کمی خواب آلود باشید اما مسلماً خودروی شما این اجازه را ندارد . اگر زمانی که به آن نیاز دارید استارت نمی خورد یا برای روشن شدن باید چندین بار استارت بزنید ، و یا اینکه استارت میخورد اما روشن نمی شود ، مطمئناً مشکلی وجود دارد ؛ علت این مشکل می تواند ضعیف بودن باطری ، نقصی در سیستم استارت و یا انواع مشکلات دیگر باشد .

4- سوخت نامناسب

اگر علی رغم اینکه اطمینان دارید همان مسافت همیشگی را طی می کنید و شخص دیگری هم از ماشین شما استفاده نمی کند ، احساس می کنید مصرف بنزین ماشین زیاد شده ، احتمالاً خودرو شما در مصرف سوخت دچار مشکل شده است .

در این حالت ، با مصرف یک گالن سوخت مسافت کمتری را طی می کنید و باید دلیل این مشکل را پیدا کنید . افت ناگهانی درجه ی بنزین در مسافت تعیین شده برای هر واحد سوخت نشان می دهد که خودرو آنطور که باید عملکرد خوبی ندارد . علت این مشکل شاید فشار باد نامناسب چرخها یا گیر کردن قطعه ای از سیستم ترمز باشد ، شاید هم زمان تنظیم خودرو فرا رسیده است . میزان مصرف سوخت خودروی خود را کنترل کنید تا قبل از اینکه دچار مشکل جدی شود ، از وضعیت سیستم آن مطلع شوید .

5- ترمز های نرم یا پر سروصدا

ترمز سالم باید سریعاً خودرو را متوقف کند و نیاز نباشد پای خود را آنقدر روی پدال فشار دهید که پدال به کف خودرو بخورد . اگر ترمز ها با سروصدای بدی کار می کنند یا هنگام ترمز گرفتن ماشین می لرزد ، احتمال وجود نقص در ترمز بسیار زیاد است . همین داستان در مورد پدال ( نرم ) یا ( اسفنجی ) هم مطرح است ؛ اگر نیروی بسیاری برای فشار دادن آن نیاز است یا برای عمل کردن باید پدال ترمز به کف ماشین برخورد کند ، نشانه ی بروز مشکل است . برخی قطعات ترمز از نوع قطعات مصرفی هستند که باید به صورت دوره ای تعویض شود .

6- صداهای اضافی

اگر ترمز خودرو صدای نامطلوبی ندارد اما ناگهان صداهای ناخوشایند دیگری به گوش می رسد ، ممکن است مشکل از جای دیگری باشد . مواردی مانند سروصدای فرمان وقتی که با سرعت کم می پیچید احتمالاً نشانه ی سفتی فرمان است ؛ سروصدا و لرزش زیر کاپوت هنگام استارت زدن احتمالا نشانه ی شل بودن یک یا چند پیچ و مهره است ؛ صدای یک یا چند چرخ شاید نشانه ی بالانس نبودن لاستیک ها باشد ؛ و مواردی از این قبیل که دلیل آن هر چه باشد ، این قبیل سروصداها اصلا نشانه خوبی نیست ، خصوصا اگر صدایی باشد که قبلاً وجود نداشته است .

7- مشکل تعویض دنده ها

خودروهای دنده اتوماتیک کار تعویض دنده را به جای راننده انجام می دهند . این سیستم ها نرم ، قابل اطمینان و کارآمد هستند . اما گاهی این طور نیست . اگر زمانی که از دنده عقب به جلو و یا برعکس دنده عوض می کنید خودرو شما با تاخیر حرکت می کند ، اگر به سختی دنده عوض می کنید یا خودبخود دنده عوض می شود و به صورت ناگهانی و درست زمانی که انتظار ندارید به دنده بالا یا پایین تغییر می کند ، یا اگر علی رغم بالا رفتن دور موتور تغییر دنده امکان پذیر نباشد ، سیستم تأمین نیروی خودرو نیاز به توجه و بازبینی دارد . دنده هایی که به کمک آن خودرو شما به حرکت در می آید با جریان انتقال قدرت ، فیلتر ها و دیسک و صفحه وابسته است و همه ی آنها باید به طور مرتب کنترل و بازبینی شوند .

8- کندی در شتاب گرفتن یا کاهش توان خودرو

این مشکل ممکن است خطرآفرین باشد . گاهی لازم است توان خودرو را بالا ببرید و شتاب بگیرید ، مثلا وقتی که وارد بزرگراه می شوید ، در خیابانی با دو مسیر حرکت از ماشینی دیگر سبقت می گیرید ، یا از سربالایی بالا می روید . اگر توان لازم و مورد انتظار از خودرو برای این حرکت تأمین نشود یا ناگهان افت کند ، ممکن است در شرایط بدی قرار بگیرید . برای اجتناب از بروز این مشکلات ، علاوه بر کنترل و تنظیم دوره ای خودرو ، اگر متوجه افت توان خودروی خود شدید ، حتماً آن را برای بررسی نزد یک متخصص ببرید .

9- لرزش

لرزش ناگهانی خودرو ، اگر به علت ناهمواری مسیر حرکت نباشد ، زنگ خطری برای سلامت خودرو به شمار می رود . لرزش ممکن است فقط در فرمان و در سرعت خاصی ایجاد شود یا اینکه کل بدنه ی خودرو را بلرزاند . اما در هر صورت می تواند نشانه ی مشکلات زیادی از جمله بالانس نبودن ، شل بودن چرخ های خودرو ، پنچری لاستیک و یا موارد دیگری باشد .

تنظیم موتور

چرا حجم موتور اهمیت دارد ؟

قدرت و گشتاور مکمل هم در پیشرانه خودروها هستند که موجب افزایش سرعت و قدرت کلی یک خودرو می شوند . گشتاور بیشترین تاثیر را در بحث شتاب اولیه و شتاب در زمان شروع به حرکت خودرو ، دارد که هرچه مقدار آن در در تعداد دور پایین ، بیشتر باشد یعنی موتور خودروی شما در بحث شتاب اولیه ، توانایی بیشتری دارد . اما زمانی که در اطلاعات فنی یک پیشرانه عدد بالایی در مقابل اسب بخار نوشته شده باشد ، یعنی خودرو شما بعد از شروع به حرکت، سرعت و شتاب ثانویه بیشتری دارد .

حجم موتور میزان قدرت موتور و گشتاور تولیدی آن و میزان سوخت مصرفی موتور را تعیین می کند . حجم موتور بیشتر قدرت بیشتری تولید می کند و حجم موتور کمتر مصرف سوخت کمتری دارد . حجم موتور تعیین کننده این است که چه مقدار سوخت وارد سیلندر ها شود وهمچنین قدرت موتور را تعیین می کند . طی هر دوره ی احتراق موتور های با حجم موتور بالاتر برای تولید قدرت حجم بیشتری از مخلوط بنزین و هوا را مصرف می کند و به همین سبب مصرف سوخت افزایش می یابد . سیستم سوخت رسانی ، سیستم جرقه زنی ، مجموعه سوپاپ ها و القای اجباری از عوامل دیگری هستند که بر روی کارآیی و قدرت موتور تاثیر گذارند . موتور بزرگتر قدرت بیشتری تولید می کند و موتور کوچک تر سوخت کمتری مصرف می کند .

در بعضی از کشورها بر اساس حجم موتور مالیات خودروها مشخص می گردد. باید بدانید هزینه ی طراحی و ساخت ، موتور هایی که حجمشان بالاتر است ، بیشترمی باشد .

در بازار خودروی امروز حجم موتورهای گوناگون مانند موتوهای کم حجم 4 سیلندر تا موتورهای V8 و V12 با حجم موتور بالای 6 لیتر وجود دارد . یکی از اعدادی که شرکت در اختیار خریداران و مردم می گذارد ، حجم موتور است که با یک عدد مشخص می شود وفاکتور حجم موتور در زمان خرید خودرو بستگی به اولویت شما دارد .

اگر به یک خودروی شهری با مصرف سوخت پایین می خواهید باید محصولی با موتوری کم حجم را انتخاب کنید ؛ اما اگر در پی سرعت و قدرت هستید و می خواهید با خودروی خود سفر می کنید حتما خودرویی با موتورهای پرحجم انتخاب کنید .

تنظیم موتور چه تاثیری در مصرف سوخت دارد؟

یک موتور بزرگتر که می تواند با هر دور چرخش در دقیقه سوخت بیشتری بسوزاند ، معمولاً بیشتر از یک موتور کوچک تر با همان تعداد دور سوخت مصرف می کند . این مسئله هنگام انتخاب و خرید یک خودرو جدید بسیار مهم است . چرا که خودرو های قدرتمند تر و موتور های بزرگتر معمولاً هزینه بیشتری داشته و از سوخت بیشتری نسبت به موتورهای کوچک تر استفاده می کنند .

اگر خودرو خود را فقط صرف رانندگی روزمره خواسته و قصد ندارید با آن بارهای سنگین را جابه جا کرده یا با سرعت خیلی زیاد برانید ، می توانید یک خودرو با موتور کوچک و در عین حال قدرتمند خریده و در مصرف سوخت نیز صرفه جویی کنید . موتورهای کوچک معمولاً متناسب با خودرو هایی هستند که بیشتر در داخل شهر استفاده می شوند . این موتورها عملکرد کافی را برای سفرهای کوتاه مانند رفتن به فروشگاه های شهری ، مدرسه و دفتر کار فراهم می کنند.

موتور های بزرگتر برای خودرو هایی مناسب است که مرتباً باید با سرعت بالا در بزرگراه حرکت می کنند . با این حال فن آوری مدرن مانند توربو شارژ می تواند به یک موتور کوچک قدرتی هم اندازه یک موتور بسیار بزرگتر داده و حتی بتوانید با این موتورهای کوچک به راحتی یک سفر طولانی در بزرگراه داشته باشید .

بیشتر بخوانید:

علت سفت شدن فرمان چیست + سفت شدن فرمان هیدرولیک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.