نکات مهم درباره ترمز گیری و افزایش عمر لنت ترمز

نکات مهم درباره ترمز گیری و افزایش عمر لنت ترمز

ترمز یکی از مهم ترین قطعات خودرو محسوب می‌ شود ، توجه کردن به علائمی که هنگام تمام شدن لنت ترمز را به شما گوشزد می‌ کند ، می ‌تواند جان شما را نجات دهد .

لنت ترمز

سیستم ترمز از تعدادی قطعه مصرفی تشکیل ‌شده که طبیعتاً باید در بازه‌ های زمانی مناسب تعویض شوند . لنت ‌ها از مهم ‌ترین قطعات مصرفی سیستم ترمز بوده و یک راننده خوب باید با علایم خرابی لنت ترمز و در راس آن اتمام لنت ‌ها آشنا بوده تا مانع از ایجاد خسارات جانی و مالی برای خود و سایرین شود . لنت ‌های خراب منجر به افزایش مسافت ترمز شده که در نهایت می ‌تواند منجر به تصادف شود .

معمولا صاحبان خودرو سعی می ‌کنند در هنگام خرید لنت ترمز از برند های اصلی استفاده کنند چون که این قطعه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است . اما یکی از مشکلات اساسی زمان تعویض لنت ترمز است و نمی توان میزان مسافت دقیقی را برای آن اعلام کرد . زمان اتمام لنت ترمز به موارد گوناگونی از جمله نوع رانندگی و میزان استفاده از خودرو ، برند ساخته شده و بسیاری موارد دیگر بستگی دارد .

لنت ترمز هم مثل دیگر قطعات خودرو عمر مفیدی دارد و باید به صورت دوره‌ ای نسبت به تعویض آن اقدام کنید . اما این عمر مفید به صورت دقیق مانند دیگر موارد مصرفی مثل روغن موتور اعلام نمی ‌شود و نیاز به بازدید دارد .

در گذشته جهت ساخت لنت‌ ها از آزبست استفاده می‌ شد ، که به خاطر سرطان ‌زا بودن ، اکنون استفاده از آن ممنوع شده است . هم اکنون از لنت‌ هایی چون لنت ‌های سرامیکی استفاده می ‌شود که دارای عملکرد مناسب و البته قیمت بالاست و طول عمر لنت‌ ها وابسته به نوع خودرو ، شیوه رانندگی ، نوع لنت ، تعداد سرنشینان و محل رانندگی است .

صدای سوت لنت ها

یکی از راه های تشخیص تمام شدن لنت صدای سوت لنت است . هرچند که صدای سوت لنت در بعضی از محصولات نشان از کیفیت کم لنت ترمز دارد و پس از مدتی از بین می ‌رود ، اما اگر این صدا طولانی ‌مدت طول کشید ، نشان از اتمام لنت دارد . این صدا گه گاه آنچنان بلند است که حتی با وجود بسته بودن شیشه‌ ها هم به گوش می ‌رسد . برای بررسی می ‌توانید چرخ را بازکرده و فاصله روتور و لنت را بررسی کنید . این فاصله می ‌بایست بیش از 6 میلی ‌متر باشد .

صدای خرخر در لنت های ترمز

در بالای لنت‌ ترمز ، یک ‌تکه فلزی کوچک قرار دارد که به تشخیص این عارضه کمک می‌ کند . پس از اتمام اصطلاحاً گوشت لنت ترمز ، این تکه فلزی با روتور تماس می ‌یابد و به شما هشدار می ‌دهد که لنت ترمز کاملاً تمام‌ شده و باید آن را تعویض کنید . در صورتی‌ که به این صدا بی‌ اهمیت باشید ، این تکه فلزی به روتور آسیب می‌ زند و آن را گود می‌ کند که موجب ایجاد هزینه ‌های تعمیرات بیشتری می ‌شود . البته ذکر این نکته ضروری است که تماس بیش از حد باعث گرم شدن و دود کردن ترمز هم می ‌شود که بسیار خطرناک است .

در حالت کلی چنانچه به هنگام ترمز گیری صدای غیرمعمولی به گوشتان می‌ رسد بسیار با وسواس عمل کنید چون که اگر روتور آسیب ببیند باید هزینه گزافی را جهت صافی سطح و یا حتی تعویض آن متقبل شوید پس این راه تشخیص تمام شدن لنت ترمز را جدی بگیرید .

کشیدن خودرو در هنگام ترمز گیری

شاید برای شما هم پیش آمده است که به هنگام رانندگی احساس کنید کنترلی بر روی خودرو ندارید و یا به هنگام ترمز گیری ، اصلا خودرو گوش به فرمان شما نیست انگار که لنت ترمز های شما از کار افتاده است . این ‌ها همگی می‌ تواند حاکی از خرابی سیستم ترمز و به تبع آن لنت ترمز باشد . اگر در تعویض قبلی تنها یک لنت را عوض کرده باشید ، پس از اتمام لنت دیگر ، در هنگام ترمز ، خودرو به سمت لنتی که توان بیشتری دارد کشیده می ‌شود که می ‌تواند در بزرگراه‌ ها بسیار خطرآفرین باشد و حتی موجب انحرافات خطرناک خودرو شود .

در واقع در این مواقع در یک چرخ کالیپر چسبیده است و این امر موجب تولید نامتعادل اصطکاک خواهد شد . همچنین چنانچه نیروهای اعمالی به چرخ ‌ها یکسان نباشد باید دوباره منتظر کشیده شدن خودرو به یک سمت باشید . البته گفتنی است که کشیده شدن خودرو تنها به خاطر این عارضه نیست و ممکن است ناشی از آسیب ‌های جلوبندی خودرو ، کم بودن ‌باد تایر ها ، ساییده شدن لاستیک ‌ها و چند عامل دیگر هم باشد .

لرزش پدال ترمز

اگر خودرو شما مجهز به سیستم ABS باشد ، در ترمزهای شدید ، شاهد لرزش شدید پدال ترمز خواهید بود . این امر به خاطر سیستم عملکردی ترمز های ABS است و کاملا طبیعی است . چون این سیستم به‌ وسیله اتصال و جدا کردن پیاپی لنت ، مانع لیز خوردن و قفل شدن چرخ می‌ شود . اما اگر در هنگام ترمز عادی هم این لرزش را احساس کردید ، بدانید که این بار ، ایراد از سیستم ترمز شما است و این امر هم ناشی از سطح ناصاف روتور بوده و می ‌بایست به یک تعمیرکار مطمئن مراجعه کنید .

نا متناسب بودن فشار وارده به پدال و عملکرد ترمز

از میان راه‌های تشخیص تمام شدن لنت ترمز این روش کمی تجربی است و برای افرادی که به خودروشان دقت می‌ کنند مشهود خواهد بود . اگر افت عملکرد نسبت به زمان ‌های قبل محسوس باشد و مجبور باشید برای ترمز کردن بیش‌ از حد پدال را بفشارید ، می ‌بایست به فکر تعمیر آن باشید . همچنین اگر به هنگام ترمز گیری پدال بیش از حد پایین رود ، نشانه دیگری از مشکل در سیستم ترمز بوده و احتمالا لنت‌ ترمزها ساییده شده و یا سیستم هیدرولیک دچار مشکل شده است که با نشت روغن ترمز خود را نشان می ‌دهد .

عمر تقریبی لنت ها چقدر است؟

بهترین زمان تعویض لنت که نه ایمنی را به خطر بیندازد و نه جیب شما را بی ‌مورد خالی کند ، وقتی است که میزان روغن موجود در مخزن ، از حد استاندارد توصیه شده توسط سازنده پایین ‌تر برود . در این وضعیت به خاطر سایش لنت ‌ها ، سطح روغن در مخزن پایین می ‌رود . وقتی سطح روغن به قسمت تعیین ‌شده رسید ، لنت‌ ها را تعویض کنید . البته توجه داشته باشید که پایین رفتن سطح روغن در مخزن به خاطر نشتی روغن از مجموعه مدار ترمز نباشد . هر‌ از‌ گاهی به ‌صورت منظم زیر خودرو رفته و سلامت مجموعه مدار ترمز و شلنگ‌ های منعطف را بررسی کنید . البته به نظر بعضی از کارشناسان بهتر است هر 35 تا 40 هزار کیلومتر لنت خودرو بررسی شود .  همچنین زمانی که لنت خودرو 80 درصد مصرف شده باشد باید حتما اقدام به تعویض کرد .

نکاتی برای بهبود ترمزگیری و افزایش عمر لنت های ترمز

1- گردش هوا به طور کامل حول مجموعه دیسک و کلیپر موجب خنک شدن لنت و در نتیجه افزایش عمر آن می شود . در سال 1991 کارخانه شورلت امریکا تعداد زیادی شکایت دریافت کرد که همگی حاکی از کم بودن عمر لنت بود . راه حل پیشنهادی کارشناسان شرکت GM آن بود که باد شکن های خودرو را از دو سمت قسمت جلویی آن برداشتند . این کار موجب وزش بهتر باد و خنک شدن لنت ها و در نتیجه افزایش عمر آن شد .

2- در بسیاری از موارد ناکارایی ترمز به خاطر عوض نشدن روغن ترمز است . به طور مثال روغنی با دمای جوش 400 درجه سانتی گراد ، پس از یک سال استفاده ، دمای جوش آن به 300 درجه سانتی گراد می رسد که نتیجه آن ، تبخیر در مانور ها و ترمز گیری های شدید و کارایی نامناسب سیستم ترمز است . همچنین تبخیر روغن ترمز به ایجاد حالت قفلی خفیف به واسطه نیروی پسماند ناشی از فشار بخار روغن می انجامد که همانند این است که راننده پدال را فشار دهد و نگه دارد . این موضوع موجب استهلاک زود هنگام لنت می شود .

3- در بسیاری از موارد کلیپر از منظر بیرونی هیچ مشکلی ندارد و کاملاً خنک است اما داخل آن مملو از لجن و رسوب است که این مسئله موجب ایجاد نیروی پسماند ناشی از رسوبات پشت پیستون کلیپر و استهلاک سریع لنت می شود . برای حل این مشکل می بایست کلیپر باز و تمیز و به طور کامل سرویس شود .

4- هرگز لنت های آزبستی یا غیر آزبستی را جایگزین لنت های نیمه فلزی نکنید ؛ مگر این که تامین کننده قطعات اجازه این تعویض را بدهد . لنت های آزبستی یا غیر آزبستی ساکت تر از لنت های نیمه فلزی هستند ولی همانند لنت های نیمه فلزی تحمل گرما را ندارند . بنابراین در صورت جایگزینی غیر مجاز لنت های آزبستی یا غیر آزبستی به جای لنت های نیمه فلزی ، به دلیل حرارت بالا شاهد کاهش عمر لنت و از بین رفتن سریع آن خواهیم بود .

لنت ترمز

عوامل موثر بر طول عمر لنت ترمز

1- نوع لنت ترمز

شاید بتوان گفت مهمترین عاملی که بر طول عمر لنت ترمز تاثیر دارد ، نوع آن است . لنت های ارگانیک قدیمی ارزان ترین لنت های موجود هستند و طبعا عمر مفید آن ها بسیار کوتاه است . لنت هایی که به آن ها کم فلز (Low Metallic ) گفته می شوند از لنت های ارگانیک بهتر عمل می کنند و طول عمر بیشتری دارند . لنت های نیمه فلزی طول عمر نسبتا بالایی دارند اما لنت های سرامیکی مدرن گران ترین ، و البته مطمئن ترین نوع لنت هستند و بیشترین طول عمر را دارند .

2- نوع مسیرهای رانندگی

افرادی که بیشتر در بزرگ راه ها و جاده ها تردد می کنند ، خیالشان از بابت طول عمر لنت ترمز راحت تر است . در این مسیرها راننده نیاز کمتری به ترمز کردن دارد و تعداد دفعات ترمزگیری آن ها کمتر است همین باعث می شود لنت های ترمز کمترین اصطکاک را با دیسک ها داشته باشند و در نتیجه عمر آن ها بالاتر می رود . از سوی دیگر مناطق شهری ، به خصوص کوچه های پر پیچ و خم بیشترین آسیب را به لنت ترمز می زنند چون راننده دائم مجبور است از ترمز استفاده کند ، زیاد توقف کند و سرعت خود را زیاد کاهش بدهد که نتیجه آن فشار بیشتر روی لنت های ترمز و کاهش عمر مفید آن ها است .

3- تعداد سرنشینان خودرو

هرچقدر سرنشینان بیشتر یا بار بیشتری داشته باشید ، عمر لنت ترمز خودروی شما زودتر به پایان می رسد چون هرچقدر وزن خودرو افزایش پیدا کند ، ترمز نیاز به نیرو و فشار بیشتری دارد . معمولا خودروهای شهری خانواده های پرجمعیت زودتر دچار فرسایش لنت ترمز می شوند چون مرتب با سرنشینان زیاد در مسیرهای شهری تردد می کنند .

4- طول مسافت طی شده

خودروهایی که مسیرهای کوتاهی را طی می کنند کمتر به لنت ترمز فشار می آورند ، به طور مثال لنت ترمز خودروی یک کارمند که صبح ها با آن سر کار می رود و عصر با آن به خانه برمی گردد، کمتر دچار فرسایش می شود . از سوی دیگر لنت ترمز یک راننده تاکسی به دلیل طی مسافت طولانی زودتر فرسوده می شوند ، عناصر تعداد سرنشین و تردد در مسیرهای شهری را هم که در نظر بگیریم بیشتر متوجه فشار وارده به لنت ترمز این نوع خودروها می شویم .

لنت ترمز در طی اصطکاک‌های مکرر برای کاهش سرعت و توقف خودرو ، فرسوده شده و نیاز به تعویض پیدا می ‌کند که البته زمان تعویض لنت ترمز به عوامل بسیاری چون میزان استفاده ، نوع خودرو ، تعداد سرنشینان ، مسافت بستگی خواهد داشت .

پس از اتمام لنت ترمز ماشین ، اغلب در هنگام ترمز صدای سوت کشیدن یا خرخر کردن به گوش می ‌رسد که نشان ‌دهنده زمان تعویض لنت خودرو است . در برخی خودروهای جدید سیستم ترمز دارای سنسور می باشد که هنگام اتمام لنت ترمز این مورد را به راننده اطلاع می دهد .

بیشتر بخوانید:

بررسی کامل علت روشن شدن چراغ لغزش + آشنایی با علائم آن

همه چیز درباره دکمه استارت خودرو + مزایا و معایب آن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.