حجم موتور چیست و چه تأثیری بر قدرت و گشتاور پیشرانه دارد؟

حجم موتور چیست و چه تأثیری بر قدرت و گشتاور پیشرانه دارد؟

یکی از عوامل تاثیر گذار در میزان قدرت و گشتاور تولیدی توسط پیشرانه ، حجم موتور است . به صورت غیر مستقیم بر سرعت و شتاب اولیه خودرو تاثیر می‌ گذارد . میزان مصرف سوخت خودرو را مشخص می‌ کند . در هنگام خرید خودرو به حجم موتور آن دقت کنید تا با توجه به نیاز خود خودرو مناسب را انتخاب کنید .

حجم موتور

حجم موتور چیست؟

یکی از مسائل مهم در مورد خودرو ، حجم آن محسوب می‌ شود که بر روی قدرت خروجی موتور و مصرف سوخت خودرو تاثیر زیادی دارد . مبحث حجم موتور شامل ؛ تعداد سیلندر ها ، قطر سیلندر و اندازه مسیری که پیستون درون سیلندر طی می ‌کند ، است . پیستون‌ ها در داخل موتور به صورت رفت و برگشت ، در حال حرکت هستند . داخل سیلندرها بالا و پایین می ‌روند و در نهایت میل ‌لنگ را به چرخش در می ‌آورند .

زمانی‌که پیستون در داخل سیلندر به حرکت در می ‌آید ، باعث می ‌شود تا حجم داخل سیلندر تغییر پیدا کند . همچنین در طی چرخه احتراق به صورت همزمان ، حجم دیگر سیلندرها با حرکت پیستون ‌ها در داخل آن‌ ها تغییر پیدا می‌ کند ؛ از همین ‌رو  با تغییر حجم یک سیلندر ، حجم دیگر سیلندر ها هم دچار تغییر می‌ شود و در نتیجه حجم کل موتور ثابت می‌ ماند .

حجم موتور عامل مهمی در میزانن قدرت و گشتاور تولیدی توسط پیشرانه است که به صورت غیر مستقیم بر سرعت و شتاب اولیه خودرو تاثیر می گذارد و میزان مصرف سوخت را تعیین می کند . پس هنگامی که می خواهید خودرو بخرید حتما به حجم موتور آن دقت کنید تا بتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید.

چگونه این حجم محاسبه می شود ؟

1- حج موتور با لیتر( L )

2-  سی سی ( CC )

3- اینچ مکعب  ( CL )

برای محاسبه آن 3.314 قطر سیلندر را به توان 2 می رسانند .

چرا حجم موتور اهمیت دارد ؟

قدرت و گشتاور مکمل هم در پیشرانه خودروها هستند که موجب افزایش سرعت و قدرت کلی یک خودرو می شوند . گشتاور بیشترین تاثیر را در بحث شتاب اولیه و شتاب در زمان شروع به حرکت خودرو ، دارد که هرچه مقدار آن در در تعداد دور پایین ، بیشتر باشد یعنی موتور خودروی شما در بحث شتاب اولیه ، توانایی بیشتری دارد . اما زمانی که در اطلاعات فنی یک پیشرانه عدد بالایی در مقابل اسب بخار نوشته شده باشد ، یعنی خودرو شما بعد از شروع به حرکت، سرعت و شتاب ثانویه بیشتری دارد .

حجم موتور میزان قدرت موتور و گشتاور تولیدی آن و میزان سوخت مصرفی موتور را تعیین می کند . حجم موتور بیشتر قدرت بیشتری تولید می کند و حجم موتور کمتر مصرف سوخت کمتری دارد . حجم موتور تعیین کننده این است که چه مقدار سوخت وارد سیلندر ها شود وهمچنین قدرت موتور را تعیین می کند . طی هر دوره ی احتراق موتور های با حجم موتور بالاتر برای تولید قدرت حجم بیشتری از مخلوط بنزین و هوا را مصرف می کند و به همین سبب مصرف سوخت افزایش می یابد . سیستم سوخت رسانی ، سیستم جرقه زنی ، مجموعه سوپاپ ها و القای اجباری از عوامل دیگری هستند که بر روی کارآیی و قدرت موتور تاثیر گذارند . موتور بزرگتر قدرت بیشتری تولید می کند و موتور کوچک تر سوخت کمتری مصرف می کند .

در بعضی از کشورها بر اساس حجم موتور مالیات خودروها مشخص می گردد. باید بدانید هزینه ی طراحی و ساخت ، موتور هایی که حجمشان بالاتر است ، بیشترمی باشد .

در بازار خودروی امروز حجم موتورهای گوناگون مانند موتوهای کم حجم 4 سیلندر تا موتورهای V8 و V12 با حجم موتور بالای 6 لیتر وجود دارد . یکی از اعدادی که شرکت در اختیار خریداران و مردم می گذارد ، حجم موتور است که با یک عدد مشخص می شود وفاکتور حجم موتور در زمان خرید خودرو بستگی به اولویت شما دارد .

اگر به یک خودروی شهری با مصرف سوخت پایین می خواهید باید محصولی با موتوری کم حجم را انتخاب کنید ؛ اما اگر در پی سرعت و قدرت هستید و می خواهید با خودروی خود سفر می کنید حتما خودرویی با موتورهای پرحجم انتخاب کنید .

حجم موتور ماشین‌ های داخلی :

در این قسمت حجم برخی از ماشین‌های داخلی را بیان می‌کنیم:

1- حجم موتور پراید : 1323 سی سی

2- حجم موتور پژو 206 تیپ 5 : 1587 سی سی

3- حجم خودرو پژو 405 : 1761 سی سی

4-  حجم موتور سمند LX بنزینی و دوگانه‌ سوز : 1761

تفاوت آن با پیشرانه :

پیشرانه به معنی موتور خودرو است و زمانی‌که گفته می‌شود خودرویی با پیشرانه پایه گاز‌سوز است ، به معنی خودرویی است که موتور آن بر پایه سوخت گاز طراحی شده است . حجم در موتور ها به معنای حجم تمام سیلندر های موتور خودرو است . به عنوان مثال وقتی گفته می ‌شود حجم خودرویی 1600 سی‌ سی است ، به این معنی است که اگر سیلندر های آن را خارج کنیم ، سر و ته آن را ببندیم و درون آن آب بریزیم ، 1600 سی‌ سی آب درون آن جای می ‌گیرد.  هر چه حجم خودرو بالاتر باشد ، موتور قوی ‌تر است و توانایی تولید نیروی بیشتری دارد .

رابطه مستقیم حجم موتور و مصرف سوخت :

در گذشته با بالا رفتن حجم در موتور خودرو ، قیمت عمده خودروها هم بالاتر می‌ رفت چرا که یکی از نشانه ‌های مهم یک خودروی گران‌ قیمت ، حجیم بودن موتور آن محسوب می‌ شد اما در عصر حاضر شاهد این مساله هستیم که در بسیاری از محصولات و خودروهای گران ‌قیمت از موتور های توربو و کم حجم استفاده می‌ کنند . به عنوان نمونه خودروی ب ام و 730 که در ایران دارای قیمتی در حدود 900 میلیون تومان است مانند زانتیا که قیمتی خیلی پایین ‌تر دارد از حجمی معادل 2000 سی سی سود می ‌برد . تمامی شرکت ‌های خودرو سازی در ساخت خودرو های خود به دنبال رسیدن به استاندارد ها و معیار های منطقی برای موتورهای خودرو هستند . در واقع هر چه حجم در موتور خودرو افزایش ‌یابد به مراتب مصرف سوخت آن هم افزایش یافته و نشان ‌دهنده رابطه مستقیم بین حجم و مصرف سوخت موتور است .

اهمیت حجم موتور در هنگام خرید خودرو :

در بسیاری از کشورهای جهان ، مالیات خودرو ها بر‌اساس حجم آن‌ ها محاسبه می‌ شود . علت این امر این است که به طور معمول موتورهای حجیم‌ تر هم مصرف سوخت بیشتری دارند و هم به تناسب آن آلایندگی بیشتری هم تولید می ‌کنند .

در بازار های روز دنیا ، انواع خودروها از مدل‌ های پرحجم با موتور های بالاتر از 6 لیتر گرفته تا مدل ‌های کم‌ حجم با موتور های 4 سیلندر وجود دارد . اگر چنانچه به دنبال خودرو های شهری با مصرف سوخت  پایین هستید ، باید خودرویی با حجم کم موتور را انتخاب کنید ولی اگر به دنبال سرعت و قدرت هستید .

حجم موتور چه اهمیتی در خودرو دارد ؟

یکی از اعدادی که شرکت های خودرویی در اختیار خریداران و مردم می ‌گذارد ، حجم موتور است که با یک عدد مشخص می ‌شود و این عدد ارتباط مستقیم با میزان قدرتی دارد که می ‌تواند تولید کند .

به گزارش خودروکار ، پیشرانه خودرو دارای تعدادی سیلندر و پیستون است که این پیستون ‌ها در سیلندر ها بالا و پایین می‌ روند و طی این امر ، هوا و سوخت در درون سیلندر ها با یک دیگر ترکیب می‌ شوند .

حجم موتور ارتباط مستقیمی با حجم سیلندر خودرو دارد ، یعنی میزان معینی از اکسیژن و سوخت وارد یک سیلندر با قطر معین می ‌شود و از ترکیب شدن آن دو با هم مقدار معینی انرژی به وجود می‌ آید .

عامل محدود کننده قدرت تولیدی ، اکسیژن است. یعنی حتی اگر میزان سوخت ورودی به سیلندرها افزایش یابد ، به دلیل اینکه همان حجم هوای قبل وارد آن می ‌شود ، میزان قدرت تولیدی ثابت می‌ ماند و سوخت اضافه هیچ تاثیری ندارد .

هرچقدر قطر سیلندر‌ها بیشتر باشد ، خودرو می ‌تواند نیروی بیشتری تولید کند . به معنی دیگر ، در شرایط مساوی ، یک پیشرانه 10 لیتری ، نیرویی 10 برابر بیشتر از خودرویی تولید می ‌کند که حجم موتوری برابر با 1 لیتر دارد .

اما نکته اینجا است که وقتی می‌ گوییم مثلا حجم موتور یک خودرو دو لیتر است ، یعنی اگر میلنگ این خودرو دو دور بچرخد ، هر 4 سیلندر مقدار 2 لیتر هوا را مکش می‌ کنند یا به عبارت ساده ‌تر اگر بخواهیم فضای هر 4 سیلندر را با آب پر کنیم ، مجموعا مقدار 2 لیتر آب در تمامی 4 سیلندر جای می ‌گیرد .

تفاوت بین بنزین و گازوئیل چیست ؟

بنزین و گازوئیل هر دو از روغن ایجاد شده ‌اند ، اما نحوه تولید و استفاده از آن ها در موتور های خودرو متفاوت است . به همین دلیل شما باید همواره سوخت متناسب با خودرو را درون آن وارد کنید . گازوئیل از انرژی بیشتری نسبت به بنزین برخوردار بوده و نوع عملکرد موتور های گازوئیل باعث کارآیی بیشتر آن ها نسبت به نمونه های بنزینی می شود .

موتور های بنزینی و گازوئیلی خصوصیات متفاوتی دارند . گازوئیل سوخت مناسبی برای رانندگی در مسافت های دور مانند بزرگراه ها است . از طرف دیگر بنزین اغلب برای اتومبیل های کوچک تر بهتر است . اما از نظر صرفه جویی در مصرف سوخت ، انتخاب بین یک موتور گازوئیلی و بنزینی کار سختی است .

حجم موتور بالا برای چه افرادی مناسب است ؟

افرادی که به دنبال موتور هایی با حجم بالا هستند ، معمولا کاروان داران و افرادی هستند که باید مسافت های طولانی را در بزرگراه ها طی کنند . البته این موتور های بزرگ و پر قدرت می تواند برای کسانی که از رانندگی لذت برده و فقط جهت سرگرمی رانندگی می کنند نیز مفید باشد ، زیرا دارای قدرت بیشتری بوده و معمولا سر و صدای بیشتری نیز دارند . به علاوه خودروهایی که خودشان نیز بزرگ و سنگین هستند نیاز به موتورهای بزرگی دارند .

حجم موتور

حجم موتور چه تاثیری در مصرف سوخت دارد؟

یک موتور بزرگتر که می تواند با هر دور چرخش در دقیقه سوخت بیشتری بسوزاند ، معمولاً بیشتر از یک موتور کوچک تر با همان تعداد دور سوخت مصرف می کند . این مسئله هنگام انتخاب و خرید یک خودرو جدید بسیار مهم است . چرا که خودرو های قدرتمند تر و موتور های بزرگتر معمولاً هزینه بیشتری داشته و از سوخت بیشتری نسبت به موتورهای کوچک تر استفاده می کنند .

اگر خودرو خود را فقط صرف رانندگی روزمره خواسته و قصد ندارید با آن بارهای سنگین را جابه جا کرده یا با سرعت خیلی زیاد برانید ، می توانید یک خودرو با موتور کوچک و در عین حال قدرتمند خریده و در مصرف سوخت نیز صرفه جویی کنید . موتورهای کوچک معمولاً متناسب با خودرو هایی هستند که بیشتر در داخل شهر استفاده می شوند . این موتورها عملکرد کافی را برای سفرهای کوتاه مانند رفتن به فروشگاه های شهری ، مدرسه و دفتر کار فراهم می کنند.

موتور های بزرگتر برای خودرو هایی مناسب است که مرتباً باید با سرعت بالا در بزرگراه حرکت می کنند . با این حال فن آوری مدرن مانند توربو شارژ می تواند به یک موتور کوچک قدرتی هم اندازه یک موتور بسیار بزرگتر داده و حتی بتوانید با این موتورهای کوچک به راحتی یک سفر طولانی در بزرگراه داشته باشید .

دو لیتر یا 2.0 لیتر به چه معناست ؟

اخیرا در مشخصات هر خودرو دو ویژگی سطح تریم خودرو (trim level) بسیار مهم هستند . هرچه این عدد و سطح بالاتر باشد ، قیمت ماشین نیز گران ‌تر می شود .

بنابراین اگر با عددی مانند 2.0 یا عبارتی مانند 2.0 لیتر روبرو شدید ، بدانید که این رقم این به ظرفیت موتور اشاره دارد . این ظرفیت ترکیبی از تمام سیلندرهای موجود در موتور است ( تعداد سیلندرها ، قطر سیلندر و اندازه مسیری که پیستون درون سیلندر طی می‌ کند ) . موتور های معمولی مدرن معمولاً دارای سه ، چهار ، شش یا بعضی اوقات هشت سیلندر هستند ، بنابراین یک موتور 2.0 لیتری چهار سیلندر و در هر سیلندر خود 500 سی سی حجم و ظرفیت دارد .

بیشتر بخوانید:

همه چیز درباره بدنه ی فیبر کربن + شناسایی انواع خودرو

منبع: کارگیک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.