صدای پمپ بنزین در سمند و 405 و علت زوزه کشیدن چیست؟

صدای پمپ بنزین در سمند و 405 و علت زوزه کشیدن چیست؟

صدای پمپ بنزین در سمند و 405 یکی از نگرانی‌های بسیار از صاحبان این دو خودرو است . خودرو های پژو 405 جی ال ایکس و سمند دو خودروی بسیار محبوب و پرطرفدار به بازار ایران هستند . این دو خودروی هم‌ خانواده که از دو پلتفرم متفاوت بهره می‌ برند ، وضعیت فنی و بسیار مشابهی دارند و به همین دلیل بسیاری از ایرادات و عیوب آن‌ ها نیز با یکدیگر مشترک می ‌باشد . یکی از مشکلاتی که صاحبان خودروهای پژو 405 جی ال ایکس و سمند با آن درگیر هستند صدای بسیار زیاد پمپ بنزین از داخل باک این خودروها می ‌باشد .

صدای پمپ بنزین

این صدا که صدایی شبیه به زوزه دارد در برخی از خودروها غیر قابل تحمل و بسیار زیاد می ‌باشد و راننده را وادار به تعویض این قطعه می‌ نماید . برخی از راننده‌ ها نیز سعی می‌ کنند خود را با صدایی مانند صدای رادیو پخش سرگرم کرده و به صدای پمپ بنزین خودروی خود اهمیت ندهند .

اگر موتور را قلب تپنده خودرو بدانیم ، پربیراه نیست که پمپ بنزین را نیز قلب تپنده سیستم سوخت‌ رسانی بدانیم . پمپ بنزین یا پمپ سوخت (Fuel Pump  ) تجهیزی است که در اکثر خودرو ها در داخل باک بنزین قرار داشته و همانند قلب در بدن انسان ، وظیفه پمپاژ سوخت و رساندن آن از باک تا موتور را برعهده دارد .

انواع پمپ بنزین

در خودرو ها مدل‌ های مختلفی از پمپ بنزین استفاده می ‌شود که بنا به شرایط و مشخصات فنی خودرو و همچنین سال ساخت خودروها متفاوت می‌ باشد .

پمپ بنزین درونی

این نوع از پمپ بنزین که درون باک بنزین و شناور در بنزین قرار می‌ گیرد یکی از بهترین نوع‌ های پمپ بنزین رایج در خودرو ها می ‌باشد . پمپ بنزین درونی داخل بنزین قرارگرفته و با خود بنزین خنک ‌سازی می ‌شود . بنابراین به دلیل گرم نشدن صدای آن نیز کمتر از مدل ‌های دیگر می ‌باشد . همچنین به دلیل اینکه این نوع از پمپ بنزین داخل باک بنزین و شناور در خود بنزین قرارگرفته اکسیژن ای برای احتراق و آتش سوزی در آن وجود ندارد و ایمنی این مدل از پمپ بنزین بیشتر از مدل‌ های دیگر می‌ باشد .

بنابراین با توجه به مشخصات فنی که این نوع از پمپ بنزین دارد بهتر است سعی کنید هیچ گاه باک بنزین شما از نصف کمترشود ، تا هم خنک ‌سازی در بنزین صورت گرفته و هم خطر آتش سوزی به شدت کاهش یابد . نکته دیگر در مورد میزان بنزین موجود در باک این است که وقتی میزان بنزین در باک کمتر از نصف شود امکان مکش آلودگی‌ های کف باک و همچنین رسوباتی که از باک جدا شده است به داخل پمپ بنزین افزایش می‌ یابد . این مسئله علاوه بر آسیب رساندن به دستگاه پمپ بنزین می ‌تواند دمای آن را افزایش داده و برای خودرو خطر ساز شود .

این نوع از پمپ بنزین که درون باک بنزین و شناور در بنزین قرار می ‌گیرد یکی از بهترین نوع ‌های پمپ بنزین رایج در خودرو ها می ‌باشد . پمپ بنزین درونی داخل بنزین قرارگرفته و با خود بنزین خنک ‌سازی می ‌شود . بنابراین به دلیل گرم نشدن صدای آن نیز کمتر از مدل‌ های دیگر می ‌باشد . همچنین به دلیل اینکه این نوع از پمپ بنزین داخل باک بنزین و شناور در خود بنزین قرار گرفته اکسیژن ای برای احتراق و آتش سوزی در آن وجود ندارد و ایمنی این مدل از پمپ بنزین بیشتر از مدل‌ های دیگر می‌ باشد .

بنابراین با توجه به مشخصات فنی که این نوع از پمپ بنزین دارد بهتر است سعی کنید هیچ گاه باک بنزین شما از نصف کمتر شود ، تا هم خنک ‌سازی در بنزین صورت گرفته و هم خطر آتش سوزی به شدت کاهش یابد . نکته دیگر در مورد میزان بنزین موجود در باک این است که وقتی میزان بنزین در باک کمتر از نصف شود امکان مکش آلودگی ‌های کف باک و همچنین رسوباتی که از باک جدا شده است به داخل پمپ بنزین افزایش می ‌یابد . این مسئله علاوه بر آسیب رساندن به دستگاه پمپ بنزین می‌ تواند دمای آن را افزایش داده و برای خودرو خطر ساز شود .

پمپ بنزین بیرونی

مدل پمپ بنزین که بیرون از باک قرارگرفته و تماس مستقیمی با بنزین داخل باک ندارد از سه نوع تشکیل می ‌شود . نوع اول این پمپ بنزین های بیرونی مربوط به خودروهای مدل کاربراتوری است که پمپ بنزین حرکت خود را از میل بادامک  موتور گرفته و مکش بنزین را توسط یک حرکت کاملاً مکانیکی تأمین می ‌نماید . این نوع از پمپ بنزین دارای مشکلات خاص خود است و در خودروهای وانت نیسان تولید شرکت سایپا دیده می‌ شود .

مجموعه اول از پمپ بنزین های بیرونی هیچ سیستم برقی ندارند . نوع دوم از پمپ بنزین های بیرونی در خودروهای مختلف شامل یک سیستم برقی است که در خودروهایی مانند  پاژن دوکابین ساخت شرکت مرتب و یا مزدا 2000 موجود در بازار ایران به کار رفته است .

کار این نوع از پمپ‌ بنزین بدین صورت است که دیا فراگم موجود در پمپ بنزین توسط یک آهنربا عقب رفته و عمل مکش بنزین را انجام می ‌دهد . نوع سوم از پمپ بنزین های بیرون را می ‌توان پمپ بنزین دانست که بر روی خودروهای پژو 405 جی ال ایکس و نصب شده است . این پمپ بنزین که اصطلاحاً به نام پمپ بنزین دمشی نیز نامیده می‌ شود یکی از پر سر و صدا ترین مدل‌ های پمپ بنزین است .

ین پمپ که پس از یک صافی قرارگرفته است به خاطر اینکه سیستم آن مکشی نیست و فقط اقدام به دمش بنزین به سمت انژکتورها می ‌کند سطح بنزین بایستی مسلط بر آن باشد و به خاطر همین دلیل معمولاً در زیر باک نصب می‌ شود . زیر باک نصب شدن این پمپ دلیلی است بر اینکه این پمپ در خارج از یک محفظه قرارگرفته است و همچنین به دلیل اینکه سیستم خنک کننده خاصی ندارد نیز صدای اضافی در این پمپ تولید می ‌شود .

عوامل خرابی پمپ بنزین

یکی از اصلی ترین عوامل خرابی پمپ بنزین در خودروها را می ‌توان کم بودن سطح بنزین دانست این مورد علاوه بر اینکه فشار مضاعفی به سیستم پمپ بنزین وارد می‌ نماید باعث می‌شود تا رسوبات و کثیفی ‌های کف باک وارد پمپ بنزین شده و به آن آسیب وارد نمایند علاوه بر این‌ ها کم بودن سطح بنزین در باک باعث می‌ شود تا رطوبت ‌های خاص بنزین دیواره داخلی باک را دچار پوسیدگی کرده و همین پوسیدگی‌ ها وارد محفظه ‌ی پمپ بنزین گردد .

گرم شدن بیش از حد پمپ بنزین

یکی دیگر از دلایل اصلی خرابی پمپ بنزین را می ‌توان گرم شدن بیش‌ از حد این قطعه دانست . پمپ بنزین‌ هایی که داخل باک نصب می ‌شوند و سیستم مکشی دارند بهتر است در بنزین غوطه ‌ور باشند . بنابراین سعی کنید باک خود را به خصوص در فصول گرم همیشه پر از بنزین نمایید تا عمل خنک ‌سازی پمپ به درستی انجام شود و از آسیب‌ های جدی به این قطعه پیشگیری کرد.  نصب اشتباه پمپ بنزین و همچنین سیستم برقی آن می‌ تواند آسیب‌ های جدی به پمپ بنزین وارد نماید بنابراین برای نصب پمپ بنزین خود سعی کنید از متخصصان و تعمیر گاه‌ های مجاز کمک بگیرید .

توصیه می‌ شود سیستم پمپ‌ های دمشی را که معمولاً بیرون قرار می‌ گیرند در فصول تابستان برای خنک‌ سازی از داخل محفظه خارج نمایید . این کار را می ‌توانید با برداشتن روکش روی پمپ بنزین در فصول گرم و تابستان انجام دهید . به یاد داشته باشید که در فصول مرطوب سال و زمستان دوباره روکش آن را در جای خود قرار دهید تا از آسیب رسانی رطوبت هوا به پمپ بنزین و وارد شدن آن به محفظه بنزین جلوگیری به عمل آید .

علائم خرابی پمپ بنزین

یکی از علامت ‌های خرابی پمپ بنزین کاهش قدرت موتور خودرو در هنگام گاز دادن است . این مسئله به دلیل نرسیدن سوخت کافی به موتور خودرو اتفاق می‌ افتد و می ‌تواند بر اثر ضعیف کار کردن پمپ بنزین نیز باشد . در صورتی که پمپ بنزین شما از کار بیفتد خودروی شما خاموش خواهد شد . یکی از علامت‌ های خرابی پمپ بنزین خودرو را می‌ توان روشن شدن چراغ چک دانست چرا که وقتی سوخت رسانی به موتور به درستی انجام نشود چراغ چک روشن می ‌گردد .

برای اینکه مطمئن شویم پمپ بنزین شما کار می ‌کند یا نه می‌ توانید سوئیچ خودرو را باز کنید و قبل از استارت زدن صدای پمپ بنزین گوش کنید در صورتی که هیچ‌ گونه صدایی از پمپ بنزین خودروی شما شنیده نشود به احتمال زیاد پمپ بنزین سوخته است . با باز کردن شلنگ بنزین که به ریل انژکتور شما وصل است می‌ توانید خروجی بنزین را چک کنید برای این کار بایستی یک نفر سوئیچ خودرو را باز کند در صورتی که بنزین با فشار وارد این شلنگ نشود به احتمال زیاد پمپ بنزین شما درست عمل نمی ‌کند .

در صورتی که علائم و عوامل ظاهری نشان دهنده خرابی پمپ بنزین خودروی شما می‌ باشند برای بررسی آزمودن‌ های فنی بایستی به تعمیر گاه مراجعه نمایید . این تست ‌ها می‌ تواند شامل تست آمپر پمپ بنزین و یا تست ولتاژ پمپ بنزین در زمینه برقی پمپ باشد همچنین فشار پمپ بنزین نیز می‌ تواند با دستگاه فشارسنج اندازه گیری شود در صورتی که فشار پمپ بنزین از عددی بین 30 تا 80 کمتر باشد نشان دهنده نقص در کارکرد پمپ بنزین خودرو است .

پمپ بنزین در حالت کلی به دو دسته تقسیم می ‌گردد :

1- نوع مکانیکی :

نوع مکانیکی بیشتر در نسل‌ قدیمی خودرو ها یعنی در خودرو های کاربراتوری مورد استفاده قرار می‌ گرفت . این نوع پمپ بنزین در نزدیکی میل سوپاپ نصب شده و حرکت خود را نیز از میل سوپاپ می ‌گیرد به این ترتیب که پمپ‌ها اهرمی تحت عنوان شیطانک دارند که توسط میل سوپاپ به حرکت در آمده و در نتیجه سایر قطعات موجود در داخل پمپ ، حرکت نموده و پمپاژ سوخت را ممکن می‌ کند .

2- نوع الکتریکی:

پمپ ‌های نوع الکتریکی امروزه بیشترین استفاده را داشته و می‌ توان گفت که نوع مکانیکی پمپ‌ های بنزین تقریبا منسوخ شده ‌اند . پمپ الکتریکی با استفاده از یک موتور الکتریکی ، سوخت را مکیده و به سمت موتور می ‌فرستد .
این پمپ‌ ها با دریافت فرمان از  ECU و از طریق توربین موجود عمل مکش را انجام داده و بنزین را با فشار بالا به سمت موتور راهی می ‌کنند . شایان ذکر است که این پمپ‌ ها انرژی خود را از باتری گرفته و دارای یک سوپاپ یک ‌طرفه هستند که مانع از برگشت سوخت به باک در حالت خاموش بودن خودرو می ‌شوند .

صدای پمپ بنزین

علایم خرابی پمپ بنزین

بروز هرگونه خرابی در پمپ بنزین ، مانع از رسیدن سوخت به موتور نشده و در نتیجه موتور روشن نخواهد شد از همین روی اطلاع از علایم خرابی پمپ بنزین بسیار حیاتی بوده و قبل از آنکه وارد جزییات پمپ بنزین سمند شویم ؛ مواردی کلی از علایم خرابی پمپ بنزین آورده شده است .

1- شنیده شدن صدا از باک : هر چند صداهای جزیی امری طبیعی است ولیکن صداهای بلند می‌ تواند نشان از خرابی پمپ بنزین باشد .

2- روشن نشدن خودرو : همان‌ طور که عنوان شد وظیفه پمپ بنزین ، پمپاژ سوخت از باک به موتور بوده و پرواضح است که خرابی پمپ بنزین به معنای عدم تغذیه موتور بوده و روشن نشدن آن است .

3- کاهش شتاب و قدرت موتور : تغذیه نا کافی موتور باعث کاهش راندمان آن شده و در نتیجه موتور از حالت عملکرد عادی خود فاصله گرفته و دیگر قادر به تامین شتاب و قدرت کافی نخواهد بود .

4- خاموش شدن خودرو در حال حرکت : چنانچه خودرو در حال حرکت ریپ زده و خاموش شود می ‎‌تواند یکی از علائم خرابی پمپ بنزین باشد . شایان ذکر است در چنین مواردی موتور تا زمانی ‌که کاملا خنک نشده باشد ؛ روشن نخواهد شد .

5- عدم کارکرد نرم موتور : از آنجا که سوخت کافی یکی از شروط عملکرد نرمال موتور است در صورت خرابی پمپ ، برخی از مشخصات عملکردی موتور تحت تاثیر قرار گرفته و دیگر نرمی قبل را نخواهد داشت .

بیشتر بخوانید:

چگونه کیلومتر کارکرد واقعی اتومبیل را چگونه تشخیص دهیم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.