کنیستر چیست و نشانه‌ های خرابی کنیستر خودرو کدام است ؟

کنیستر چیست و نشانه‌ های خرابی کنیستر خودرو کدام است ؟

کنیستر در واقع یک مخزن مملو از زغال فعال ( CARBON ACTIVE ) است که یک شلنگ ورودی بنزین از باک و یک شلنگ خروجی به سمت موتور دارد و از ورود بخارات بنزین به هوا جلو گیری می‌ کند .

کنیستر

در سال‌ های اخیر آلودگی هوا به یکی از مهم‌ ترین مشکلات کلان‌ شهرهایی چون تهران بدل شده و یکی از عوامل مهم در این آلودگی نیز احتراق ناقصی است که در خودرو های بنزینی اتفاق می ‌افتد . جهت مرتفع نمودن این مشکل ( البته نه به صورت کامل ) قطعه‌ای تحت عنوان کنیستر( CANISTER ) در خودروهای بنزینی وجود دارد.

کنیستر دو شلنگ دارد ، یکی از این شلنگ‌ ها به عنوان ورودی و دیگری به عنوان خروجی محسوب می ‌شوند . در زمان روشن بودن موتور خودرو ، از طرف شلنگی که به موتور وصل شده این بخارات می‌ سوزند و در زمان خاموش بودن موتور ، به‌ وسیله شلنگ دوم از ورود این بخارات به هوای آزاد جلوگیری می‌ شود .

وظیفه کنیستر چیست ؟

در خودروهای بنزینی مخزنی وجود دارد به نام کنیستر که وظیفه آن جذب بخارات بنزین است . کنیستر دارای موادی از جنس کربن متخلخل است که به واسطه دارا بودن سطوح متخلخل بسیار می ‌تواند همچون یک اسفنج ، بخارات بنزین را به خود جذب کند . مخزن کنیستر استوانه‌ ای شکل بوده و بر روی آن سه خروجی وجود دارد . دو خروجی به صورت لوله ‌ای بوده که یکی از آن‌ ها با باک بنزین و دیگری با منیفولد هوا در ارتباط است .

برای انجام صحیح وظیفه کنیستر یک خروجی دیگر جهت ارتباط با هوای آزاد تعبیه شده است و فیلتری نیز در دهانه آن جهت فیلتر هوای ورودی قرار دارد که همگی این قطعات در کنار هم وظیفه اصلی کنیستر یعنی خروج بخارات بنزین را انجام می دهند . عملکرد کنیستر بدین صورت است که به دلیل خلائی که در منیفولد وجود دارد ، بخارات بنزین به داخل مخزن کنیستر مکیده می ‌شوند و منیفولد نیز این بخارات را به سمت محفظه احتراق هدایت می‌ کند که البته این فرآیند برای زمانی است که موتور روشن است .

در هنگام خاموشی موتور، این بخارات سمی توسط کربن ( زغال فعال ) موجود در کنیستر جذب شده و مانع از ورود آن به هوای آزاد می‌ شود . پس از روشن شدن مجدد خودرو، بخارات موجود در کنیستر جهت احتراق مجدد به سمت موتور هدایت می‌ شوند .

کنیستر برای ایمنی شما لازم است !

پس از آن‌ که به وظیفه کنیستر در خودرو اشاره کردیم ، باید بگوییم که کنیستر علاو‌بر بهینه‌ سازی مصرف سوخت و کاهش آلودگی هوا ، بر ایمنی خودرو نیز تاثیر می‌ گذارد . چنانچه کنیستر به هر دلیلی عمل نکند ؛ بخار بنزین در داخل باک خودرو جمع شده و با باز کردن در باک ، بخار بنزین با فشار خارج خواهد شد که این امر در فصول گرم سال و مسیرهای طولانی مشهود تر خواهد بود . حال اگر در چنین شرایطی تصادفی رخ دهد ، احتمال انفجار باک و در نتیجه انفجار خودرو وجود دارد که بسیار خطرآفرین خواهد بود .

شیر برقی کنیستر

برای اجرای صحیح وظیفه کنیستر ، دریچه‌ های موجود بر روی مخزن کنیستر باید یک به یک باز و بسته شوند .  باز و بسته کردن این دریچه‌ ها توسط شیر برقی کنیستر انجام می‌ پذیرد که کنترل آن نیز برعهده ECU خودرو است . شیر برقی کنیستر دارای سیم‌ پیچی است که یک سر آن به قطب مثبت باتری متصل بوده و قطب منفی آن نیز به ECU متصل می ‌شود . یکی از راه‌ های پی بردن به خرابی شیر برقی کنیستر زمانی است که بوی بنزین داخل خودرو می ‌آید . البته در تمامی مواقع ، بوی بنزین موجود در کابین خودرو ، نمی ‌تواند نشانه خرابی شیر برقی کنیستر باشد ، اما می ‌توان ای موضوع را به عنوان یکی از شایع‌ ترین نشانه‌ های خرابی کنیستر در نظر گرفت .

نشانه های خرابی کنیستر

از نشانه ‌های خرابی کنیستر می ‌توان به موارد زیر اشاره کرد :

1- چراغ چک : چراغ چک خودرو روشن می ‌شود و زمانی که به‌ وسیله دیاگ آن را بررسی می ‌کنید ، کد خطای ( شیر برقی کنیستر ) قابل‌ رویت است .

2- بوی بنزین : ایراد به وجود آمده برای کنیستر، از بوی بنزین مشخص است . اگر بوی بنزین دائما احساس شد ، ممکن است مشکل از شلنگ‌ های متصل به باک بنزین ، درب باک و حتی مخزن بنزین باشد ، اما در صورتی که این بوی بنزین ، تنها گاهی قابل‌ استشمام باشد ، نشانه خرابی کنیستر است . علاوه‌ بر موارد ذکر شده ، اگر درب باک بنزین خودرو را باز کردید و بخارات بنزین با فشار از آن خارج شدند ، این هم نشان از خراب شدن دریچه قطع کن کنیستر دارد .

3- صدای تق ‌تق : چنانچه خرابی کنیستر به علت پارگی شلنگ یا شکستگی مخزن کنیستر باشد ، گه‌ گاه صدای ( تق تق ) نیز از آن شنیده می‌ شود .

نحوه تست کنیستر

جهت تست کنیستر کافیست شلنگ اتصال باک به کنیستر را جدا کرده و به هنگام روشن بودن موتور ، مکش هوا از سرشلنگی‌ ها را چک کنید . چنانچه مکش به اندازه کافی وجود داشته باشد ، حاکی از عملکرد درست کنیستر و مکش بخار بنزین است ؛ همچنین باید مکش هوا از مجرای هوای آزاد نیز کنترل شود.

چه زمانی باید کنیستر را تعویض کنیم ؟

قابلیت جذب برای زغال ‌های کنیستر زمان محدودی دارد . به این صورت که اگر در موعد مقرر تعویض قطعه رخ ندهد ، به دلیل کاهش قابل ‌توجه جذب ذغال ‌ها ، عملکرد قطعه تا حد زیادی مختل می ‌شود . زمان تعویض این قطعه توسط کارخانه تولیدی تعیین ‌شده و به‌ طور متوسط چیزی در حدود 30 هزار کیلومتر یا 24 ماه بیان‌ شده است .

روی کامیپوتر ماشین نصب شده است که مسئولیت های زیاد و فراوانی را به گردن دارد که بودن آن در تمام ماشین ها مهم و ضروری می باشد و اگر روی ماشین نباشد ، ماشین دچار مشکل های جدی می شود و خرج فراوانی را روی دست شما می گذارد .

با قرار گرفتن انژکتور در اتومبیل های امروزی قطعات الکترونیکی دیگری نیز با آن در سیستم کنترلی اتومبیل می باشد . ایسیو یکی از مهم ترین قطعات الکترونیکی می باشد که نقش آم هدایت و کنترل یک خودرو انژکتوری را بر عهده دارد .

کنیستر

تعمیرات ECU

ساختار پیچیده خودرو های امروزی و استفاه از عناصر هوشمند همچون پردازنده های سریع و دقیق الکترونیکی ، سنسور ها و عملکرد الکتریکی می باشد . این ساختار دارای دو جنبه می باشد :

1- مشکلات سخت افزاری

خیلی کم رخ می دهد ، در هنگامی که یکی از در ایور های حسگر ها یا عملکرد ها بسوزد ، که در این صورت شکل ظاهری آن کاملا مشخص می باشد و یا اگر ارتباطی در آن باشد را قطع خواهد شد .

2- مشکلات نرم افزاری

حدود بالای 90 درصد از مشکلاتی که ایسیو دارد ، علتش نرم افزاری می باشد . مشکلات نرم افزاری معمولا با دستگاه های برنامه ریزی ای سی یو یا پروگرامر قابل حل می باشد .

ایسیو دارای دو حافظه می باشد که شامل موارد زیر می باشد :

1- حافظه دائم :

این نوع حافظه که مانند سیستم عامل و SETUP کامپیوتری های پی سی می باشد که با قطع کردن برق آن نیز حل نخواهد شد . اما در صورتی که خراب شود ، می توان گفت که ایسیو آن سوخته است . حافظه دائم شامل جدول بزرگی همجون LOOK UP TABLE می باشد که بودن آن ها در جدول ها و خانه ها مهم می باشد .

2- حافظه موقت :

این نوع حافظه با قطع برق باطری از بین می رود اما مجددا قابل استفاده می باشد . به روش آن که برگرداندن حافظه ، روش تجدید حافظه می باشد .

حافظه موقت شناسایی استپ موتور ، دنده ها و حالات عملی موتور و محاسبات لحظه ای برای تنظیمات لحظه ای می باشد و همچنین باید معایب موقت و دائم سیستم انژکتور را نگهدار کند .

سازندگان معروف ای سی یو چه شرکت های می باشد :

1- شرکت NIPPON DENSO  در کشور چین

2- شرکت SAGEM در کشور فرانسه

3- شرکت MAGNETI MARELLI  در کشور ایتالیا

4- شرکت SIEMENS در کشور آلمان

5- شرکت FORD در کشور آمریکا

6- شرکت DELCO در شرکت آمریکا

7- شرکت BOSCH در کشور آلمان

سازندگان موتور براي کاهش آلایندگی خودرودر چهار عامل اصلی متمرکز شده اند  :

1-  استفاده از سیستم سوخت رسانی و جرقه ي دقیق و قابل اطمینان

2- کاهش آلایندگی گازهاي خروجی اگزوز به وسیله مبدل کاتالیزوري

3- بازیابی هیدروکربن ها ي نسوخته داخل محفظه موتور

4- به جذب بخار سوخت از مخزن سوخت ( باك ) 4 که مورد آخرتوسط کنیستر صورت می گیرد .

اوایل دهه 70 میلادي با افزایش فشار سازمان هاي حفظ محیط زیست در زمینه کنترل آلاینده هاي منتشر شده از خودروها همراه بود و استاندارد هاي EPA میزان مجاز انتشار آلایندگی خودروها را به سازندگان دیکته کردند و آن ها را به این فکر فرو بردند که چطور آن ها به این محدوده انتشار ، دست یابند . کاهش میزان آلایندگی منتشره از خودرو ها از سال 1970 به واسطه بهبود طراحی موتور به علاوه اضافه کردن کنیستر هاي ذغالی جهت جمع آوري بخارات هیدروکربن و لوله هاي تجدید گردش گاز خروجی براي کاهش اکسید هاي نیتروژن به انجام رسید .

مرحله برجسته و مهم دیگردر تکنولوژي کنترل آلایندگی خودرو در سال 1980 – 1981  به وقوع پیوست . به واسطه استاندارد هاي سخت گیرانه تر ، سازندگان خودرو اتومبیل هاي جدید را به سیستم هاي کنترل آلایندگی در سطحی بسیار بالا تر مجهز کردند . این سیستم ها به سنسورهاي اکسیژن و نیز کامپیوترهاي آنبورد مجهز شدند . این تجهیزات به بهینه سازي راندمان کنیستر ها کمک می کنند . از سال 1990 با مقررات سخت گیرانه تر، استاندارد هاي سخت گیرانه تر سیستم هاي تشخیص عیب کامپیوتري شده که عیب هاي کنترل آلاینده ها را مشخص می کنند ، شکل گرفت .

اثر کنیستر بر کاهش آلودگی محیط زیست

بازیافت و مصرف بخار بنزین اثر کنترلی محسوسی به واسط جلو گیری از انتشار بخار سمی در محیط زیست خواهد داشت . در همین راستا طراحی و نصب سیستم جذب بخار بنزین بر روی تانکرهای حمل بنزین بسیار حائز اهمیت است . حجم بالا و دوری مسافت پالایشگاه ها تا پمپ بنزین در فرایند حمل ونقل عامل موثری در آلودگی هوا به واسطه انتشار بخار بنزین است لذا نصب کنیسترهای صنعتی جهت جذب و بازیافت بخار فوق پیشنهاد می شود .

اثر کنیستر بر ایمنی خودرو

عدم وجود کنیستر یا مسدود شدن مسیر آن موجب تجمع بخار بنزین در باک خودرو می شود . این موضوع در فصول گرم سال و هنگام رانندگی در جاده های ناهموار بسیار محسوس تر بوده به نحوی که در پایان یک سفر چند ساعته اگر چنان چه اقدام به باز کردن در باک بنزین کنید قطعا شاهد انتشار شدید بخار بنزین به محیط اطراف خواهید بود لذا در شرایط فوق در صورت وقوع تصادف یا ایجاد منبع اشتعال در اطراف خودرو احتمال انفجار باک خودرو به شدت بالا خواهد رفت . جهت جلوگیری از خطرات احتمالی نصب کنیستر و بازبینی دوره ای جهت اطمینان از عملکرد صحیح آن کاملا ضروری است . ( درهنگام بازکردن در باک ازعدم وجود منابع اشتعال دراطراف خودرو کاملا اطمینان حاصل کنید . )

کاربرد های کنیستر

این قطعه با جای‌گیری در اتومبیل می‌تواند کاربردهای زیادی برای یک خودرو داشته باشد . از جمله مواردی که در زیر آمده است .

1- جلوگیری از آسیب رسیدن به محیط زیست

یکی از دلایل مهم استفاده از این قطعه جذب آلایندگی تولید شده در باک اتومبیل است . گرما می ‌تواند بنزین موجود در باک را به بخار تبدیل کند .

بخار بنزین تولید شده زمانی که از باک اتومبیل خارج شود باعث آلودگی هوا شده و کنیستر با عملکرد خود مانع این اتفاق می ‌شود .

2- بالا بردن ایمنی خودرو

اما اگر بخواهیم یک دلیل بزرگ برای استفاده از آن نام ببریم بالا رفتن سطح ایمنی اتومبیل است . این قطعه با جلوگیری کردن از اشتعال بخار بنزین تولید شده در باک اتومبیل مانع از انفجار در خودرو می‌ شود .

3- کاهش مصرف سوخت

نحوه کارکرد این قطعه نشان داده که به‌ خوبی می ‌تواند بر روی میزان مصرف سوخت اتومبیل تأثیر بگذارد . بازگشت دوباره بخار بنزین به چرخه سوخت موتور می‌ تواند باعث کاهش میزان مصرف بنزین شود .

کنیستر

بیشتر بخوانید:

هفت نکته طلایی درباره نمایشگاه آنلاین و فروش خودرو

منبع: همراه مکانیک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.