همه چیز درباره برف پاک کن خودرو و افزایش طول عمر آن

همه چیز درباره برف پاک کن خودرو و افزایش طول عمر آن

ما در این نوشته با تاریخچه برف پاک کن و تعریف و نحوه عملکرد آن آشنا خواهیم شد. برف پاک کن یکی از تجهیزات بسیار مهم خودرو شناخته شده است. شیشه پاک کن یا برف پاک کن یک ابزار مهم ایمنی به حساب می آیند که در بسیاری از وسایل نقلیه نصب شده است این وسایل نقلیه از جمله اتوبوس، هواگردها، خودروهای سواری، قطار، کامیون، کشتی و شاتل‌های فضایی هستند. وقتی که صدای سرد شروع می شود باید حتماً قبل از اینکه حرکت خود را آغاز کنید حتماً از سالم بودن برف‌پاکن ها مطمئن شوید‌.

برف پاک کن

برف پاک کن چیست؟

من یک قطعه ساده مکانیکی می باشد که وظیفه دارد شیشه جلوی خودرو را از هر گونه گرد و غبار و باران و برف پاک کند که در بعضی از خودروها مخصوصاً خودروهای مدرن در شیشه عقب هم نصب شده است و در تعداد معدودی از خودروها بر روی چراغ ها هم برف پاکن می گذارند. به طور کلی طرح اولیه این قطعه مهم کاملا مکانیکی می باشد و توسط یک اهرم به حالت دستی تنظیم می شود البته توجه کنید که نمونه های مدرن آن هم در بعضی ماشین ها نصب شده است که کاملاً برقی هستند و یکسری از آنها به گرمکن آب پاش سنسور تشخیص باران تجهیز اند.

تاریخچه برف پاک کن

در ابتدا یک هنرمند لهستانی اولین طرح برف پاک کن را طراحی کرد و یک فرد انگلیسی موفق شد این ایده را به عرصه تولید برساند و در سال ۱۹۰۰ سه فرد از کشورهای مختلف برف پاکن های متفاوتی را ساختند ولی به طور رسمی در سال ۱۹۱۱ بود که این قطعه مهم در انگلیس طراحی تولید شد و سازنده آن هم کسی نبود جز گلدستون آدامز! طرح اولیه این مخترع هیچ وقت به ارضای ظهور نرسید ولی یک جرقه ای در ذهن همگان انداخت که برف پاکن های مدرن را تولید کنند.

قبل از این یعنی در سال ۱۹۰۵ یک شهروند آمریکایی اختراع خود را در این زمینه ثبت کرده بود و همچنین چند ماه هم قبل از این مخترع فرد دیگری برای کابین لوکوموتیو طرحی را ارائه داد و سپس نفر سوم که یک ایرلندی هم بود ایده متفاوت‌تری از برف پاک کن را به همگان نشان داد و رقابت بر سر تولید اولین برف پاک کن که در صنعت خودروسازی هم از آن اختراع استفاده می شد شدت گرفت و یک شرکت آمریکایی توانست اولین برف پاک کن مدرن را تولید کند که در سال ۱۹۲۰ موفق به ساخت نمونه واقعی آن شد.

همچنان این شرکت به عنوان یکی از بزرگترین تولید کنندگان برف پاک کن به حساب می آید که امروز هم برف پاکن های زمان دار و اتوماتیک وارد بازار شدند تا قبل از سال ۱۹۲۰ میلادی راننده به وسیله یک اهرم می‌توانست برف پاک کن را به حرکت درآورد.

برف پاک کن از چه اجزایی تشکیل شده است؟

در خودروهای مونتاژی ایران وجود دارد که ساختار پیچیده ای ندارد و فقط از چند قطعه ساده ساخته شده اند و در حقیقت چندین قطعه مکانیکی در برف پاکن و وظیفه اصلی را انجام می دهند:

  • مجموعه رابط مکانیکی برای انتقال نیرو
  • سنسورهای اپتیکال در نمونه‌ های مدرن
  • تیغه‌ های پاک‌کننده
  • ترکیب موتور برقی و چرخ‌ دنده‌ی کرمی برای تأمین نیرو
  • آب پاش

عملکرد برف پاک کن

برای اینکه تیغه های برف پاکن یک حالت رفت و برگشتی بر روی شیشه داشته باشند باید نیروی بسیار زیادی به آن وارد شود تا برف‌پاکن بتواند با سرعت بالا حرکت کند. برای اینکه این نیرو فراهم شود چرخ دنده باید به موتور الکتریکی کمک کند که این چرخ دنده قادر است تا ۵۰ برابر گشتاور موتور برقی را افزایش دهد و در برابر آن تا ۵۰ برابر هم سرعت خروجی این موتور را کم کند. این نیرو که وسیله یک سری رابطه‌ای مکانیکی که در برف پاکن وجود دارد سبب حرکت تیغه های برف پاکن به روش رفت و برگشتی می شوند. وقتی که چرخ دنده و موتور برقی با هم ترکیب می شوند سبب ایجاد یک مدار الکترونیکی می شود که در هر لحظه تیغه برف پاک کن را مکان یابی می کند.

این مدار الکترونیکی جریانی که در بین رابط ها و موتور برقی هست را تا وقتی که تیغه های برف پاک کن در حالت افقی هستند و در قسمت پایین شیشه قرار دارند تضمین می کند و وقتی که تیغه ها افقی شوند دیگر برق به رابط مکانیکی متصل نخواهد شد. یک وظیفه دیگری که این مدار الکترونیکی دارد آن است که حرکت تیغه ها را از لحاظ زمان تنظیم می‌کند که این زمان بندی در خودروهای مختلف با هم فرق می کند.

تیغه‌های برف پاک‌کن

تیغه های برف پاک کن مثل یک طی عمل می کنند که هر تیغ را با یک پوشش لاستیکی پوشانده‌اند تاین لاستیک بتواند آب و برف و گرد و غبار را از روی شیشه به راحتی کنار بزند. وقتی که تیغه نو باشد لاستیکی که روی آن تعبیه شده است شفاف است و بریدگی ندارد و به صورت روان می تواند حرکت رفت و برگشتی خود را روی شیشه انجام دهد و بدون اینکه بر روی شیشه و خط خوردگی هک کند به درستی کار خود را انجام می‌ دهد.

بعد از گذشت چند وقت این لاستیک ممکن است بریده شود یا شکافی روی آن ایجاد شود و معمولاً مقداری گرد و غبار همیشه روی آن وجود دارد هستن این زمان حرکت تیغه ها بر روی شیشه به درستی انجام نخواهد شد اما ممکن است شیشه را دچار لک زدگی کنند. پس برای اینکه چنین اتفاقی نیافتد در فصول گرم مخصوصاً تابستان حتماً روی تیغه ها یک پوششی نصب کنید و قبل از مصرف آن حتماً آن را با مایع تمیز کننده شستشو دهید.

نکته مهم:

یکی از مهمترین مواردی که سبب روان حرکت کردن تیغه های برف پاکن می شود آن است که بر روی هر دو تیغه یک فشار برابر وارد شود که معمولاً یک نقطه مرکزی برای متصل کردن لاستیک ها به تیغ طراحی شده است. اگر روی تیغه ها گرد و خاک و برف و یخ حک شده باشد تیغه ها نمی توانند فشار برابری بر روی سطح شیشه وارد کنند به همین دلیل است که اگر لاستیک سالم هم باشد در صورت استفاده از برف پاک کن ممکن است لک زدگی روی شیشه ایجاد کند که برای پیشگیری از این کار حتماً باید پشت تیغه را تمیز کنید و از پوشش های محافظ مناسبی استفاده کنید.

در اکثر خودروها حالت رفت و برگشتی تیغه ها معمولاً به صورت ساده انجام میشود و محور دوران یک تیغه در مرکز شیشه و در سمت راست راننده می باشد. در مرسدس بنز هم از طرح دیگه تیغ استفاده شده است که در این روش تیغه مرکزی به شکل دورانی حرکت رفت و برگشت را انجام می دهند. البته طرح های دیگری هم در اتوبوس ها و کامیون ها استفاده شدند که متفاوت تر از خودروهای سواری هستند.

برف پاک کن

سیستم عملکرد برف پاک‌کن

در اکثر برف پاک کن هایی که طرح ساده‌ای دارند معمولا یا با سرعت بالا حرکت می کنند یا با سرعت پایینی از زمان بندی متناوبی دارند. وقتی که تیغه ها با سرعت بالا و پایین حرکت می کنند موتور برقی به صورت مداوم روشن می شود ولی وقتی تیغه ها به صورت متناوب کار می کنند موتور برقی برای تایم کوتاهی خاموش می شود. در برف پاک کن خودروهای قدیمی معمولا از حالت زمان بندی متفاوت استفاده شده است ولی در خودرو های مدرن حالت های مختلفی وجود دارد و شخص می تواند تایم برف پاکن ها را با توجه به شرایط زمان بندی کند.

راننده باید بدون اینکه به تنظیمات برف پاک کن توجه کند سرعت حرکت خودرو را با وجود شرایط جوی مشخص کند و توجه داشته باشید که اگر سرعت برف پاکن زیاد باشد سبب لک زدگی شیشه خواهد شد و اگر سرعت آن کم باشد ممکن است راننده جاده را به طور کامل نبیند. برای همین است که در خودروهای مدرن و گرانقیمت معمولاً از یک سیستمی استفاده می‌کند که بار آن را تشخیص می دهد.

برف پاک کن های مجهز به تشخیص باران

در خودروهای مدرن سیستم برف پاک کن به این شکل است که از سنسورهای تشخیص باران استفاده کردند و تیغه ها می توانند به صورت اتوماتیک حرکت کنند. در این روش یکسری سنسورها در کنار آینه ها وجود دارد که می تواند بند تابش فروسرخ و خیس و خشک بودن شیشه را تشخیص بدهد اگر شیشه خشک بود قسمت کثیری از این تابش معمولاً به سنسورها بر می گردد ولی اگر شیشه خیس باشد تابش کمتری به سنسورها میرسد البته این بستگی به مقدار قطره های آب دارد. اگر تابش بازتابی از سطح اولیه کمتر شد تیغه های برف پاک کن شروع به حرکت میکنند و با توجه به مقدار برف و آب میتوان سرعت تیغه ها را کم و زیاد کرد پس نیازی به دخالت راننده نیست و نگرانی هم برای لک زدگی شیشه‌ها وجود نخواهد داشت.

در اکثر کشتی ها و قطار ها معمولاً از برف پاکن های استفاده می کنند که تیغه مکانیکی ندارند یعنی یک دیسک شیشه ای باعث از بین بردن قطرات باران می شود که البته این این سیستم در ابتدا برای خودروهای سواری طبیعی شد ولی بعد از مطمئن شدن از عملکرد خوب آن در قطار و کشتیی هم استفاده شد.

افزایش ظول عمر برف پاک کن

اگر در هنگام بارش برف خودرو را پارک کرده اید حتماً تیغه های برف پاکن را به سمت بالا بیاورید.

البته شاید این کار از نظر شما غیر ضروری باشد ولی در واقع این کار سبب می شود که تیغه برف پاک کن حفظ شود و شکسته نشود و از هزینه‌های اضافی پیشگیری شود. وقتی که برف روی شیشه جلو نشسته است خودرو را روشن میکنیم مقداری از این گرما برف را آب میکند و وقتی که خود را سرد می شود این برف ها دوباره شروع به یخ زدن میکنند. در این حالت است که تیغه برف پاک کن ممکن است یخ بزند و وقتی که می خواهید شما از آن استفاده کنید آسیب جدی به آن وارد شوند و لبه های لاستیکی آن از بین برود در نتیجه چنین برف پاکنی هرگز نمی تواند شیشه را تمیز کند و باید حتماً آن را تعویض کنید.

به هیچ عنوان شیشه یخ زده را با برف پاک کن تمیز نکنید

در فصول سرد مخصوصاً زمستان همیشه افراد می خواهند که به وسیله برف پاک کن شیشه ای که یخ زده است را تمیز کنند ولی وقتی شما این کار را انجام می دهید کلاسیک تیغه برف پاکن آسیب می بیند و ممکن است به طور کامل پاره شود و دیگر برف پاکن نتواند به درستی شیشه ماشین را تمیز کند

حتماً تیغه های برف پاکن را با مواد شوینده تمیز کنید

وقتی که برف پاکن خودروی شما شروع به کار کردن می کند تمیز خواهد شد ولی ممکن است به علت وجود یکسری گرد و خاک برف پاکن کثیف شود که همه آلودگی ها تیغه برف پاک کن و لبه پلاستیکی آن چسبیده می‌شود و نه تنها قسمت پلاستیکی تیغه را از بین می‌برند بلکه تأثیرات بعدی هم روی شیشه خودرو می‌گذارند و ممکن است رویان خراش ایجاد کنند پس حتماً با مواد شوینده و پارچه تمیز تیغه ها را بشویید تا از هرگونه آلودگی پاک شوند این کار به خودی خود طول عمر تیغه ها را افزایش می دهند

سعی کنید خود را در سایه پارک کنید

اگرچه غیرمنطقی به نظر می‌رسد که شامل و همیشه یک مکان سایه پیدا کنید خود را انجام پارک کنید ولی حداقل امکان اگر می توانید حتماً این کار را انجام دهید به دلیل اینکه به نفع همه قسمتهای خودرو مخصوصاً برف پاک کن ها است. وقتی که تیغه برف پاکن گرم می شود ممکن است انعطاف پذیری آن هم کم شود و در واقع این تیغه ها خشک و شکننده شوند در این صورت تیغه ها به خوبی نمی توانند شیشه ها را پاک کنند.

وقتی که شیشه خشک است از تیغه برف پاک کن استفاده نکنید

در کل از برف پاک کن وقتی استفاده می شود که بتوان برف و باران و هر نوع آلودگی را از روی سیستم پاک کرد ولی از این برف پاک کن ها نباید در مواقعی که شیشه شکسته استفاده کرد به دلیل اینکه یک صدای جیرجیر از خودتان تولید می کند که سبب می شود تیغه برف پاک کن فرسوده شود و ذراتی که بر روی شیشه هستند خراش ایجاد کنند پس اگر شیشه خشک بود حتما روی آن مقداری آب پاشی و سپس از برف پاک کن استفاده کنید.

برف پاک کن

بیشتر بخوانید:

همه چیز درباره ایموبلایزر پژو پارس + طرز کار آن

روغن موتور با روغن واسکازین چه تفاوتی دارند؟

رفع مشکل قفل نشدن اتوماتیک درب سمند + تصاویر

منبع: زومیت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.