علائم خرابی پمپ بنزین و علت کار نکردن پمپ سوخت

علائم خرابی پمپ بنزین و علت کار نکردن پمپ سوخت

خرابی پمپ سوخت ماشین باعث مشکلات زیادی در زمان استفاده از خودرو می‌ شود ، دانستن علائم آن به شما کمک می‌ کند تا مشکل ماشین خود را پیدا کنید .

تقریباً تمام وسایل نقلیه مدرن با موتور های احتراق داخلی به پمپ‌ های سوخت مجهز هستند . پمپ سوخت یا همان پمپ بنزین وظیفه رساندن سوخت از مخزن بنزین به موتور را با فشار مناسب برعهده دارد .

پمپ سوخت

با استارت زدن ، پمپ سوخت فعال و تحت فشار قرار می‌ گیرد که در بعضی از اتومبیل ‌ها این عملکرد با صدا همراه است . البته لازم است بدانید که هر صدای که از  باک بنزین شنیده می شود ، صدایی نیست که بتوانید آن را عادی تلقی کرد . به همین دلیل است که باید هر از گاهی نسبت به تست و تشخیص خرابی پمپ بنزین خودرو اقدام کرد .

پمپ‌ سوخت در بیشتر وسایل نقلیه مدرن برقی است و در مخزن سوخت نصب می ‌شود . با این حال ، برخی از وسایل نقلیه مجهز به پمپ ‌های سوخت خطی یا مکانیکی هستند .

به دلیل اینکه پمپ بنزین جزء اصلی تامین کننده سوخت مورد نیاز موتور محسوب می شود ، هر مشکلی که در آن ایجاد شود ، رانندگی را دچار مشکل می ‌کند . معمولاً خرابی پمپ بنزین با نشانه هایی همراه است .

1- شنیده شدن صدای ناله از مخزن سوخت : یکی از اولین علائم بروز مشکل در پمپ بنزین شنیده شدن صدای ناله از مخزن سوخت است . پمپ بنزین قدیمی یا فرسوده ممکن است هنگام کار صدای ناله یا زوزه ایجاد کند . بیشتر پمپ ‌های سوخت در حین کار طبیعی خود صدای آرام ایجاد می‌ کنند ، با این حال ، شنیده شدن صدای مانند غر زدن از مخزن سوخت معمولاً نشانه بروز یک مشکل است . ممکن است در داخل سیستم ، سوخت کافی نباشد ویا پمپ آسیب دیده یا سوخت آلوده باشد .

2- مشکل در استارت زدن : علامت دیگری که معمولا خبر از خرابی پمپ بنزین خودرو می ‌دهد ، مشکل در استارت زدن خودرو است . از آنجایی که پمپ بنزین خودرو در زمان استارت زدن کار می ‌کند ، امکان فرسوده و تضعیف شدن آن بالا می ‌رود . پمپ سوخت ضعیف ممکن است بتواند امکان سوخت رسانی را فراهم کند ، اما سبب سخت استارت خوردن خودرو می ‌شود .

3- پرش موتور : یکی از مهم ‌ترین شاخصه‌ های خرابی پمپ بنزین خودرو ، پرش موتور است که اغلب در سرعت زیاد رخ می‌ دهد . اگر در حال رانندگی در سرعت زیاد متوجه پرش موتور شدید ، احتمالا پمپ بنزین خراب شده که باید نسبت به تعمیر آن اقدام کنید .

4- متوقف شدن خودرو در دمای بالا : متوقف شدن خودرو ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد ، اما هنگامی که آمپر ، حرارت بالا را نشان می ‌دهد ، حاکی از خرابی پمپ بنزین خودرو است .

5- گاز بدون شتاب : اگر با فشردن پدال گاز ، مسافت پیموده شده کم باشد ، احتمالا پمپ بنزین خودرو خراب است . در این حالت ممکن است سوپاپ داخل پمپ سوخت باز نشود و باعث ریختن سوخت بیشتر از حد لازم در سیستم موتور شود .

6- اتومبیل روشن نمی‌ شود : یکی دیگر از علائم خرابی پمپ بنزین خودرو ، روشن نشدن اتومبیل است . اگر پمپ سوخت به طور کامل خراب شود  تا جایی که قادر به تامین سوخت کافی برای کار موتور نباشد ، خودرو روشن نخواهد شد . در این صورت با استارت زدن ، خودروی شما می لرزد ، اما روشن نمی‌ شود . روشن نشدن خودرو می ‌تواند دلایل دیگری هم داشته باشد که در این صورت باید به تعمیرگاه مراجعه کنید .

7- از دست رفتن قدرت موتور : یکی دیگر از نشانه‌ های وجود پمپ سوخت خراب و معیوب ، از بین رفتن قدرت موتور هنگام فشار به وسایل نقلیه است ؛ مانند حرکت در سربالایی ، سنگینی خودرو یا هنگام شتاب ‌گیری . در این حالت اگر پمپ معیوب باشد ، هنگام افزایش درخواست سوخت در شرایط ویژه ، نمی ‌تواند عملیات سوخت ‌رسانی را به خوبی انجام دهد ، لذا قدرت موتور کاهش می ‌یابد .

درست است که اغلب پمپ ‌های بنزین خودرو به گونه ‌ای ساخته و طراحی شده ‌اند که برای مدت زمان طولانی کار کنند ، اما با این وجود ممکن است طی زمان دچار فرسودگی شده و از کار بیفتند . به همین دلیل لازم است تا با بروز هرگونه از علائم خرابی پمپ بنزین خودرو ، نسبت به رفع آن ‌ها اقدام کنید .

علائم خرابی پمپ بنزین :

برای افراد زیادی سؤال است که آیا پمپ بنزین ، تاریخ مصرف دارد و باید در زمان خاصی تعویض شود ؟ خیر ، مادامی که شما علائمی مبنی بر خرابی آن دریافت نکرده اید ، نیازی به تعویض یا تعمیر آن نیست . فقط توجه داشته باشید که خرابی این قسمت از خودرو ، منجر به بروز مشکلات زیادی در خودروی شما خواهد شد ؛ بنابراین اگر هر کدام از نشانه های زیر را مشاهده کردید ، موضوع را جدی بگیرید و به سراغ تعمیرکار بروید :

1- خودرو استارت می خورد ، اما روشن نمی شود .

2- بعد از روشن شدن موتور ، شتاب یا به اصطلاح ، گاز خور آن خوب نیست و موتور دور نمی گیرد . ( دور موتور به سختی و با فشار ، بالا می رود )

3- هنگام استارت زدن و روشن شدن اولیه ، صدایی که از باک به گوش می رسد ، غیر طبیعی ، یعنی بلند تر از همیشه است .

4- در حین حرکت ، ماشین داغ می کند ، ریپ می زند و خاموش می شود . در چنین مواقعی ، موتور تا کاملاً سرد نشود ، روشن نمی شود .

5- در حین رانندگی ، با شتاب ناگهانی خودرو روبرو می شوید . این مشکل مربوط به زمانی است که بنزین ، بیش از مقدار معین ، تزریق می شود .

6- به طور کلی ، وقتی پمپ بنزین خراب شود ، موتور ، نرم کار نمی کند .

با اینکه بسیاری از افراد ، این نکته را نادیده می گیرند ، اما شما فراموش نکنید که نامرغوب و ناخالص بودن سوخت ، از جمله عوامل مهم در آسیب دیدن پمپ بنزین ها است .

رانندگی کردن با چراغ بنزین روشن ، رفتار بدی است که اگر به آن عادت کرده اید ، باید آن را ترک کنید . به خاطر بسپارید که وقتی سطح بنزین داخل باک خیلی پایین است ، این قطعه برای ایجاد فشار لازم سوخت ، فشار زیادی تحمل می کند . به علاوه ، بنزینی که مکش می شود ، شامل ذرات و ناخالصی های ته نشین شده در کف باک است . این اتفاق سبب کثیف شدن و گرفتگی سوزن انژکتور می شود . مقدار بنزین نباید کمتر از یک چهارم حجم باک باشد .

نکته:  خالی بودن باک به ویژه در مناطق مرطوب ، منجر به زنگ زدگی باک می شو د. در چنین مناطقی باید باک بنزین خودروی شما ، پُر باشد.

نکته:  بنزین ، خنک و چرب است . این دو ویژگی همچون محافظی برای باک عمل می کنند .

هر اتفاقی را که منجر به سوختن پمپ بنزین شما شده است ، رها کنید و هنگام تعویض دقت کنید که پمپ بنزین استاندارد و مناسب روی خودروی شما نصب شود . پمپ بنزین هایی که کیفیت پایین و عملکرد ضعیف دارند ، خیلی زود شما را به تعمیرگاه بر می گردانند .

نارسایی های به وجود آمده در برق خودرو می تواند دلیل از کار افتادن این قطعه باشد . برای جلوگیری از بروز مشکل بر اثر نوسانات برق ، معمولاً یک فیوز در مسیر جریان الکتریکی باتری تا پمپ قرار می گیرد .

عیب یابی پمپ بنزین :

از روش های تجربی تست سالم بودن این قطعه ، شنیدن صدای پمپ بعد از باز کردن سوئیچ خودرو است . اگر این صدا را نشنیدید ، به احتمال زیاد پمپ بنزین سوخته است . روش بعدی ، چک کردن شیلنگ ورودی بنزین است .

استفاده از دستگاه دیاگ ، راه حل بعدی است که خیلی دقیق ، منشأ بروز مشکل را به شما معرفی می کند . با کمک دستگاه دیاگ به راحتی متوجه می شوید که خرابی مربوط به فیوز ، رله ها ، سوکت ها یا دیگر قطعات است .

انواع پمپ بنزین :

همه پمپ بنزین ها شبیه به هم کار می کنند ، بدین صورت که بنزین از یک طرف ، مکش می شود و از طرف دیگر ، انتقال می یابد . پمپ بنزین ها با وجود شباهت در کارکرد ، انواعی دارند :

– مکانیکی:  از پمپ بنزین های مکانیکی در خودروهای کاربراتوری استفاده می شود . کارکرد این قطعه ، بستگی زیادی به دور موتور دارد ، به گونه ای که در دور آرام ، بهتر کار می کند . قیمت نوع مکانیکی آن، ارزان تر از سایر مدل ها است . این نوع پمپ بنزین خود انواعی دارد ، اما عملکرد تمام آن ها یکسان است .

– برقی : پمپ بنزین برقی بر خلاف نوع مکانیکی ، برای شروع به کار ، نیازی به سرعت گرفتن موتور ندارد و عمل سوخت رسانی را از همان لحظه استارت خوردن ، به خوبی انجام می دهد . این مدل ، در کنار باک بنزین نصب می شود . سوخت رسانی در این نوع ، بهتر از نوع مکانیکی است . خود این نوع شامل دو مدل است : پمپ بنزین داخل باک و خارج از باک . در بیشتر خودرو های انژکتوری امروزی از نوع داخل باک استفاده می شود ، چرا که ایمن تر و کم صداتر است .

– مرکب:  از پمپ بنزین مرکب به ندرت استفاده می شود و تولید کننده ممکن است این نوع را تنها بر اساس طراحی خاص برخی از خودروها به کار گیرد . وسایل نقلیه ای که از سیستم خلا استفاده می کنند ، از این پمپ بنزین بهره می برند .

دلایل از کار افتادن پمپ بنزین خودرو :

پمپ بنزین به خاطر وجود دلایلی کارکرد خود را از دست داده و به اصطلاح از کار افتاده ‌شود . دلایل از کار افتادگی آن به شرح زیر می‌ باشد :

1- سوختن پمپ در اثر دمای زیاد :

قابل ذکر است که پمپ بنزین در اثر کار کردن زیاد داغ شده و برای خنک کردن خود از بنزین خودرو کمک می‌ گیرد اما اگر همان طور که در بالا به آن اشاره شد عادت دارید با بنزین کم رانندگی کنید جالب است بدانید که  این کار شما باعث افزایش بسیار زیاد دمای پمپ سوخت شده و به علت آنکه بزنین موجود در باک به اندازه کافی نمی‌ باشد پمپ دیگر نمی ‌تواند خود را خنک کند ، همین دلیل به پمپ سوخت آسیب زیادی وارد می‌ کند و باعث سوختن زود هنگام آن می ‌شود .

2- خرابی فیوز در پمپ سوخت :

یکی دیگر از علت‌ های کار نکردن پمپ بنزین در خودرو می‌ تواند سوختن فیوز باشد چون اگر در اثر اتفاقاتی فیوز موجود در جعبه فیوز خودرو بسوزد ، پمپ سوخت قادر به ‌کار کردن نخواهد بود پس بهتر است قبل از تعویض پمپ سوخت از سلامت فیوز خودرو اطمینان پیدا کنید و در صورت سالم بودن آن ، پمپ سوخت را عوض کنید زیرا هزینه تعویض فیوز به مراتب کمتر از هزینه تعمیر و تعویض پمپ سوخت می‌ باشد .

3- سوخت گیری با بنزین نامرغوب :

اگر شما در هنگام سوخت گیری از بنزین بی کیفیت و ناخالص استفاده کنید تمام آلودگی‌های موجود در بنزین به سمت پمپ سوخت حرکت کرده و باعث خرابی آن می‌ شود ، علاوه بر این مورد اگر باک خودرو نیز فرسوده باشد نیز موجب نیم سوز شدن پمپ سوخت شده که اگر به موقع به تعمیر آن اقدام نکنید به پمپ فشار بیشتری وارد شده و به طور کامل می ‌سوزد .

پمپ سوخت

نکاتی در مورد نگهداری از پمپ بنزین :

در سرویس های دوره ای ، صافی بنزین را تعویض کنید . توجه داشته باشید استفاده از صافی بنزین غیر استاندارد و نامناسب ، به مراتب ، مضرتر از صافی استفاده شده قبلی است . از کاربرد هر گونه مواد شیمیایی که برای تمیزی انژکتور ها و موتور به شما توصیه می کنند ، بپرهیزید . همان طور که در بالا ذکر شد ، باک بنزین را همیشه پُر یا حداقل بیشتر از نیمه نگه دارید .

پمپ بنزین  ( Fuel Pump )، یکی از بخش های سیستم سوخت رسانی موتور است . وظیفه پمپ بنزین ، رساندن سوخت ، با فشار معین به پشت سوزن انژکتور ( نازل ) است . یک پمپ بنزین سالم باید حداقل 33.5 و حداکثر 6 بار یا اتمسفر ، فشار تولید کند تا بهترین مخلوط سوخت و هوا برای انفجار حاصل شود .

بیشتر بخوانید:

نحوه خاموش کردن چراغ سرویس انواع خودرو بدون دستگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.