علت بالا رفتن آمپر آب موقع کولر گرفتن کولر + پیشگیری از آن

علت بالا رفتن آمپر آب موقع کولر گرفتن کولر + پیشگیری از آن

شاید برای شما پیش آمده باشد که هنگام استفاده از کولر خودرو آمپر آب به سرعت بالا برود . این امر در صورتی که ادامه پیدا کند در نهایت خودرو جوش می ‌آورد و ممکن است دردسر اساسی برای شما ایجاد کند . اما علت این امر چیست ؟

آمپر آب

این امر می ‌تواند چندین دلیل داشته باشد . یکی از دلایل محتمل سوختن واشر سر سیلندر است . در صورتی بروز این اتفاق ابتدا از سلامت واشر سرسیلندر اطمینان حاصل کنید . اگر واشر سرسیلندر سالم بود باید دو عضو دیگر ، یعنی رادیاتور و فن خودرو را بررسی کنید .

در صورتی که رادیاتور کثیف باشد ، نمی ‌تواند به خوبی تبادل حرارتی انجام دهد و همین امر موجب بالا رفتن دمای آب پیشرانه می ‌شود . در این مواقع رادیاتور باید باز و شسته شود .

گاهی هم رادیاتور به درستی کار می‌ کند ، اما فن خنک کننده خودرو به خوبی عمل نمی ‌کند . در این مواقع باید هر دو فن خودرو بررسی شوند و در صورت وجود ایراد می ‌توان به آسانی آن را حل یا فن ‌ها را تعویض کرد .

یکی از نکات مهم این است که اگر خودرو در حال حرکت با دور موتور بالا است ، نباید کولر را روشن کنیم. بهتر است که هنگام روشن کردن خودرو خودرو ساکن باشد و اگر هم در حال حرکت است ، کلاچ را بگیرید .

دمای نرمال موتور خودرو چقدر است ؟

چک کردن آمپر آب ماشین هنگام روشن و خاموش شدن فن رادیاتور خودرو محدوده دمای نرمال موتور را به شما نشان می دهد . به این منظور ابتدا کولر را خاموش کنید و از خودرو خود پیاده شوید .

فن خودرو را تحت نظر بگیرید و با روشن شدن آن میزان آمپر دما را نگاه کنید . سپس به محض توقف چرخش فن ها نیز موقعیت آمپر را بررسی کنید . این محدوده ، بازه نرمال دمای موتور خودرو شماست .

لازم است بدانید که در سرپایینی ها ممکن است عقربه آمپر خودرو از این محدوده کمی پایین تر بیاید و یا در سربالایی ها یا هنگام روشن شدن کولر خودرو عقربه کمی بالاتر از این بازه قرار گیرد .

دلایل بالا رفتن آمپر آب ماشین

1- قفل کردن ترموستات خودرو

در صورتی که رادیاتور خودرو سرد اما آمپر آب بالا باشد احتمالا ترموستات قفل کرده است .

2- خرابی واترپمپ

اگر ترموستات خودرو سالم است و یا با تعویض ترموستات مشکل فوق همچنان باقی مانده باشد ، واتر پمپ خودرو خراب شده است .

3- وجود هوا در سیستم خنک کننده

وجود هوا در رادیاتور خودرو مانع از گردش صحیح مایع خنک کننده می شود و در نتیجه آمپر آب ماشین را بالا می برد .

4- سر سیلندر و واشر

کاهش سریع آب رادیاتور ، سخت روشن شدن خودرو در ابتدای صبح و سفتی شیلنگ های رادیاتور هنگام بالا بودن دمای موتور همگی از نشانه های وجود مشکل در سر سیلندر و واشر هستند . تشخیص این مشکل نیز نیازمند مهارت بالایی است و باید آن را به یک فرد متخصص بسپارید .

5- وجود مواد زائد در رادیاتور

کثیفی رادیاتور و وجود مواد زائد در داخل آن نیز از عواملی است که مانع از گردش آسان آب در سیستم خنک کننده خودرو می شود . برای تمیز کردن رادیاتور ابتدا باید آن را از ماشین جدا کرد . بنابراین بهتر است این کار را به یک مکانیک بسپارید .

دلایل بالا رفتن آمپر آب هنگام استفاده از کولر

گاهی ممکن است هنگامی کولر خودروی خود را روشن می­ کنید آمپر آب سریعا بالا برود . اگر این مشکل ادامه دار باشد، باعث جوش آرودن خودرو و مشکل ساز شدن برای شما  می­ شود . این امر می ­تواند چندین دلیل داشته باشد که در زیر به چند مورد آن اشاره می ­کنیم :

1- یکی از دلایل آن می­ تواند سوختن واشر سر سیلندر باشد . که در این صورت باید از سالم بودن سر سیلندر اطمینان پیدا کنید .

2- اگر سر سیلندر سالم بود باید دو قسمت دیگر خودرو خود را مورد بررسی قرار دهید این دو قسمت شامل رادیاتور و فن خودرو می ­باشد .

3- اگر مشکل از رادیاتور باشد احتمالا کثیف شده و مانع از تبادل حرارتی می­ شود و موجب می­ شود دمای آب بالا برود در این صورت رادیاتور باید باز شود و تمیز شود . اگر مشکل از فن خودرو باشد می توان به راحتی مشکل آن را با تعویض و رفع ایراد فن برطرف کرد .

نکته قابل توجه که باید به آن دقت کنیم این است که هنگامی خودرو در حال حرکت با دور موتور بالا است نباید کولر خودرو را روشن کنید بلکه هنگامی خودرو متوقف است و یا در حال حرکت است کلاچ را بگیرید بعد کولر را روشن کنید دلیل آن تحت فشار قرار دادن عملکرد موتور خودرو می­ باشد .

جلوگیری از بالا رفتن آمپر آب ماشین

رعایت موارد زیر تا حد زیادی از بالا رفتن آمپر آب ماشین و خرابی قطعات سیستم خنک کننده خودرو جلوگیری می کند :

1- چک کردن میزان آب رادیاتور خودرو

2- اطمینان از عملکرد صحیح رادیاتور

3- بررسی و تعویض به موقع آب رادیاتور

4- اطمینان از سلامت ظاهری و داخلی رادیاتور

5- هواگیری سیستم خنک کننده و پره های رادیاتور

6- اطمینان از پر بودن گاز کولر خودرو

اقدامات لازم برای جلوگیری از بالارفتن دمای آب موتور

از مهمترین اقداماتی که از بالارفتن دمای آب موتور پیشگیری می کند رسیدگی مرتب به رادیاتور و بررسی کامل اجزای آن و اطمینان از عدم هر گونه نشتی در سیستم ، تعویض به موقع مایع سیستم خنک کننده ( طبق دفترچه راهنمای خودرو – معمولا هر 2 سال یکبار ) ، چک کردن میزان آب موجود در سیستم به صورت هفتگی ، چک کردن وضعیت فن ها ، اطمینان از پر بودن گاز کولر هنگام استفاده از آن ( در صورت کمبود گاز در مدار کولر ، فرمان روشن شدن فن ها در حالت تند صادر نمی شود ) ، بررسی وضعیت در رادیاتور و تعویض آن در صورت نیاز ، هواگیری صحیح و اصولی و تمیز کردن پره های رادیاتور سالی یکبار است .

هنگام جوش آوردن خودرو چه کار کنیم ؟

اگر آمپر آب خودرو از محدوده نرمال بالاتر رفت و با روشن شدن فن رادیاتور نیز مقدار آن پایین نیامد توصیه می کنیم موارد زیر را به ترتیب انجام دهید :

1- ابتدا خودروی خود را متوقف کرده و کاپوت ماشین را بالا بزنید تا دمای محیط اطراف موتور کاهش یابد .

2- به هیچ وجه درب رادیاتور یا درب مخزن انبساط را باز نکنید چرا که به دلیل گرمای موتور و بالا بودن دمای آب سیستم خنک کننده تحت فشار بالایی است و خطر سوختگی ناشی از پاشیدن آب را به همراه دارد .

3- عملکرد فن ها را بررسی کنید . در صورتی که فن ها خاموش است با روشن کردن کولر و بالا بردن دور آن ، فن ها را وارد مدار کنید . اگر با روشن کردن کولر نیز فن ها روشن نشدند مقداری آب روی پره های رادیاتور بریزید . ( هرگز آب را بر روی بدنه موتور داغ نریزید ، چرا که موجب آسیب دیدن سرسلیندرها و قطعات داخلی آن می شود . )

4- در فن های مکانیکی که نیروی خود را از موتور دریافت می کنند باید از سلامت تسمه پروانه مطمئن شوید. در فن های الکتریکی نیز خرابی سنسور دما یا رله فن می تواند از دلایل کار نکردن آنها باشد .

5- در صورتی که فن ها کار کنند اما آمپر آب ماشین پایین نیاید احتمال کم بودن آب رادیاتور وجود دارد . در این صورت ابتدا خودرو را خاموش کنید . هر چند ثانیه در حدی که موتور روشن نشود یک تک استارت بزنید تا مانع از چسبیدن رینگ پیستون ها به دیواره سیلندرها شوید . این کار را تا خنک شدن دمای موتور ادامه دهید و سپس درب رادیاتور را باز کنید و در صورت کم بودن آب رادیاتور ، مقداری به آن اضافه کنید .

علت بالا نرفتن آمپر آب خودرو

در برخی مواقع با بالا نرفتن آمپر آب خودرو تا دمای متوسط و ایده آل ، مشکلاتی را به وجود می ­آورد . یکی از این مشکلات می­ تواند گرم نکردن بخاری در زمستان باشد و یا ممکن است در عملکرد خودرو مشکلاتی را ایجاد کند .

1- بررسی وضعیت گرمای بخاری

اولین اقدامی که باید انجام دهید، بررسی بخاری خودرو می­ باشد که از تولید هوای گرم بخاری اطمینان پیدا کنید . بعد از اطمینان از هوای گرم بخاری ، اگر دمای آمپر آب باز پایین باشد دو حالت ممکن است اتفاق بیفتد .

در حالت اول:  فشنگی آب خراب می­ باشد که در این صورت دمای آب در داشبورد صحیح نمایش داده نمی شود .

در حالت دوم:  گردش آب در موتور و رادیاتور جریان نداشته باشد که پر خطر می باشد .

در روش بعدی که حالتی خطرناک است ، می ­تواند خرابی دلایل مختلفی داشته باشد از جمله خرابی واتر پمپ ، عدم عبور هوا به آب خودرو ، عدم جریان آب در مسیر خود ، دمای بالا بخشی از آب و دمای پایین بخشی دیگر آب ، ایجاد رسوب و عوامل دیگر که در این صورت هر چه سریع تر باید به تعمیرکار مراجعه شود تا از آسیب های وارده به موتور خودرو جلوگیری شود .

2- بررسی وضعیت ترموستات خودرو

یکی از روش­های بررسی خرابی ترموستات کار کردن فن رادیاتور در هنگام خنک بودن خودرو است که نشان دهنده این است که ترموستات دچار مشکل شده و باید تعویض شود . دو ایجاد رسوب مانع  هم یکی از علایم درست کار نکردن آن می ­باشد .

3- بررسی وضعیت ECU در خودروهای مدرن

امروزه با پیشرفت تکنولوژی ، کامپیوتر یا   ECU خودرو کنترل کننده­ دمای موتور است . که در صورت خرابی کامپیوتر خودرو ، این مشکل ایجاد می شود که باید مورد بررسی قرار گیرد .

آمپر آب

نکات مهم در استفاده از کولر ماشین

1- کولر را در دورهای بالا روشن نکنید . اگر دور موتور بالا است ، کلاچ بگیرید سپس کولر را روشن کنید . روشن کردن کولر در دورهای بالا سبب می شود تا بلبرینگ کلاچ آن تسمه و حتی پولی آن خراب شود . در زمستان نیز کولر را روشن کنید تا سیستم فرسوده نشود .

2- در همان لحظه که کولر را روشن کردید پنجره ‌ها را بالا ندهید . بگذارید چند دقیقه کولر کار کند تا هوای اولیه خارج شود . در خودروی پراید در زمانی که کولر روشن است کمی‌ ملایم ‌تر رانندگی کنید تا واشر گلویی اگزوز نسوزد . سعی کنید تا بیشتر در جاده از کولر پراید استفاده کنید .

3- در حالتی که از سوخت CNG استفاده می‌ کنید سعی کنید کولر نگیرید . در نهایت استفاده از کولر کمی مصرف سوخت را افزایش داده و گاهی تا 10 درصد مصرف افزایش پیدا می ‌کند .

4- کولر خودرو مکانی مرطوب و محیطی آماده برای رشد باکتری هاست در نتیجه تمیز نگه داشتن کولر با اسپری های مخصوص و یا تعویض فیلتر آن امری ضروری است .

5- در زمان روشن بودن کولر به جهت تنظیم دریچه های کولر توجه کنید تا از برخورد مستقیم باد سرد و ایجاد گرفتگی عضلات و بیماری جلوگیری کنید .

6- زمانی که در شهر های بزرگ و آلوده تردد می کنید به دلیل آلودگی هوا بهتر است که کولر در حالت گردش داخلی قرار بگیرد  .

7- زمانی که پس از مدت طولانی وارد خودرو می شوید ابتدا شیشه ها را باز کنید تا هوا به مدت 2 دقیقه در خودرو جریان پیدا کند و سپس کولر خودرو را روشن کنید ، چرا که هوای گرم محبوس شده در خودرو غالبا دارای بخارات مضر متصاعد شده از قطعات پلاستیکی است .

8- داشبورد خودرو و سایر قطعات داخلی اتاق گاز سمی بنزن تولید می کنند که میزان استاندارد آن در هوا 50 میلی گرم بر واحد حجم است اما در تابستان در اتاق بسته ی اتومبیل و دمای بالا می تواند به 4000 هزار گرم بر واحد حجم برسد که در بلند مدت شما باعث مسمومیت سرنشینان خواهد شد .

9- سیستم کولر خودرو های قدیمی فاقد ترموستات هستند و زمانی که شما آن را فعال می کنید کولر خودرو با موتور آن درگیر شده و از حداکثر توان کولر بهره می گیرد .

بیشتر بخوانید:

بررسی علت سر و صدای داخل خودرو + روش های صداگیری آن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.