همه چیز درباره علائم خرابی و زمان تعویض استپر موتور + تصاویر

همه چیز درباره علائم خرابی و زمان تعویض استپر موتور + تصاویر

استپر یکی از اجزایی است که باید هر چند وقت یک بار آن را تمیز و بشویید و دوباره بر سر جای خودش قرار دهید . بیشتر خودرو های امروزی که مجهز به آپشن هایی چون کروز کنترل و یا محدود کننده سرعت هستند از مکانیزم دریچه گاز الکترونیکی استفاده خواهد شد .

در خودرو های انژکتور قدیمی تر از مکانیزن دریچه گاز مکانیکی یا سیمی استفاده می شود . در این خودرو ها با پیچیدگی بیشتر مجهز به آپشن کروز کنترل هستند اما عملکرد مکانیزم دریچه گاز آن ها مستقیما به پدال متصل است و این اتصال الکترونیکی نیست بلکه مکانیکی و از نوع اهرم بندی و یا سیمی می باشد .

استپر

نشانه های خرابی استپر :

1- بد روشن شدن خودرو در هوای سرد

2- گیر کردن گاز و گاز نخوردن خودرو

3- خاموش شدن خودرو با رها کردن کردن پدال گاز

4- کاهش شتاب خودرو در حالت گاز دادن

5- نوسان دور موتور در حین درجا کار کردن معمولا با لرزش همراه است .

6- وقتی موتور گرم می شود دور موتور بالا می رود حتی تا 2000 دور در دقیقه هم می رسد .

استپر موتور چیست ؟

استپر موتور یک موتور الکترونیکی با عملکرد پله پله است که عملکرد فیدبک مانند دارد . برای روشن ماندن پیشرانه در دوره ایده آل از سوی ECU عملکرد خوبی را تنظیم خواهد کرد . چرخه صحیح این رفتار فیدبک گونه موجب عملکرد صحیح پیشرانه در حالت دور درجا می باشد .

اگر قطعه استپر دچار سوختگی و یا آسیب دیدگی شدید نباشد ، خودتان هم می توانید آن را تعمیر نمایید زیرا احتمالا این قطعه کثیف شده است و به همین دلیل عملکرد درستی ندارد و با تمیز نمودن آن می توانید خودرو خود را تعمیر کنید .

اگر استپر انژکتور شور با پوست دست و یا چشم برخورد کند ، بسیار خطرناک می باشد و صدمه خیلی جدی ای وارد می کند . استپر انژکت.ر شور حلال بسیار قدرتمند است و بسیار بسیار اشتعال پذیر و منفجر شونده است و باید به دور از جرقه و حرارت موتور استفاده شود .

کروز کنترل خودرو یعنی چه ؟

به بیان ساده و راحت کنترل یک سیستم الکترونیکی است که بدون دخالت راننده به صورت منظم سرعت خودرو را تنظیم می کند . امروز تولید کنندگان خودرو در حال توسعه این سیستم هستند و مدل های پیشرفته تری از کروز کنترل را برای افزایش ایمنی و تجربه ای بهتر در رانندگی بر روی محصولاتش ارائه می شود . بودن کروز کنترل بر روی تمام ماشین ها ضروری می باشد و این کروز کنترل از ماشین شما محافظت می کند و نمی گذارد به ماشین شما آسیب برسد .

آموزش چگونه استفاده کردن از کروز کنترل

فناوری هوشمندانه برای افزایش ایمنی و آسایش روی بسیاری از خودرو های امروزی کروز کنترل تعبیه شده است . این سیستم که گاهی کنترل سرعت یا کروز اتوماتیک می گویند . سیستمی است که به صورت اتوماتیک سرعت یک وسیله نقلیه موتوری کنترل می کند . این سیستم روی دریچه گاز نصب شده تا سرعت را نگه دارد و توسط راننده تعیین می شود .

این سیستم یعنی کروز کنترل باعث شده کخ راننده بتواند استراحت کند و یرعت خودرو در مسیر های مستقیم ثابت نگه دارد .

مراحل استفاده از کروز کنترل

– مرحله اول : وارد جاده شده و با سرعت 65 کیلومتر بر ساعت رانندگی کنید ، حواستان باشد که بیشتر از این عدد نشود .

– مرحله دوم : روی غریبلک و یا بر روی دسته ها که اطراف آن قرار دارد ، دکه یا اهرامی وجود دارد که کروز کنترل را فعال کرده و باید همچنان پایتان روی پدال گاز بگذارید تا سرعت کم نشود .

– مرحله سوم : در حالی که همچنان گاز را فشار می دهید ، دکمه ON / OFF مربوط به کروز کنترل را فشار دهید . کروز کنترل هایی که برای فعال کردن آن ها باید از آن دسته استفاده شود . به فلشی توجه کنید که جهت فعال کردن آن را نشان می دهد و معمولا با علامت SET COAST  مشخص شده است .

– مرحله چهارم : توجه داشته باشید وقتی پایتان را از روی پدال گاز بر می دارید ، سرعت موتور کاهش می باید . این امر بسیار ساده و عادی می باشد و معنایی آن این است که کروز کنترل فعال است . چراغ کوچکی که روی پنل کنترل است ، نیز این موضوع را به شما اطلاع خواهد داد .

– مرحله پنجم : برای غیر فعال کردن آن ، پدال ترمز را باید فشار دهید و یا می توان با زدن دکمه ON / OFF  را باید فشار داده تا بتوانید پدال گاز کنترل خودرو را به دست گرفت . علت این موضوع ، این است که قبل از فعال کردن کروز کنترل باید سرعت خود را روی 65 کیلومتر بر ساعت بگذارید و یا با آن برسانید تا سرعت روی یک سرعت ثابت بماند .

نحوه استفاده از کروز کنترل

برای استفاده از کروز کنترل ، کافی است در مسیری که امکان ثابت نگاه داشتن سرعت مسیر است ، هنگامی که خودرو به سرعت مورد نظر رسید ، دکمه ON / OFF یا SET  را بزنید تا سیستم فعال شود و سرعت ثابت بماند ، بیشتر نشود . باید توجه داشت که به محض فشردن پدال کلاچ یا ترمز در خودرو های دارای سیستم کروز کنترل ، این سیستم از مدار خارج شده و همه چیز به صورت دستی خواهد شد . این مورد برای عکس العمل سریع در برابر موانع جاده ایجاد شده است تا راننده بتواند هر چه سریع تر سرعت خودرو را کاهش دهد .

البته باید گفت که در ماشین های لوکس و گران قیمت ، از سیستم به نام کروز کنترل هوشمند استفاده می شود که این سیستم حسگر دارد و به صورت خودکار در صورت وجود موانع در جاده ، کروز کنترل خارج و سرعت خودرو را کاهش می دهد . پس از عبور از مانع و باز شدن دوباره جاده ، این سیستم مجددا به صورت خودکار فعال می شود ، و سرعت خودرو را به سرعت تنظیم می شود و روی همان عدد ثابت می ماند .

این مورد در کروز کنترل های معمولی با استفاده از کلید Resume  انجام شده است . به این ترتیب است که هنگامی که راننده پدال کلاچ یا ترمز را فشار می دهد ، کروز کنترل را از مدار خارج می کند و سپس با فشردن کلید Resume ، دوباره به مدار باز گشته و سرعت را به سرعت قبلی تنظیم شده و باز می گردد . به طور کلی هر سیستم کروز کنترل ، دارای دکمه های وجود دارد که باید راننده از آن ها را بداند و دچار مشکل نشوند .

استپر

موارد مهم:

ON / OFF : برای فعال کردن و یا خاموش کردن کروز کنترل

Resume  : باز گرداندن کروز کنترل به مدار و تنظیم سرعت قبلی روی خودرو

Set / Accel  : تنظیم سرعت دلخواه روی خودرو و افزایش سرعت به میزان یک واحد

Coast / Decelerate  : کاهش سرعت خودرو به میزان یک وحد

Cancal  : خارج کردن کروز کنترل از مدار ( البته این مورد با استنفاده از پدال ترمز و یا کلاچ نیز امکان پذیر است .

انواع عمل کرد های سیستم کروز کنترل

1- عمل کرد های خلا

2- عمل کرد های الکترونیکی

3- سیستم های کروز کنترل بدون عمل کرد

عمل کرد کروز کنترل چگونه است ؟

در زمانی که راننده قصد دارد یک مسیر طولانی را بپیماید ، می تواند با روشن کردن سیستم کروز کنترل سرعت را ثابت نگه می دارد . زمانی که این سیستم فعال شود ، مسیر های سر بالایی و سر آسیبی و زمان وزش باد های شدید سرعت تنظیم شده با سیستم کروز کنترل تغییر نخواهد کرد . این سیستم در سرعت های زیر 40 تا 60 کیلومتر کارایی ندارد و همچنین فعال نیز نخواهد بود ، فقط زمانی فعال می شود که سرعت بالای 60 باشد .

سیستم کروز کنترل بسته به شرکت سازنده و مدل خودرو در جا های مختلفی دارد . در برخی از مدل های خودرو دکمه های کروز بر روی فرمان و در برخی از مدل های دیگر دسته ای مانند دسته برف پاک کن در کنار فرمان نصب شده است که دکمه های کروز بر روی آن قرار دارد . غیر فعال کردن سیستم کروز در خودرو های اتوماتیک با فشردن پدال ترمز و در خودرو های دنده ای با فشردن پدال کلاج انجام می شود .

یسستم کروز کنترل برای جاده ها و اتوبان های کم ترافیک و خلوت طراحی شده است . در زمانی که شما تمایل به رانندگی در مسیر های طولانی با سرعت بالا را دارید . به دلایل امنیتی این سیستم مناسب رانندگی در سطح شهر نخواهد بود . در سراشیبی ها و سرازیر هایی که به شیب هایی آن بسیار تند باشد سیستم کروز به صورت خودکار از مدار خارج می شود و کنترل ماشین به دست راننده است که در این هنگام راننده باید با استفاده از پدال گاز ترمز ، کنترل خودرو را در دست می گیرد . در نتیجه راننده خودرو با وجود بودن سیستم کروز هم باید در حین رانندگی در کنترل کاشین دقت کافی را داشته باشد .

چطور استپر موتور را تمیز کنیم ؟

تمیز کردن استپر موتور ، بیشتر برای خودرو های انجام می شود که عملکردشان با وجود کارکرد پایین ، دچار اختلال شده است . و همچنین باید سالی یا بار استپر را تمیز کنید .

استپر موتور در معرض پاشش سوخت و هواست ، بنابراین جرم می گیرد و تمیز کردن آن ، کاری ضروری و در عین حال با حساسیت بالاست و باید آن را بسیار خوب تمیز کنیم .

مزیت های استفاده از کروز کنترل

1- کنترل دریچه گاز خودرو صرفه جویی در مصرف سوخت

2- ثابت نگه داشتن سرعت خودرو تنها با یک دکمه

3- افزایش یا کاهش سرعت تنظیم شده تنها با استفاده از یک دکمه

4- راحتی راننده در مسیر های طولانی

5- قابلیت نصب آسان بر روی خودرو های مختلف به غیر از برخی خودرو های خاص مثلا پراید

عوامل خرابی استپر موتور

تشخیص اشتباه در عیب جویی ، یکی از مشکلات است که همواره رانندگان را نگران می کند . در چنین شرایطی ، علاوه بر معضل صرف وقت و هزینه بیشتر ممکن است قطعاتب به اشتباه تعویض شود . بهتر است قبل از تعویض قطعات از سلامت آن ها باخبر شوید ، که عملکرد صحیح آن ها شامل موارد زیر می باشد :

1- عملکرد صحیح سنسور موقعیت دریچه گاز

2- عملکرد صحیح سیستم جرقه زنی

3- انژکتور ها و پاشش صحیح سوخت

4- سیستم ورودی هوا و عدم نشت هوا

عوامل خرابی استپر موتور شامل موارد زیر می باشد :

1- خراب یا خورده شدن محل نصب این قطعه

2- فرسودگی یا شکستن آن

3- کثیف شدن قطعه

4- خاموش کردن خودرو در دور پایین

علائم خرابی استپر موتور

برای اطمینان از خرابی استپر موتور باید از دستگاه دیاگ استفاده کرد ، بودن استپر موتور در هر ماشینی ضروری و مهم می باشد و نقش بسیار خوبی را دارد . علائم خرابی استپر موتور شامل موارد زیر می باشد :

1- نوسانات موتور در حال سکون

2- ناپایداری دائمی دور موتور در شرایط

3- افت شدید دور موتور با روشن شدن کولر

4- خاموش شدن خودرو به محض رها کردن پدال گاز

وظایف استپر موتور شامل موارد زیر می باشد :

1- تنظیم عملکرد موتور در دور پایین

2- تثبیت دور موتور در شرایط مختلفی با نوساناتی همراه است

3- ایجاد حالت ساسات به ویژه زمانی که موتور سرد است

4- تنظیم زمان بسته شدن مسی هوا در هر شرایط مختلف

استپر وظیفه کنترل شرایط برای استارت خودرن موتور و صدور فرمان های لازم را برای جلوگیری از خاموش شدن خودرو دارد . وظیفه استپر موتور ، توجه به دور موتور خودرو می باشد .

استپر

 

 

منبع: توربویدک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.