بوستر پدال گاز چیست و نحوه عملکرد آن چگونه است؟

بوستر پدال گاز چیست و نحوه عملکرد آن چگونه است؟

خودروی شخصی یک وسیله رفاهی است که نیاز به رسیدگی دارد . برای اینکه رانندگی ایمنی داشته باشید و جان سرنشینان در خطر نباشد ، چه کار می کنید ؟ سرویس اتومبیل و بررسی ایرادات احتمالی چندان هزینه ای ندارد ولی می تواند جانتان را حفظ کند . یکی از مهم ترین قسمت ها در همه خودروها ، سیستم ترمز آن است . لنت ترمز ، پدال ترمز و بوستر ترمز خلا باید کارایی مناسبی داشته باشند تا راننده بتواند در مواقع لزوم با فشار روی پدال ترمز ، اتومبیل را متوقف کند . چقدر در مورد سیستم توقف اتومبیل اطلاعات دارید ؟ آیا با طرز کار بوستر ترمز آشنایی دارید ؟

بوستر

بوستر پدال گاز چیست و چگونه کار می کند ؟

در سیستم های قدیمی ، انتقال اطلاعات مربوط به پدال گاز به صورت مکانیکی و توسط یک سیم فولادی به دریچه گاز منتقل می شد و دریچه گاز متناسب با فشرده شدن پدال گاز توسط این سیم فولادی ، باز و یا بسته شده و میزان هوای ورودی به موتور تغییر می یافت .

حال آنکه در سیستم های جدید اطلاعات مربوط به پدال گاز توسط یک سنسور به نام ECM ( ماژول کنترل الکترونیکی موتور ) به ECU موتور منتقل شده و پس از تجزیه تحلیل های صورت پذیرفته ، سیگنال های الکترونیکی برای موتور دریچه گاز ارسال و این موتور الکتریکی باز و بسته شده و هوای ورودی را تنظیم می نماید و قدرت را به تایرها منتقل می‌ کند .

این سیستم با تاخیر بسیار زیاد در انتقال اطلاعات ارسالی از پدال به دریچه گاز مواجه بوده که منجر به تاخیر در شتاب گیری و سرعت می گردد .

خصوصا در هنگام رانندگی در مسیرهای شیب دار و نیز مواقعی که خودرو تحت بار می باشد این نقیصه بسیار ملموس بوده و لذت رانندگی را بعلت تاخیر عملکرد خودرو نسبت به فرمان راننده مختل کرده که این باعث شده محصولی به عنوان بوستر پدال را برای اولین بار در سال 2005 وارد بازارهای اروپا شود .

این دستگاه به طور مداوم با اندازه گیری و تبدیل سیگنال های دیجیتال ارائه شده توسط پتانسیومتر  ETC، و ارائه ECM با یک سیگنال جدید و تغییر یافته باعث بهبود شتاب خوردو می شود .

بوستر ترمز خلا چیست ؟

از زمان تولید اولین خودروها همیشه بوستر ترمز هم در ماشین نصب شده است . سیستم بوسترهای خلا امروزی در مقایسه با بوسترهای کاسه ای ، تفاوت زیادی دارد . البته به لحاظ کارکرد هر دو یک وظیفه را انجام می دهند . بوستر ترمز خلا وسیله ای برای کمک به توقف در سیستم ترمز اتومبیل است . بوستر یک قوطی فلزی شامل یک دیافراگم و سوپاپ هوشمند است .

این وسیله موجب می شود تا با کمترین فشار روی پدال، سیستم ترمز عمل کند . گاهی برخی از راننده ها متوجه خرابی و ایراد در بوستر نمی شوند و به موقع برای تعمیر ماشین اقدام نمی کنند . آیا برای ترمز کردن مجبورید فشار بیشتری روی پدال ترمز وارد کنید ؟ با مکانیک سیار هوم سرویز تماس بگیرید تا با مراجعه به محل ، وضعیت ترمز و بوستر را بررسی کند . این وضوعی نیست که نادیده بگیرید .

طرز کار بوستر ترمز خلا

عملکرد این بوستر چندان هم پیچیده نیست . یک سیستم ساده موجب می شود تا فشار هوا توسط نیروی کشش خلا وارد دیافراگم بشود . همین کشش ، اساس کار بوستر خلا است . به این ترتیب با کوچک ترین فشار روی پدال ترمز ، سیستم ترمز عمل می کند . در واقع بوستر ترمز خلا ، فشار وارده بر پدال را تقویت می کند . همه بوستر ها دارای دو قسمت هستند جنس بدنه اغلب فولادی است و دیافراگم با نوعی پلاستیک کار شده است . میله فشاری فلزی داخل دیافراگم متحرک است . با ایجاد خلا توسط موتور و فشار هوای جو ، ترمزگیری به سادگی انجام می شود . طرز کار بوستر در دو حالت متفاوت است.

1- عدم ترمز گیری

2- هنگام ترمزگیری

1-  ترمزگیری

در هنگام حرکت اتومبیل همیشه از ترمز استفاده نمی شود . وقتی پا روی پدال ترمز قرار ندارد ، در دو طرف دیافراگم حالت تعادل وجود دارد . در واقع یک سوپاپ دو طرفه موجب تنظیم مساوی خلا در دو طرف دیافراگم می شد . در این حالت بدنه بوستر ترمز خلا کاملا ساکن بوده و مثل یک مخزن ، خلا موتور را ذخیره می کند . این قسمت را اصلا نمی بینید ولی کافیست بدانید که برای عملکرد بوستر لازم است تا به آن فشار وارد شود . تا زمانی که پا روی پدال ترمز نباشد ، سیستم خلا در حالت ساکن قرار دارد . اگر عادت دارید در هنگام رانندگی پا را بدون علت روی پدال ترمز فشار دهید ، حتما این کار را ترک کنید .

2- هنگام ترمزگیری

با کوچک ترین فشار روی پدال ترمز ، سیستم بوستر خلا فعال می شود . تعادل فشار دو طرف سوپاپ بر هم خورده و ترمز ها فعال می شوند . پدال ترمز ، فنر داخل دیافراگم در بوستر ، میله فشاری ، سوپاپ دو طرفه همگی در ترمز اتومبیل نقش دارند . هر گونه ایراد و خرابی در این سیستم ، موجب ایراد در ماشین شده و وضعیت ترمز را تحت تاثیر قرار می دهد . اگر بوستر ترمز خلا دچار آسیب شود ، پدال ترمز کاملا سفت می شود . به این ترتیب موقع ترمز کردن راننده مجبور است تا فشار زیادی را روی پدال وارد کند . اگر چه بوستر از قطعات بسیار با دوام در اتومبیل است ولی این وسیله نیز به هر حال روزی ، کارایی خود را از دست می دهد .

علائم خرابی بوستر ترمز خلا

وقتی سیستم ترمز ماشین درست عمل نمی کند ، باید به خرابی بوستر شک کرد . شکستگی فنرها ، پارگی دیافراگم ، نشتی خلا و خرابی سوپاپ داخلی بوستر ، همگی روی عملکرد سیستم ترمز تاثیر دارند . اگر موقع ترمز کردن سرو صدای زیادی ایجاد می شود یا پدال ترمز به سختی به وضعیت اولیه بر می گردد حتما با مکانیک سیار تماس بگیرید . برای اینکه بوستر سالم به اشتباه تعویض نشود لازم است تا یک حرفه ای سیستم ترمز ماشین را بررسی کنید . تعمیرات خودرو یک تخصص است اما خودتان هم می توانید از روی فشار پدال متوجه خرابی بوستر بشوید .

بررسی بوستر ترمز خلا

خرابی سیستم ترمز می تواند خطر آفرین باشد . برای اینکه اتومبیل به خوبی کار کند باید به طور مرتب چکاپ شود . بررسی قسمت های موتوری ، سیستم حرکتی ، چرخ ها و وضعیت ترمزها یک کار روتین است . همه راننده های حرفه ای که به جان خود و دیگران اهمیت می دهند روی سرویس اتومبیل حساسیت ویژه ای دارند . شاید پارگی روکش صندلی های ماشین را بتوانید نادیده بگیرید ولی نمی توانید نسبت به وضعیت ترمزها بی تفاوت باشید . به محض مشاهده هر گونه خرابی و ایراد حتما با سرویسکار هوم سرویز تماس بگیرید تا وضعیت ترمز اتومبیل بررسی شود . تعویض لنت ترمز ، تعویض روغن و بسیاری از کارهای ساده چندان هزینه ای ندارد اما روی عملکرد اتومبیل تاثیرگذار است .

پدال بوستر چگونه نصب می شود ؟

طراحی پدال باکس اجازه می دهد تا برای راه اندازی آسان آن در همه مدل های خودرو ، بدون نیاز به قطع هر گونه سیم و یا دخالت در سیستم الکترونیک خودرو نصب آن انجام شود . ( این دستگاه در سیستم های دیگر خودرو مانند : سیستم سوخت رسانی ، کامپیوتر موتور ، ABS ، و غیره تاثیر نمی گذارد . ) پدال باکس به کابل الکترونیکی پدال گاز متصل می شود . تنها کاری که باید انجام دهید این است که کابل الکترونیکی پدال گاز را جدا کرده و پدال باکس را در مسیر کابل و پدال گاز قرار می دهید . ( از یک طرف به پدال و از طرف دیگر به کابلی که از کامپیوتر خودرو آمده متصل می شود . )

بگونه ای که با انتخاب حالتهای مختلف رانندگی و اشاره به پدال گاز ، فرمانده بلامنازع خودروی خود بوده و از اقتدار خودروی خود لذت خواهید برد .

1- در دور موتور پایین زمان پاسخگویی موتور خودرو به فرمان راننده در مقایسه با قبل به شدت کاهش می یابد .

2- تاخیر در شتاب خودرو در دنده های 3 و 4 و حالتی که دور موتور در میانه است تقریبا به صفر می‌ رسد .

3- تغییرات زیادی در دور موتور بالا و پایین احساس خواهید کرد .

4- دنده معکوس به نهایت اثر بخشی می ‌رسد و در نتیجه می ‌توانید با امنیت بیشتری در جاده های کوهستانی سبقت بگیرید .

5- لذت رانندگی در جاده ها پر پیچ و خم کوهستانی را برای شما به ارمغان می آورد .

6- عملکرد سریع تر و دقیق تر دریچه گاز و پدال گاز

7- شتاب گیری بهتر در سواری های کوتاه شهری جهت فرار از ترافیک

8- شروع حرکت پر قدرت تر در سر بالایی ها با شیب زیاد

چطور ECU موجب گاز نخوردن ماشین می شود ؟

در خودروهای مجهز به سیستم انژکتور ، دلیل گاز نخوردن ماشین می تواند قطعه ای به نام ECU باشد که به نوعی مغز متفکر خودرو محسوب می شود . این قطعه که نام آن خلاصه شده عبارت Engine control unit  است ، وظیفه بررسی وضعیت خودرو جهت تنظیم واکنش سنسورهای موجود در موتور را برعهده دارد . همان طور که می دانید خودروهای مجهز به سیستم انژکتور از نظر سیستم سوخت رسانی تفاوت های بسیاری با خودروهای کاربراتوری دارند و این دقیقا همان مسئله ای است که می تواند سردرگمی های فراوانی را برای صاحبان خودرو به همراه داشته باشد .

وجود هرگونه مشکل در این قطعه می تواند باعث ایجاد شرایط مناسب برای گاز نخوردن ماشین باشد و از آنجایی که وجود ECU برای سایر اجزا و قطعات خودرو نیز ضروری به نظر می رسد ، باید با دقت فراوان از این قطعه نگهداری و مراقبت کرد . به زبانی ساده تر می توان گفت که اگر ECU خودرو انژکتوری شما معیوب باشد ، احتمال گاز نخوردن ماشینتان نیز افزایش یافته و موجب نوسان دور موتور خواهد شد .

اگر می خواهید از گاز نخوردن ماشین انژکتوری خود جلوگیری کنید ، در صورت مشاهده هرگونه نشانه به کمک دستگاه دیاگ ، این قطعه حیاتی را به طور کامل عیب یابی کنید . علت گاز نخوردن خودرو در حال حرکت نیز می تواند همین ECU باشد که برای بررسی این قطعه بهتر است به مراکز مجاز خدمات خودرو مراجعه کنید .

ترفندی برای رفع گیر کردن پدال گاز

یکی از خطرناک ترین بخش های رانندگی که جزو اتفاقات غیر منتظره است گیر کردن پدال گاز می باشد . گیر کردن پدال گاز سبب بالا رفتن سرعت خودرو می شود و اگر اطلاعی از مهار و رفع آن نداشته باشید ، اتفاقات وحشتناکی را در پی دارد . آیا می دانید در این هنگام چه باید کرد و چه واکنشی از خود بروز داد تا سرعت خودرو کم شود ؟
راهکاری های در زمان گیرکردن پدال گاز خودرو

1- از ترمز دستی استفاده کنید .

2- جعبه دنده را در حالت خلاص قرار دهید .

3- پیشرانه اتومبیل را خاموش کنید .

4- علت گیر کردن پدال گاز ماشین و نحوه رفع آن

5- اگر هنگام رانندگی ناگهان پدال گاز شما گیر کرد ، متناسب با سیستم خودروی شما عملکردتان نیز متفاوت خواهد بود .

بوستر

اگر جعبه دنده خودرو دستی باشد :

با فشردن پدال کلاچ ، دنده را در حالت خلاص قراردهید و به راحتی این مشکل را رفع کنید .

اگر جعبه دنده خودرو اتو ماتیک باشد :

با خلاص کردن دنده ، مشکل حل می شود اما در برخی مواقع استفاده از ترمز دستی یا خاموش کردن خودرو ، شرایط وخیم تری در کنترل کردن خودرو به وجود آورد ؛ در برخی موارد هم دیده شده است که قرار دادن دنده در حالت خلاص مشکل را برطرف نمی کند .

چند سال پیش ، راننده ی خودرو کیا سورنتو با مشکل گیر کردن پدال گاز روبرو شد و سرعت خودرو او تا 193 کیلومتر در ساعت بالا رفت . اما او پس از طی مسافت 94 کیلومتر با حداکثر موفق شداین مشکل را برطرف کند .

علت چسبندگی و گیر کردن پدال گاز

علت گیر کردن پدال گاز معمولا تجمع مواد در دریچه پدال گاز است که موجب اختلال در عملکرد پدال هنگام باز و بسته شدن می شود . همان طور که می دانید گیر کردن پدال خطرات جانی در پی دارد بنابراین باید قبل از وقوع اتفاق و با بررسی به موقع پدال ها و در صورت مشاهده مانعی زیر پدال گازبرای تعمیر آن اقدام کنید .

دلایل رایج گیر کردن پدال گاز :

1- چسبندگی و گرفتگی اجزا دریچه
2- عملکرد نامناسب سنسور پدال گاز
3- آسیب کابل شتاب دهنده
4- شکستن پدال شتاب دهنده

بیشتر بخوانید:

دیفرانسیل خودرو چیست + کاربرد و وظیفه آن در خودرو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.