نحوه تشخیص روغن موتور اصلی و تقلبی + خرید روغن موتور خودرو

نحوه تشخیص روغن موتور اصلی و تقلبی + خرید روغن موتور خودرو

در زمان خریداری انواع روغن موتور خودرو بنزینی یا دیزلی ، اولا باید بدانید که براساس دفترچه راهنمای خودروی‌تان ، کارخانه چه نوع روغن موتوری را براساس استانداردهای SAE و API به شما پیشنهاد داده است . اما بعد از فهمیدن این موضوع ، حالا باید یک کار مهم‌ تر انجام دهید که چیزی نیست جز نخریدن روغن موتور تقلبی .

روغن موتور خودرو
روغن موتور برای خودرو شبیه خون است برای انسان ؛ همانطور که خون ، غلظت مشخصی دارد ، روغن موتور نیز باید ویسکوزیته معینی داشته باشد . همانطور که خون ، وظیفه پاکسازی رگ‌ ها را برعهده دارد ، روغن موتور نیز باید ناخالصی ‌ها را از قلب خودرو جدا کند . اما همه این تنها به شرطی اتفاق می ‌افتد که از روغن موتور اصلی و اورجینال استفاده کنید .

متاسفانه بدلیل نوسانات قیمت ‌ها در بازار لوازم یدکی خودرو ، راه برای متقلبان و سود جویان نیز هموارتر از قبل شده است چراکه آنها از عدم آگاهی مالکان خودروها سواستفاده می‌ کنند و روغن موتور تقلبی را با قیمتی کمتر از روغن موتور اصلی، به آنها می‌ فروشند . اما به راستی ، چطور می‌ توان روغن موتور تقلبی را از روغن موتور اصلی ، تشخیص داد ؟

روغن موتور تقلبی چه ضرری دارد؟

اصلی ‌ترین صدمه‌ ای که روغن موتور تقلبی به خودروی شما وارد می‌ کند ، سوختن یاتاقان است که اصطلاحا به آن ( یاتاقان زدن ) می ‌گویند . البته یاتاقان ‌زدن ، دلایل مختلفی دارد ، ولی یکی از مهم ‌ترین آنها ، نقص در سیستم روغن کاری موتور است ؛ یعنی یا پمپ روغن خراب است ، یا تعویض روغن موتور را در زمان مناسب انجام نداده ‌اید و یا اینکه از روغن موتور تقلبی استفاده کرده ‌اید .

اگر متوجه یاتاقان‌ زدن نشوید ، میل ‌لنگ و شاتون ‌، بسیار زودتر از چیزی که فکرش را می‌ کنید ، دچار مشکل می‌ شوند . در این حالت ، بیشترین اصطکاک میان شاتون و میل ‌لنگ رخ می‌ دهد چرا که دیگر چیزی بین آنها نیست . حالا هرچه موتور ، گاز می‌ خورد ، این اصطکاک ، بدتر و بدتر می ‌شود . تا جایی که صدایی شبیه ( تق تق ) از موتور به گوش می ‌رسد و به قول مکانیکی ‌ها ، موتور دیگر جان ندارد .

اگر خوش ‌شانس بودید و متوجه این مشکل شدید ، خیلی زود باید موتور را خاموش کنید و با خودروبر ، به تعمیرگاه‌های مجاز بروید . اما اگر متوجه آن نشدید ، موتور اصطلاحا ( جام می ‌کند ) و می ‌سوزد و میلیون ‌ها تومان هزینه تعمیر را روی دست‌تان می ‌گذارد . پس تقلبی بودن روغن موتور را جدی بگیرید .

خرید روغن موتور اصلی از فروشگاه معتبر

بعید است که به پمپ‌ بنزین ‌ها یا جایگاه‌ های سوخت بین شهری یا حتی تعمیرگاه‌ های متفرقه مراجعه کرده باشید و انواع و اقسام روغن موتور ها را در آنجا ندیده باشید . دقت کنید که احتمال وجود روغن موتور تقلبی در این جایگاه ‌ها ، بیشتر از هر جای دیگری است چراکه نظارت روی آنها ، بسیار دشوار است .

بنابراین اولین و مهم‌ ترین نکته همینجاست : حتما از فروشگاه‌ های معتبر یا از نمایندگی ‌های مجاز ، اقدام به خریداری روغن موتور کنید .

رنگ روغن موتور تقلبی

روغن موتور اصلی ، زود به مرور زمان دچار تغییر رنگ می‌ شوند اما روغن موتور تقلبی ، خیلی زود ، رنگش را از دست می‌ دهد . بنابراین بعد از استفاده از روغن موتور ، اگر متوجه سیاه‌ شدن ( ناگهانی ) یا هرگونه تغییر رنگ ناگهانی روغن موتور شدید ، حتما به نمایندگی مجاز مراجعه کنید .

بسته بندی روغن موتور تقلبی

1- در هنگام خرید روغن موتور ، به سالم بودن بسته ‌بندی آن ، خوب دقت کنید . هرگونه اثری از خط و خش ، ضربه یا فرو رفتگی روی بدنه قوطی روغن ، می‌ تواند نشانه ‌ای از تقلبی بودن آن باشد .

2- به سالم بودن پلمپ و درپوش روغن موتور دقت کنید . کارخانه‌ ها برای جلوگیری از سواستفاده‌ های احتمالی ، درپوش روغن موتورها را طوری می ‌سازند که بعد از باز شدن ، پلمپ آن بشکند یا پاره شود تا دیگر امکان استفاده مجدد از آن وجود نداشته باشد . از آنجایی که پلمپ ‌ها را معمولا با دستگاه‌ های خاصی می‌ زنند ، می ‌تواند نشانه خوبی برای تشخیص روغن موتور تقلبی از اصلی باشد .

3- روغن موتور تقلبی معمولا برچسب ‌های بی‌ کیفیتی دارند و بخوبی نیز روی قوطی چسبانده نمی ‌شوند . پس در صورت مشاهده هرگونه خط و خش روی نوشته‌ ها ، کدر بودن یا مات ‌بودن نوشته ‌ها یا رنگ ‌پریدگی برچسب قوطی ، از خریداری آن روغن موتور ، صرف ‌نظر کنید . همچنین در صورت مشاهده روغن موتور تقلبی در زمان خرید ، خیلی بهتر است که قید آن فروشگاه را بزنید و از جای دیگری ، برای خرید روغن موتور اقدام کنید .

در هنگام تعویض روغن، حضور داشته باشید

اگر به تعویض روغنی‌ها مراجعه می‌ کنید ، حتما در زمان تعویض روغن موتور ، در صحنه حاضر باشید . یا حتی خودتان درپوش و پلمپ روغن موتور را باز کنید . یکی از ساده ‌ترین روش ‌ها برای جلوگیری از ورود روغن موتور تقلبی به قلب خودروی‌ تان ، همین کار است .

فاکتور خرید روغن موتور را بگیرید

بعد از خریداری روغن موتور ، حتما از فروشنده درخواست فاکتور کنید ؛ فاکتوری که تاریخ داشته و مهر فروشگاه نیز روی آن ، خورده باشد . داشتن فاکتور خرید روغن موتور ، در مواقعی که متوجه تقلبی بودن روغن موتور یا خراب بودن روغن موتور می ‌شوید .

قوطی روغن موتور را سوراخ کنید

یکی از متداول ‌ترین کار هایی که سود جویان انجام می ‌دهند ، جمع ‌آوری قوطی ‌های خالی و ساخت روغن موتور تقلبی با آنهاست . پس لطفا پس از خالی کردن روغن ، قوطی روغن موتور را سوراخ کنید تا امکان استفاده دوباره از آن، وجود نداشته باشد .

چک کردن روغن موتور را فراموش نکنید

روغن موتور تقلبی ، افزودنی باکیفیتی ندارد و معمولا پس از مدتی استفاده ، تبخیر می‌ شود . یعنی خیلی زود ، سطح روغن موتور خودروی ‌تان پایین می‌ آید . طوری که گاهی اوقات تصور می ‌کنید ، موتور دچار نشتی روغن شده ( روغن ‌ریزی ) یا شاید تصور ‌کنید که موتور به روغن‌سوزی افتاده .

به همین دلیل است که چک کردن روغن موتور براساس دستورالعمل دفترچه راهنمای خودرو ، را جدی بگیرید .

روش‌ های تشخیص روغن تقلبی ، مطمئن نیستند

بله ؛ واقعیت همین است . همه روش ‌هایی که برای تشخیص روغن موتور تقلبی از روغن موتور اصلی ، در اینجا گفتیم ، صرفا روش ‌های تجربی هستند . به عنوان مثال ، تا زمانیکه رنگ روغن موتور اصلی را ندیده باشید ، نمی‌ توانید رنگ روغن موتور تقلبی را تشخیص دهید . یا مثال دیگرش همین تصویر زیر است ؛ تا زمانیکه قوطی روغن موتور اصلی ( سمت چپ ) را از نزدیک ندیده باشید ، نمی ‌توانید قوطی روغن موتور تقلبی ( سمت راست ) را تشخیص دهید .

ضمن اینکه سود جویان ، گاهی اوقات از مدرن ‌ترین روش‌ ها برای ساخت روغن موتور تقلبی استفاده می ‌کنند و به همین دلیل نیز تشخیص روغن موتور تقلبی از روغن موتور اصلی ، حتی برای فروشندگان روغن موتور نیز مشکل است ، چه رسد به مصرف ‌کنندگان .

بیست اشتباه رایج درمورد روغن موتور خودرو

1 – معمولا خودروسازان خارجی برند و نوع خاصی از روغن را برای موتور توصیه می کنند ، مثل اِلف ، شِل ، اسو ، لیکومولی و غیره که اغلب برچسب آرم شرکت طرف قرارداد با خودرو ساز نیز در گوشه شیشه عقب نصب می شود . مردم می گویند اگر هم نخواستی دقیقا همان روغن را بریزی ، بهتر است روغنی از همان برند را با خواص بهتر انتخاب کنید . واقعیت این است که روغن با کیفیت و خواص همان روغن توصیه شده می توانید یک از هر برند معتبری را انتخاب کنید و داخل موتور بریزید . الزامی به استفاده از برند های خارجی توصیه شده توسط خودروساز وجود ندارد .

2  – آیا می توان دو روغن موتور را با هم مخلوط و استفاده کرد ؟ اگر قصد چنین کاری دارید ، حتما باید به ویژگی های اعلام شده برای روغن که توسط خودروساز توصیه می شود توجه کنید . مواردی مثل افزودنی ها و نیز گرانروی روغن توصیه شده ، باید حتما مورد توجه قرار گیرد . در صورتی که خواص دو روغن ترکیبی کاملا مشابه باشد ، این کار مانعی ندارد ؛ در غیر این صورت ، موتور آسیب می بیند .

3 – می گویند بعد از دوره گارانتی نیازی به رعایت توصیه های خودروساز در مورد روغن و استفاده از روغن باکیفیت بالا وجود ندارد . این امر واقعیت ندارد ؛ عمر ماشین شما دو تا سه برابر عمر دوره گارانتی است . پیشرانه خودرو همواره نیازمند روغن با کیفیت و استاندارد و ترجیحا توصیه شده توسط خودروساز است . این حرف ها را نشنیده بگیرید و به کار خودتان ادامه دهید .

4 – می گویند ، استفاده از روغن با کیفیت در موتور خودرویی که چند سالی از عمرش گذشته ، سبب چکه کردن و نشت روغن می شود . این حرف ها را باور نکنید و از روغن با کیفیت استفاده کنید . اگر بعد از مدتی استفاده از روغن معمولی با تعویض روغن به سمت استفاده از روغن با کیفیت بالاتر ، نشت روغن دیدید ، هیچ ارتباطی با کیفیت روغن ندارد بلکه مربوط به خرابی برخی قطعات است ؛ آنها را تعویض کنید .

روغن موتور خودرو

5 – می گویند ، اگر از برند توصیه شده توسط خودروساز استفاده نکنید ، گارانتی خودرو باطل می شود . این مساله صحت ندارد ؛ خودرو سازان فقط از مالکان میخواهند از روغن با استاندارد و مشخصات خاصی استفاده کنند نه برند خاصی . برند ها توسط خودروساز فقط توصیه می شوند و نه بیش تر . اصلا ممکن است آن برند در دوره گارانتی خودروی شما دیگر وجود خارجی نداشته باشد . در عین حال حواستان باشد ، اگر از برند دیگری استفاده کردید حتما استاندارد و مشخصات روغن توصیه شده توسط خودروساز را داشته باشد وگرنه گارانتی بی گارانتی .

7 – می گویند ، اگر روغن سیاه شد باید تعویض شود . حقیقت این است که سیاهی روغن به دلیل گرفتن دوده و آلودگی اجزای موتور به خودش است . این امر اصال به معنای از بین رفتن خواص روغن موتور نیست . چه بسا اگر رنگ روغنی بعد از عمر طوالنی هنوز روشن مانده ، به معنای مناسب نبودن آن است .

8 – می گویند ، اگر قدری روغن بیشتر از میزان استاندارد در داخل موتور بریزی ، بهتر کار می کند . این حقیقت ندارد و چه بسا باعث نشت روغن و دردسرهای بعدی شود . ممکن است روغن از سرسیلندر نشت کند و یا وارد قسمت هایی شود که نباید بشود . روغن موتور باید دقیقا مطابق اندازه استاندارد استفاده شود .

9 – می گویند اگر مشکلی وجود ندارد ، پس نیاز به استفاده از روغن بهتر و باکیفیت هم نیست . خب ، حالا چه نتیجه ای از این روغن کم کیفیت و توصیه غلط می گیریم ؟ این که برویم از یک بگوییم چون دندان درد نداری ، لازم نیست پیش دندان پزشک ارزان تر استفاده کنیم ؟ هرگز این کار را نکنید . مثل این است که بروی . استفاده از روغن کم کیفیت ، به تدریج باعث آسیب دیدن موتور می شود . اگر بگذارید زمان بگذرد ، متوجه می شوید که چه خسارت هایی به موتور وارد شده است ، ضمن این که در همین مدت ، عملکرد پیشرانه تحت تاثیر قرار می گیرد . حداکثر حفاظت از موتور فقط با استفاده از روغن باکیفیت و استاندارد که مشخصات فنی آن توسط خودروساز توصیه شده حاصل می شود .

10 – می گویند ، همه روغن ها مثل هم هستند . مگر روغن کارش چیست ؟ روان کاری است دیگر ، خیر . این صحیح نیست . بعضی افزودنی ها به روغن موتور، عملکرد بهتر موتور را سبب می شوند . مقاومت در برابر گرما در بعضی انواع روغن ها بسیار بالاست و برای سوپرکارها حتما باید از روغن هایی با خواص منحصربه فرد استفاده شود . توصیه خودروساز برای استفاده از نوع خاصی از روغن موتور را حتما جدی بگیرید ؛ مثال در خودروهای جدید نمی توان از روغن های قدیمی ( معدنی ) استفاده کرد.

بیشتر بخوانید:

روش هایی برای از بین بردن خط و خش بدنه خودرو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.