علت ساییده شدن لاستیک خودرو چیست و راه‌های خرید بهترین تایر

علت ساییده شدن لاستیک خودرو چیست و راه‌های خرید بهترین تایر

یکی از مهم ترین اجزای خودرو لاستیک های آن است اگر به آن رسیدگی نکنید و مراقب آن ها نباشید خودرویتان خیلی سریع دچار لاستیک سایی می شود .

لاستیک خودرو

یکی از وسایلی که در دنیای امروزه از آن برای حمل و نقل استفاده می شود و توانست در چند سال اخیر به میزان زیادی پیشرفت نماید ، متعلق به اتومبیل ها می باشد که بی شک جزء پیشرفته ترین صنعت های حال حاضر جهان می باشد و توانسته است تا در زندگی انسان ها تاثیر مثبتی بگذارد .

جالب است بدانید اولین اتومبیل جهان در سال 1678 میلادی توسط فردیناند فربیست ساخته و طراحی شد که نشان دهنده قدمت این صنعت می باشد .

از این رو امروزه اتومبیل ها نسبت به گذشته پیشرفت کرده و ما باید بیشتر از آنها مراقبت به عمل آوریم و تمام قطعات اتومبیل باید در طی برنامه ای مشخص تعویض و بررسی شوند .

به طور کلی می تواند تمام قطعات یک اتومبیل را همانند انسان دانست که برای مثال قلب تپنده آن موتور و چشمان آن چراغ های جلو هستند که راه را برای رانندگی روشن می کنند و از این رو تمام قطعات اتومبیل در کنار هم می توانند نیاز های یکدیگر را رفع کنند و مکمل هم قرار گیرند .

یکی از مهم ترین قطعات هر اتومبیل که بی شک حرکت بدون آن به هیچ وجه مقدور نیست ، چرخ های اتومبیل است که باید به آن به میزان زیادی رسیدگی شود و میزان باد و آج لاستیک جزء مهم ترین بخش های هر لاستیک هستند و باید در طی مدت زمان مشخصی به آن رسیدگی شود .

همه چیز درباره دلایل لاستیک سایی خودرو

از متداول ترین ایرادات در بیشتر خودروهای مدل پائین به هم خوردن زاویه های تنظیم به مرور زمان و یا به هنگام انجام تعمیرات توسط تعمیرکاران غیر مجرب هنگام تعمیر جلوبندی ماشین و تعویض سیبک ها یا فنر بندی خودرو است . بسیاری از این تعمیر کاران با اصطلاحات کمبر و کستر و تو این و تو اوت آشنایی ندارند و تا به حال این عبارات را نشنیده اند .

بخش عمده ای هندلینگ ( خوش دستی ماشین ) مربوط به مسائل فنی و طراحی خودرو و بخشی دیگر مربوط به میزان بودن تنظیم های خودرو است . رانندگی به مراتب در خودرویی که بخوبی تنظیم باشد ، لذت بخش تر و راحت تر خواهد بود .

فرمان ماشین در حین حرکت و یا در حالی که آن را رها کنیم نیز نباید به چپ یا راست منحرف شود . لرزش فرمان ، به هم خوردن تنظیم فرمان یا گیجی فرمان علل گوناگونی مانند خرابی و سائیدگی پلوس ها ، ایراد در بالانس چرخ ها و یا تنظیم نبودن باد لاستیک ها دارد و تشخیص علت آن بر عهده تعمیرکار است  .

سائیدگی غیر عادی لاستیک ها نشانه خوبی برای تعویض آنها است و می تواند هشداری باشد تا متوجه شوید که بخش هایی دیگر خودرو از جمله : فرمان ، جلوبندی و فنر بندی آن نیز دچار مشکل شده اند .

انواع لاستیک سایی خودرو و دلایل آن

1- فرمان خودروها

اگر خودرو شما به هنگام رانندگی مخصوصا زمانی که فرمان را رها می کنید ، به یک سمت کشیده می شود ابتدا باید میزان بودن باد لاستیک ها را چک کنید .

اما اگر باد لاستیک ها تنظیم بودند شاید مشکل در نامیزان بودن میل فرمان یا تنظیم نبودن فرمان درست در مرکز و یا زاویه کمبر و کستر درست نباشند . در صورتی که فرمان به سختی می پیچد وبیش از اندازه بازی دارد باید مارپیچ فرمان و قطعات داخلی جعبه فرمان را چک نمایید .

2- فنربندی

فنر بندی خودرو متشکل از اجزای بسیاری است پس لازم است همراستایی چرخ ها و یاتاقان های آنها و بوش و میله تعادل و بازوهای کنترل فنر و خود فنرها را بررسی گردد . اگر قسمتی از فنر ها سائیده یا صدمه دیده باشد باید عوض شود و در غیر این صورت سایر بخش های سیستم فنر بندی و خودروپیش از موعد دچارفرسودگی و آسیب می شود .

3- همراستایی

برای جلوگیری از سائیدگی و اصطکاک و سر خوردن چرخ ها و در کل هدایت کردن مناسب و درست خودرو باید چرخها هم راستا باشند . این کار سبب کاهش میزان مصرف سوخت و کم شدن فشار بر روی فرمان و سیستم فنربندی می شود و درنتیجه هدایت بهتر خودرو می شود . سه نوع تنظیم برای همراستایی و تنظیم چرخهای خودرو وجود دارد :

زوایای کبر، کستر و تفارب و تنافر زاویه چرخ ها

مقدار بیرون بودن و داخل بودن قسمت جلوی چرخها را کمبر و کستر می گویند . هدف از این تنظیم زاویه کمبر و کستر ، سهولت در فرمان دهی خودرو ، جلوگیری از سایش لاستیک ها و توزیع بار خودرو بطور متوازن بر روی سطح جاده است .

میزان داخل یا بیرون بودن زاویه چرخ ها ، زاویه کستر است . اگر زوایه کستر تنظیم باشد ، راحت تر می توانیم فرمان خودرو را بچرخانیم و برگشت فرمان در هنگام پیچیدن بهترو حرکت ماشین بر روی جاده از تبات بهتری برخودار خواهد بود . زوایای : ( تو این ) و ( تو اوت ) هم بسیارمهم هستند و اگر این زوایا از تنظیم خارج باشند ، موجب مالش و سایش لاستیکها می شود .

اگر زاویه لاستیک ها را با پاهای خودتان مقایسه کنید ، اگر قسمت جلوی چرخها بطرف داخل متمایل باشد مثل حالتی است که نوک پاهای شما به طرف داخل متمایل است و به عکس ( تو اوت ) یعنی نوک انگشتان به طرف خارج متمایل است .

نکات نگهداری از لاستیک اتومبیل و جلوگیری از لاستیک سایی

1- تایرهای اتومبیل را به طور مرتب بررسی کنید

برخی از رانندگان اتومبیل را تنها برای رانندگی خریداری می کنند و این اولین اشتباه در نگهداری از اتومبیل است . اولین نکته ای که ما برای مراقبت از چرخ های اتومبیل در نظر داریم ، بررسی منظم تایرهای اتومبیل در طی برنامه ای مشخص می باشد . از این رو می توانید میزان کاهش آج لاستیک را به مرور مشاهده کنید و در صورت کاهش آج باید آنرا فورا تعویض کنید تا مشکلی برای شما رخ دهد .

2- اطمینان از فشار مناسب تایر در فصل های مختلف

به طور کلی توصیه می شود هر چند ماه یکبار میزان باد لاستیک اتومبیل خود را چک کنید . اما شما موظف هستید پس از آغاز هر فصل میزان باد لاستیک خود را در مکانیکی ها تغییر دهید و علت اصلی آن هم انقباض و انبساط باد درون تیوب به دلیل سرما و گرما می باشد که اگر میزان نباشد ، ممکن است دچار مشکل شوید .

3- در صورت وجود دفترچه راهنما آن را مطالعه کنید

اغلب کارخانه هایی که در زمینه تولید لاستیک فعالیت دارند ، پس از بسته بندی لاستیک ، دفترچه راهنمایی را ارائه می دهند تا کاربران بتوانند هرچه آسان تر از میزان باد کردن لاستیک در مدت زمان های مختلف آگاه شوند .

برای مثال اگر لاستیک شما بیش از حد باد شود ، نسبت به مقاومت آن ممکن است بیشتر و بیشتر در خطر ترکیدن قرار گیرد که این می تواند منجر به هزینه اضافه شود .

4- با سرعت زیاد رانندگی نکنید

به طور کلی زمانی که شما با سرعت غیر مجاز رانندگی می کنید ، کنترل اتومبیل سخت تر می شود و شاید این گونه فکر کنید که این چگونه می تواند به لاستیک اتومبیل آسیب برساند ؟

نکته قابل توجه اینجا است که وقتی شما با سرعت زیاد حرکت می کنید ، زمان ترمز گرفتن ، اصطکاک زیادی میان لاستیک و زمین ایجاد خواهد شد که در نتیجه لاستیک ها برای ایستادن ، به میزان زیادی بر روی زمین ساییده خواهند شد و این گونه عمر لاستیک کمتر و کمتر خواهد شد .

بنابراین توصیه می شود حتما با سرعت مطمئنه حرکت کنید تا هم بتوانید اتومبیل را هرچه بهتر کنترل کنید و هم اطظکاکی میان لاستیک و زمین صورت نگیرید .

5- جابجا کردن چرخ های جلو و عقب

لاستیک های جلو برای ترمز با استفاده از دیسک و لنت استفاده می شوند و لاستیک های عقب نیز برای ترمز دستی استفاده می شوند . بنابراین لاستیک های جلو ممکن است در مدت زمان کمتری میزان آج بیشتری را نسبت به لاستیک های عقب از دست دهند .

از این رو توصیه می شود با مشورت تکنسین های این زمینه لاستیک ها عقب و جلو را سالانه دوبار جابجا نمایید تا این گونه عمر لاستیک ها افزایش یابد .

6- از تایر یدک مطمئن باشید

ممکن است برای هر یک از ما پیش بیاید که به دلیل مشغله فراوان بطور ناگهانی مشاهده کنیم که تایر اتومبیل ما از بین رفته است و رانندگی با آن می تواند برایمان دردسرساز شود .

از این رو در این مواقع فورا لاستیکی که کمترین میزان آج را دارد ، با استفاده از تایر یدک موجود تعویض کنید و از آن برای رسیدن به نزدیک ترین مکانیکی بروید و لاستیک های از بین رفته را تعویض نمایید.

لاستیک سایی خودرو به چه معناست ؟

لاستیک ‌ها زمانی که روی زمین قرار می ‌گیرند ، سطح لاستیک ‌ها باید دقیقا بر روی زمین قرار بگیرد . زمانی که به هر دلیل ، فشار خودرو روی قسمتی از لاستیک بیشتر باشد ، لاستیک ‌ها به همان سمت متمایل می‌ شوند . به عنوان مثال ممکن است با خرابی جلوبندی ، زاویه چرخ ‌ها به سمت داخل متمایل شوند . به این طریق بخش داخلی لاستیک ‌ها اصطکاک بیشتری با زمین خواهند داشت . اما این چه مشکلی را برای شما به وجود می‌ آورد ؟

در حال حاضر لاستیک خودرو بسیار گران قیمت شده و تعویض آن سخت و هزینه ‌بر خواهد بود . یک لاستیک به صورت معمول باید 120 هزار کیلومتر را طی کند . اما زمانی که خودروی شما دچار لاستیک سایی خودرو شود ، قسمتی از آن تا حدود 10 برابر بیشتر مستهلک خواهد شد . این بدان دلیل است که آن بخش از لاستیک تحت فشار زیادی است . زمانی که این اتفاق رخ دهد ، یعنی تنها بخشی از لاستیک دچار ساییدگی شدید شود ، دیگر لاستیک شما قابل استفاده نخواهد بود .

در نتیجه ممکن است لاستیکی که هزینه زیادی را بابت آن پرداخت کرده ‌اید ، پس از 10 تا 15 هزار کیلومتر غیر قابل استفاده شود . متاسفانه این مشکل همانند سرطان خاموش است . به همین دلیل ممکن است تا لحظه ‌ای که خیلی برای جبران دیر شده باشد ، متوجه آن شوید .

علت لاستیک سایی خودرو چیست ؟

لاستیک تمامی خودروها از عاج تشکیل شده است . در اصل این عاج است که با زمین در ارتباط است و اصطکاک را ایجاد می‌ کند . بدون وجود عاج ، لاستیک حین ترمز ‌گیری اصلا قادر به ایجاد اصطکاک نخواهد بود و به اصطلاح خودرو روی زمین لیز می ‌خورد . اصطکاک باعث نابودی و فرسایش می ‌شود . این مساله در مورد عاج لاستیک هم صادق است . اصلا به همین دلیل است که لاستیک را پس از گذشت مدتی معین باید تعویض نمود .

در شرایط ایده‌آل ، باید عاج هر چهار لاستیک خودرو به صورت یکنواخت و همزمان ساییده شوند . اما گاهی پیش می ‌آید که یک سمت لاستیک‌ ها بیشتر از سمت دیگر دچار ساییدگی شده ‌اند . به این اتفاق لاستیک سایی می ‌گویند و علل مختلفی مثل ایراد میزان فرمان می‌ تواند داشته باشد . اما در هر صورت حین کارشناسی فنی به این مساله باید دقت کرد تا جلوی مخارج زیاد و جدی را گرفت .

لاستیک خودرو

نحوه تشخیص لاستیک سایی

برای درمان هر بیماری نیاز است که ابتدا علائم آن را بشناسیم . لاستیک سایی هم به عنوان یک بیماری برای خودروی شما کاملا نا محسوس فعالیت مخرب خود را آغاز می کند و در صورتی که به آن رسیدگی نشود آسیب بیشتری به لاستیک ها وارد خواهد کرد و این روند انقدر ادامه خواهد یافت تا لاستیک بطور کامل غیر قابل استفاده باشد . برای تشخیص لاستیک سایی نیاز به بازدیدهای دوره ای است چرا که اولین علائم عینی این مشکل در لاستیک ها نمود خواهد یافت . به عبارتی هر گاه در سطح عاج لاستیک های خودروگی غیر متقارنی رخ داد حتما خودروی شما لاستیک سایی دارد .

بدین منظور هر از چند گاهی به عاج های لاستیک نگاهی بیاندزید و اگر متوجه شید قسمتی از لاستیک سالم است اما در سمت دیگر عاج های لاستیک کمتر شده و یا به طور کامل خورده شده است بدانید که با پدیده لاستیک سایی روبرو شده اید.اما راهکاری پیشگیرانه ای هم وجود دارد که می توانید قبل از ظهور علائم مشکل روی لاستیک متوجه شوید که خودروی شما لاستیک سایی دارد و بزودی لاستیک های آسیب خواهند دید . برای این منظور بهتر در مکانی خلوت و مسطح  با سرعت پایین حرکت کرده و فرمان را رها کنید. اگر خودرو در مسیر مستقیم حرکت کرد هیچ مشکلی نیست اما اگر به سمت راست و یا چپ کشیده شده ، قطعا بزودی لاستیک های شما ، آسیب خواهند دید .

از دیگر عوامل هشدار دهنده در خصوص لاستیک سایی به لرزش فرمان باز خواهد گشت . اگر در هنگام رانندگی در سرعت های متوسط به بالا ، فرمان در دستان شما می لرزد ، جایی مشکلی وجود دارد که این مشکل به لاستیک سایی منجر خواهد شد . همچنین اگر فرمان خودرو به فرامین شما بصورت دقیق پاسخ نداد و یا به اصطلاح با گیجی فرمان روبرو شدید ، قطعا لاستیک سایی در انتظار لاستیک های گران بهای شماست .

بیشتر بخوانید:

4 دلیل روشن شدن چراغ باتری خودرو + رفع مشکلات باتری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.