آموزش تست کامل باتری ماشین + نحوه آزمایش باتری خودرو

آموزش تست کامل باتری ماشین + نحوه آزمایش باتری خودرو

تست باتری ماشین یکی از نکات مهم در نگهداری از باتری و سلامت سیستم برق خودرو است که بایستی به طور منظم و حداقل دو بار در سال انجام شود . این رسیدگی منظم مانع از خرابی سیستم برق می شود اما اکثر رانندگان به این نکته توجه ندارند و هر زمان که نشانه ای از ضعیف شدن باتری خودرو مشاهده می کنند تازه به فکر تعمیر یا تعویض باتری می افتند .

باتری ماشین

با توجه به گزارش مدیران خودرو چیزی بدتر این نیست که هنگامی که قصد خروج از خانه دارید و می ‌خواهید خودرو را استارت بزنید ، خودرو روشن نشود . احتمال دارد که علت این موضوع خرابی استارتر موتور ، مشکل در اتصالات شمع یا موارد مشابهی باشد . اما یکی از رایج ‌ترین علت ‌های استارت نخوردن موتور ، خرابی باتری محسوب می‌ شود . برای جلوگیری از رخ دادن چنین موضوعی به طور ناگهانی ، شما می ‌توانید باتری خود را هر چند وقت یکبار تست کنید.

آموزش چک کردن باتری خودرو

تنها وسیله‌ای که برای تست باتری نیاز می ‌شود ، یک عدد مولتی ‌متر است. مدل ‌های ارزان قیمت مولتی ‌متر ها را می ‌توانید از فروشگاه‌ های لوازم الکترونیکی یا وب سایت ‌های فروشگاهی خریداری کنید . در هنگام خرید احتمالا با نمونه ‌های آنالوگ نیز روبرو می‌ شوید که معمولا قیمت کمتری دارند . اتو حیدری پیشنهاد می‌ کند که با کمی هزینه بیش ‌تر ، یک نمونه دیجیتال را خریداری کنید .

قبول داریم که در بیش ‌تر خودروها به خصوص تولیدات داخلی ، پیدا کردن باتری کاری بسیار آسان است . اما بعضی از خودروسازان آن ‌ها را در مکان ‌هایی نامعمول مثل صندوق عقب ، کف خودرو یا زیر صندلی ‌های عقب قرار می ‌دهند که کمی کار را سخت می ‌کنند . اما خوشبختانه در بیش ‌تر خودرو ها مانند نمایندگی چری  و نمایندگی MVM  این قطعه حیاتی در سمت راست یا چپ موتور قرار دارد .

بعضی از خودروسازان باتری‌ ها را در یک کاورهای پلاستیکی قرار می ‌دهند که نحوه باز کردن این پوشش‌ را می‌ توانید در دفترچه راهنمای خودرو پیدا کنید . البته معمولا باز کردن این پوشش ‌ها کار سختی نیست .

تست‌کردن باتری

در هنگام تست مطمئن شوید که خودرو خاموش است . اگر از مولتی ‌متر دیجیتالی استفاده می ‌کنید ، آن را بر روی حالت ولتاژ DC قرار دهید . سپس کابل مشکی رنگ مولتی ‌متر را بر روی سر منفی باتری و کابل قرمز را بر روی سر مثبت قرار دهید . مقداری صبر کنید تا مولتی ‌متر یک عدد ثابت را نشان دهد . اگر عددی بیش‌تر از 12.45 ولت‌ به دست آمده است ، می ‌توانید مطمئن باشید که باتری وضعیت مناسبی دارد و اگر ماشین شما استارت نمی ‌خورد ، مشکل از جای دیگری است .

اگر شارژ کمتر از 75 درصد باشد ، شاید بتوان همچنان موتور را استارت زد ولی این موضوع هشداری به شما است که به زودی به مشکل بر خواهید خورد و با توجه به سن باتری ، احتمالا شما نیاز به شارژ کردن یا تعویض آن خواهید داشت .

باتری شما سالم یا خراب است ؟

باتری سالم شارژ می ‌شود و شارژ را نگه می ‌دارد و می ‌تواند شدت جریانی نزدیک به آمپری که روی آن نوشته شده است تولید کند . باطری خراب شارژ نمی ‌شود و شارژ را نگه نمی ‌دارد و نمی ‌تواند شدت جریان کافی برای استارت موتور را تامین کند . باتری سالم قابلیت شارژ مجدد و سرویس ‌دهی دوباره را دارد اما باطری خراب باید تعویض شود . طبق تحقیقات نمایندگی مدیران خودرو اکثر باتری‌ های خودرو تنها 4 تا 5 سال عمر می ‌کنند . بنابراین اگر عمر باتری خودروی شما 4 سال یا بیشتر است و شارژ را نگه نمی ‌دارد و مدام شارژ آن خالی می ‌شود یا به نظر می‌ رسد هنگام استارت موتور را با سرعت عادی نمی ‌چرخاند احتمالا به یک باتری نو نیاز دارید .

تست باتری ماشین با دستگاه تستر

باتری خودرو را می ‌توان به دو روش ، روی ماشین و خارج از ماشین تست کرد .

روش اول : تست باتری بیرون از ماشین

ابتدا مانند قبل گیره‌ ی قرمز را به قطب مثبت و گیره‌ ی مشکی را به قطب منفی متصل می‌ کنیم .

سپس دستگاه را روشن می‌ کنیم .

از منوها گزینه ‌ی مناسب را انتخاب کنید . حال ولتاژ دستگاه را مشاهده می ‌کنید .

در حالت نرمال این عدد بسیار نزدیک به 12.6 ولت باید باشد .

روش دوم : تست باتری روی ماشین

ابتدا سوکت کوئل را از سمت اولیه آن یا رله‌ی دوبل را جدا می‌ کنیم ، تا درهنگام استارت زدن خودرو روشن نشود .

گیره‌ های قرمز و مشکی را به ترتیب به قطب‌ های مثبت و منفی متصل می‌ کنیم .

دستگاه تستر را روشن کرده ، وارد منو می ‌شویم و گزینه‌ های مربوط را انتخاب می ‌کنیم . ( چون با توجه به مدل ‌های مختلف دستگاه ‌های تستر موجود برای تست باتری ماشین این گزینه ها متفاوت هستند ، از نام بردن آن‌ها صرف نظر کردیم . )

از راننده یا نفر دومی بخواهید تا بخاری و نوربالای چراغ جلو را روشن کند .

حالا در دستگاه ، گزینه تست باطری (باتری ) را انتخاب کنید .

از راننده یا نفر دوم بخواهید تا به مدت 15 ثانیه و بدون توقف سوئیچ ماشین را در وضعیت استارت نگه دارد .

بعد از این پانزده ثانیه نتیجه تست روی دستگاه تست باتری ( باطری ) نشان داده می ‌شود . همچنین می ‌توانید حداقل میزان ولتاژ باطری را نیز روی دستگاه مشاهده کنید .

اگر یک دستگاه الکترونیکی سنجش باتری بتواند ظرفیت شدت جریان استارت سرد باتری را محاسبه کند می‌ توان از آن برای شناسایی اتصالات منفی بدنه معیوب نیز استفاده کرد .

ابتدا ظرفیت شدت جریان استارت سرد در محل قطب‌ های باطری آزمایش می‌ شود سپس دوباره همین آزمایش در یکی از نقاط اتصال بدنه منفی روی موتور یا مکان‌ های دیگر تکرار می‌ شود . اگر در رقم ظرفیت شدت جریان استارت سرد بین این دو آزمایش بیش از 25 درصد اختلاف وجود داشته باشد نشان ‌دهنده وجود یک اتصال بدنه معیوب است .

ولتاژ باتری ماشین

مقدار شارژ باتری را با واحد ولت معین می کنیم و در شرایط طبیعی و نرمال ، شارژ باتری خودروی ما باید در محدوده 12.6 قرار داشته باشد و اگر ولتاژ باتری ماشین در این رنج اعداد قرار بگیرد ، به معنای آن است که باتری خودرو از میزان شارژ مناسبی برخوردار است .

اگر ولتاژ باتری خودرو به حدود عدد 10.8 برسد ، به معنای آن است که شارژ باتری ماشین به طور کامل تخلیه شده است و در صورتی این روند خالی شدن باتری پشت سر هم رخ بدهد ، باتری کارایی خود را از دست می ‌دهد و باید به خرید یک باتری دیگر اقدام نماییم . بنابراین هنگام خرید باتری خودرو باید از خرید باتری ‌هایی که پایین تر از 12 ولت ، ولتاژ دارند خودداری کنیم ، چرا که شارژ این قبیل باتری‌ها به سرعت خالی می ‌شود و اینکه مدام به شارژ کردن باتری بپردازیم از دوام عمر آن کم خواهد کرد .

اکنون لازم است که به طور دقیق و با جزئیات تکمیل شده به آموزش مرحله‌ ای تست باتری ماشین و معرفی انواع دستگاه‌ هایی که به نوعی تستر باتری ماشین به حساب می‌آیند بپردازیم . تستر باتری خودرو امکان این را فراهم می‌کند که شرایط فعلی باتری خود را بسنجیم و میزان ولتاژ باتری را تشخیص دهیم .

تست باتری ماشین با اهم متر ، ولت متر یا مولتی متر مرسوم است و البته روش ‌های کمتر مرسوم دیگری نیز وجود دارد که با بهره ‌گیری از آن‌ ها می ‌توان شرایط باتری ماشین را محک زد .

نگهداری باتری خودرو

حین به کارگیری این قطعه در خودرو باید به فکر مراقبت های دوره ای از آن نیز باشید . در ادامه نکاتی را بیان می کنیم که موجب افزایش کارایی و عمر این قطعه می شوند :

1- استفاده از محافظ هایی که عایق خوبی در برابر سرما ، گرما و گرد و غبار هستند .

2- مراقبت های دوره ای و چک کردن سطح مایع داخل باطری های اسید شارژ تا در صورت نیاز ، به آن مایع اضافه گردد .

3- بررسی اتصالات و بست ها تا در صورت وجود نارسایی و قطعی ، مشکل برطرف شود .

4- اطمینان از صحت عملکرد تسمه دینام ؛ چرا که در صورت شل یا سفت بودن تسمه ، باطری فشار مضاعفی را متحمل می شود .

5- تمیز کاری باطری و برطرف کردن مواد زائدی که در اطراف سر باطری ها جمع می شوند .

عمر باطری ماشین نقطه قوت باتری است

عمر باطری ماشین تاثیر بسزایی در زمان تعویض مجدد باتری دارد . باطری ماشین وقتی در کارخانه تولید می شود ، عمرش آغاز می شود . بنابراین تلاش کنید تا باطری ماشین با نزدیک ترین تاریخ خریداری کنید تا طول عمر بیشتری داشته باشد . یک سال پس از تولید هر باتری ، صفحات آن سولفات می شوند . بنابراین سعی کنید از خرید باطری ماشین که یک سال از تاریخ تولید آن گذشته است خودداری کنید . اگر باتری ضمانتی خریداری می کنید ، بدون شک تاریخ تولید در ضمانت نامه ذکر شده است .

اهمیت بالای ظرفیت ذخیره باطری خودرو

این گزینه  که در قبل از خرید باطری ماشین باید در نظر گرفته شود مربوط به مدت زمانی است که باتری بدون موتور و قبل از تخلیه می تواند با قدرت همچنان کار کند . برخورداری از ظرفیت بالای ذخیره باطری ماشین این قابلیت را دارد تا درشرایط سخت به تنهایی بطور مثال چراغ های ماشین را روشن کند .

باتری ماشینباتری ماشین

آمپراژ باطری خودرو

آمپراژ باطری ماشین به میزان برق باتری اشاره دارد . آمپراژ بالا به معنی  این است که باتری می تواند بار زیادی را حفظ کند و زمان بیشتر برق دهی کند . برای هر نوع باطری ماشین ، حد مجاز آمپراژ مشخص می شود . اگر شما قصد دارید تجهیزات اضافی روی ماشین خود نصب کنید باید میزان آمپراژ باطری ماشین را بالا ببرید . بنابراین انتخاب باطری ماشین با چه میزان آمپر روی سیستم برقی ماشین تاثیر دارد . سیستم ها صوتی با اسپیکرهای غول پیکر و همچنین لامپ های اضافی از جمله مواردی هستند که روی آمپر باطری ماشین تاثیر دارند .

تست کیفیت استاندارد باتری

حین خرید باتری از فروشنده ، کارتی با عنوان ( برگ سبز باتری ) یا کارت ضمانت نامه درخواست کنید . آن ها موظف هستند این برگه را در اختیار شما بگذارند . در صورت امتناع از ارائه این برگه ، باتری مورد نظر معتبر نیست ؛ چرا که هر قطعه ای برای ورود به بازار نیاز به مجوز دارد .

( تست کیفیت استاندارد ایران ) نشانی است که توسط ( شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران ) تحت آزمایشات مختلفی به کالاهای استاندارد اعطا می شود . اگر باطری ای که انتخاب می کنید دارای این نشان نباشد ، به این معناست که مورد تائید این شرکت نیست ؛ پس استاندارد ، قانونی و با کیفیت بودن این محصول هم معلوم نیست و بنابراین خدمات پس از فروشی هم در کار نخواهد بود .

اگر باتری ای که انتخاب می کنید ، شرایط فوق را داشته باشد ، نگرانی هایی مثل نامرغوب بودن مواد اولیه تا حد زیادی مرتفع می شود و باطری خودروی شما شرایط لازم را برای کارکرد مناسب دارد . عملکرد باتری در خودرو است که نیمی از آن به باتری و نیمی دیگر به شرایط خودروی شما بستگی دارد .

کشور تولید کننده باتری

قیمت باتری تولید شده در کشور های مختلف ، متفاوت است ؛ چنانچه فروشنده توضیحاتی درباره باتری داد ، می توانید برای اطمینان از صحت و سقم آنها ، بدنه باطری را چک کنید . تاریخ تولید ، انقضا و نام کشور تولید کننده ، سه ویژگی حک شده روی بدنه یا قسمت دیگری از باتری هستند . به خاطر داشته باشید که این اطلاعات باید حتماً به صورت مستقیم روی باتری ، حک شده باشند و وجود برچسب و اتیکت فاقد اعتبار است .

بیشتر بخوانید:

همه چیز درباره صداهای غیر عادی خودرو + عیب یابی خودرو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.