نحوه برخورد با ترمز دستی چگونه است + راهکار های پیشنهادی

نحوه برخورد با ترمز دستی چگونه است + راهکار های پیشنهادی

ترمز دستی کمک می ‌کند ماشین در محلی که آن را رها می ‌کنید ثابت بماند . حتی اگر ماشینی که آن را می ‌رانید دارای گیربکس اتوماتیک باشد ، سیستم در هنگام نیاز ، عملیات ترمز را انجام می ‌دهد .

برای اینکه خودرو در توقفگاه‌ ها در اثر شیب محل به راه نیفتاده خطری ایجاد ننماید ترمزی به نام ترمزدستی در آن پیش ‌بینی نموده ‌اند که این ترمز ممکن است روی چرخ‌ ها قرار داده شده چرخ ‌ها را از چرخیدن بازدارد و یا روی میل گاردان تعبیه شود و مانع گردیدن آن شود .

قدرت ترمز دستی به مراتب کمتر از ترمز پایی است و کاربرد آن تنها در مواقعی است که می ‌خواهند یک خودروی ایستاده حرکتی نکند .

به طور کلی متوقف شدن خودرو به وسیله ترمز ها در حین سرعت به واسطه اصطکاک بازوهای ترمز با کاسه چرخ ‌ها است . اصطکاک طولانی تولید گرمای زیاد نموده و ممکن است فلزات و لنت را سرخ نموده و حتی ذوب نماید ، ازاینرو کاربرد ترمز باید کوتاه و متناوب باشد .

حتماً برایتان اتفاق افتاده است که با ترمز دستی رانندگی کرده باشید و یا در هنگام پارک فراموش کرده باشید که از آن استفاده کنید اما باید بدانید که واقعیت های مهندسی پشت استفاده از ترمز دستی برای بسیاری از رانندگان ناشناخته است . ترمز دستی کمک می ‌کند ماشین در محلی که آن را رها می‌ کنید ثابت بماند . حتی اگر ماشینی که آن را می ‌رانید دارای گیربکس اتوماتیک باشد، سیستم در هنگام نیاز ، عملیات ترمز را انجام می ‌دهد .

راهکارهای پیشنهادی :

1-  عصبانی نشوید :

از حرکت اضافی خودداری کنید . حرکت اضافی باعث می شود که شرایط را برای خود خطرناک تر سازید . پس زیاد مانور ندهید و سعی کنید حرکات کمی داشته باشید . کنترل اعصاب و جسمتان را در دست داشته باشید .

2-  پدال گاز را رها کنید :

اگر کروزکنترل دارید ، حتماً مطمئن شوید آن را خاموش کرده اید .

3- بررسی رفتار پدال ترمز:

اگر پدال ترمز نرم است ، ممکن است که روغن ترمز کم کرده اید یا سیلندر اصلی آن خراب شده باشد . در این حالت شاید بتوانید با چندبار فشار دادن ترمز ، کنترل وسیله را بدست آورید . اگر پدال ترمز سفت است ، سریعاً بررسی کنید که چیزی ( مثل بطری آب ) در زیر پدال گیر نکرده باشد . سعی کنید از پای خود و یا دیگر مسافران برای چک کردن این مورد استفاده کنید . از جاده چشم بر ندارید .

4-  پدال ترمز را فشار دهید :

پدال ترمز را چندین بار پشت سرهم فشار دهید تا مقدار فشار لازم برای توقف اتومبیل را فراهم آورید. این کار ممکن است مدتی طول بکشد . حتی اگر سیستم ترمز اتومبیل شما از نوع ABS باشد، باز هم این کار را انجام دهید . چرا که ترمز ABS تنها زمانی فعال می شود که به شدت ترمز بگیرید . به هر حال به شدت و تا آخرین حد چندین بار پدال ترمز را فشار دهید.

5-  معکوس بکشید :

به دنده پایین تر شیفت کنید . اگر اتومبیل شما اتومات است ، آن را در حالت دستی قرار داده و دنده را 1 یا 2 کنید . اگر اتومبیل شما دنده دستی است ، سعی کنید کم کم دنده را کم کنید . یعنی اول دنده را 3 و پس از کمی حرکت و کم شدن سرعت ، دنده را 2 کنید . دقت کنید که بطور ناگهانی به دنده پایین ( 1 و 2 ) شیفت نکنید چون ممکن است کنترل اتومبیل را از دست بدهید .

6-  از ترمز دستی استفاده کنید :

سعی کنید ترمز دستی را کم کم بکشید و سرعت اتومبیل را کاهش دهید . البته در نوع اتوماتیک ، باید پدال ترمز اضطراری را کم کم فشار دهید . دقت کنید که به ناگهان ترمز دستی را تا انتها نکشید . زیرا چرخ های عقب اتومبیل قفل می کند و ممکن است کنترل اتومبیل را از دست بدهید . اگر احساس کردید که چرخ های عقب قفل شده و صدا می دهد ، کمی ترمز دستی را رها کنید تا چرخ ها حرکت کند ؛ سپس در همین نقطه ترمز دستی را نگه دارید تا به کاهش سرعت اتومبیل شما کمک کند و شما هم کنترل مناسبی روی وسیله نقلیه داشته باشید .

7- چشمان خود را به جاده بدوزید :

به چیزهایی که در جلوی شماست ، نگاه کنید . از ترافیک سنگین و موانع خطرناک دوری کنید .

8-  به دیگر راننده ها هشدار دهید :

چراغ های خطر ( فلاشر ها ) اتومبیل را روشن کنید . بوق بزنید و چراغ بزنید و به دیگر رانندگان اطلاع دهید که در چه وضعیتی هستید . چون آنها ممکن است متوجه وضعیت شما نشوند . شیشه ها را پایین داده و با سر و صدا به عابران پیاده و دیگر رانندگان در صورت لزوم هشدار دهید . هرچند که با پایین دادن شیشه ها، اصطکاک هوا نیز به توقف اتومبیل شما کمک می کند ..

9-  از موانع محیطی استفاده کنید :

اگر هیچکدام از روش های بالا موثر واقع نشد ، و یا اگر مجبور بودید به سرعت توقف کنید ، باید از موانع طبیعی بهره بگیرید . این کار به هیچ عنوان راه حل مناسبی نیست و کنترل اتومبیل را به شدت کاهش می دهد .

10-  تماس با موانع کوچک مثل درختچه ها :

موانعی همچون بوته ها و درختچه های کوچکتر از 1 متر می تواند اتومبیل شما را متوقف سازند . همواره باید درختچه ها و بوته های کوچک را انتخاب کنید زیرا اگر طول آنها بزرگتر از 1 متر باشد و یا خیلی محکم و استوار باشند ، ممکن است با خطر مرگ مواجه شوید .

اگر خودرو ثابت ایستاده بود نیازی به ترمز دستی است ؟

ترمز دستی علاوه بر ثابت نگه‌داشتن ماشین در یک محل ، باعث کمتر صدمه دیدن گیربکس می شود خصوصا زمانی که روی یک شیب تند پارک کرده باشید که این شرایط فشار زیادی به اجزای داخلی وارد می کند .

آیا قراردادن در دنده کافی جای ترمز دستی را می گیرد ؟

در صورتی که ماشین شما دارای گیر بکس دستی باشد باید قبل از ترک ماشین حتما ترمز دستی را بکشید . حتی قرار دادن ماشین در دنده هم نمی‌تواند کارساز باشد .

اگر شیفتر (shifter ) کاملا متصل نباشد ممکن است از دنده بیرون بزند و باعث حرکت ماشین شود که نتایج خوبی در پی نخواهد داشت . ترمز دستی های جدید با اهرم ، پدال و یا حتی سوییچ الکترونیکی قابل اجرا هستند .

اما اگر ترمز دستی فعال باشد و رانندگی کنید چه اتفاقی می افتد ؟

به شرایط بستگی دارد در ماشین‌های دیفرانسیل جلو ، چرخ های عقب هیچ حرکتی نمی ‌کنند و در این زمان جز کشیده شدن تایر ها به سطح جاده هیچ اتفاق دیگری ‌نمی افتد . خوشبختانه اگر این اتفاق بیافتد مشخص است که یک جای کار مشکل دارد ؛ صدای زوزه مانند و لرزش شدید سیستم تعلیق را حرکت می دهد . اما اگر ماشین دیفرانسیل عقب باشد موتور ممکن است نیروی اضافی به ترمز وارد کند و صدماتی به وجود آورد .

به یاد داشته باشید که قبل از حرکت ، ترمز دستی را کاملا آزاد کنید ؛ اصطکاک ایجاد شده توسط کفشک ها مقداری گرما ایجاد می کند . اگر با همین شرایط رانندگی ادامه پیدا کند ممکن است تمام اجزای داخلی را دخیل کند و باعث آسیب به بلبرینگ چرخ شده یا به بقیه قسمت ها به شدت صدمه بزند .

مسئله اصلی در این مورد است که به هنگام درگیر بودن ترمز دستی چه مسافتی و چه سرعتی می ‌پیمایید .

رانندگی کوتاه مدت با ترمز دستی قطعا صدمه چشم گیری به ماشین وارد نمی کند ولی اگر 240 کیلومتر را با سرعت 120 کیلو متر بر ساعت با ترمز دستی فعال بپیمایید مطمئن باشید که چسب ‌های عقب و تعدادی از اجزای داخلی ماشین آتش خواهد گرفت  .

خوشبختانه امروزه هیچ کدام از این مشکلات برای ماشین های جدید رخ نمی دهد چرا که چراغ هشدار دهنده ای تعبیه شده تا به راننده برای کشیدن ترمز دستی هشدار دهد . ولی این دلیل نمی شود که احتیاط نکنید .

ترمز دستی

راهکارهایی اضطراری :

1-  برخورد با پشت اتومبیل های دیگر ، اگرچه به عنوان اولین راه حل پیشنهاد نمی شود ، اما برخورد به پشت دیگر اتومبیل های جاده ، سرعت شما را کاهش می دهد . در این حالت اتومبیلی را انتخاب کنید که هم سرعت با شماست و از استحکام خوبی برخوردار است ( البته ضربه زدن به اتومبیل هایی با سرعت کمتر ، باعث توقف اتومبیل و کاهش سرعت شدید شما می شود ) . قبل از برخورد با بوق زدن آنها را متوجه خطر سازید . ضربه را به طور مستقیم وارد کنید و از زدن ضربه های کشیدنی و ظریف خودداری کنید . چرا که اگر از گوشه ضربه بزنید ، باعث منحرف شدن هر دو اتومبیل از مسیر شده و وضعیت خطرناکی را خلق می کنید . تا جایی که می توانید سرعت شما باید آهسته باشد . شاید کیسه هوای اتومبیل شما خاموش باشد .

2-  یافتن مکانی مناسب برای ساییدن یا تصادف جاده را بررسی کنید تا یک نقطه ایمن برای سایش پیدا کنید . اگر قادر نیستید تا اتومبیل خود را بطور کامل متوقف سازید ، بدنبال یک محیط باز باشید ؛ جایی که بتوانید بدون برخورد با چیزی به حرکت ادامه دهید .

3- اگر تمام گزینه های ذکر شده در بالا موثر واقع نشد ، بدنبال چیزی برای تصادف باشید . بهترین چیز پیدا کردن یک برآمدگی پرپشت است که با ساییدن به آن سرعت اتومبیل را تا نصف کاهش دهید . اگر این برآمدگی را پیدا نکردید ، دنبال علف های پرپشت باشید و در طول آنها رانندگی کنید تا سرعت شما کاهش یابد .

4-  اگر هیچکدام از این موارد پیدا نشد ، به خاکی بکشید . هرچند که جاده خاکی ( شنی یا ماسه ای ) ناپایدار است و سرعت شما را به شدت کاهش می دهد . پس مراقب باشید .

توصیه ها :
1-  تنها با تعویض لنت های ترمز در زمان مناسب و همچنین بازدید دوره ای سطح روغن ترمز ، می توانید از بسیاری از این موارد دوری کنید . در واقع بهترین راه حل ، بازدید به موقع سیستم کنترل و اهمیت دادن به تغییرات آن است .
2- اگر در سرازیری حرکت می کنید ، از گرفتن ترمز بیش از حد خودداری کنید . زیرا لنت های ترمز بیش از حد داغ می شود و سیستم ترمز از دست می رود . لذا اگر نیاز به ترمز دارید ، کمی ترمز کنید ، معکوس بکشید و ترمز را رها کنید ؛ بعد از آنکه کمی جلوتر رفتید دوباره ترمز بگیرید و سرعت را کم کنید . هیچ وقت بصورت پیوسته ترمز را نگه ندارید . در سرازیری از معکوس کشیدن و ترمز دستی بیشتر استفاده کنید .
3-  بسیاری از مشکلات سیستم ترمز در اثر گیر کردن چیزی در زیر پدال ها اتفاق می افتد . بطری های آب معدنی ، اسباب بازی ، لیوان همیشه اتومبیل خود را تمیز نگاه دارید . از ریختن و قرار دادن وسایل بخصوص نزدیک به صندلی راننده اجتناب کنید . همیشه جایی برای قرار دادن وسایل مورد نیاز خود مانند سبدهای مخصوص نگهداری لیوان و بطری آب و تلفن همراه را در نظر بگیرید .
4-  چراغ ترمز عقب علاوه بر نشان دادن اینکه شما در حال ترمز گرفتن هستید ، نکته های دیگری را بازگو می کند . قبل از شروع به رانندگی حتماً این چراغ ها را کنترل کنید . اگر با گرفتن ترمز روشن می شوند، سیستم ترمز مشکلی نخواهد داشت . البته دقت کنید که اگر مجبور هستید به شدت ترمز را بگیرید تا این چراغ ها روشن شوند ، نصف قدرت سیستم ترمز شما از دست رفته است . احتمالاً یا لنت های ترمز سایییده شده و یا روغن ترمز کم شده است . نکته بعدی در خصوص چراغ های ترمز این است که اگر در حین رانندگی به طور خودکار روشن شدند ، نشان از وجود نقص در سیستم ترمز است . بنابراین کار عاقلانه ، توقف اتومبیل در کم ترین زمان ممکن و در مکانی ایمن است .
5-  لنت ترمز خیس ، قدرت ترمز گیری را به شدت کاهش می دهد . بنابراین در روزهای بارانی یا رد شدن از مکان های خیس ، بهترین کار روشن کردن چراغ های عقب ، حرکت با دنده سنگین و گرفتن ترمز کم می باشد . وقتی از منطقه خیس خارج شدید ( و یا باران بند آمد ) جهت خشک کردن لنت ها ، کافی است تا کمی ترمز را فشار دهید ( پدال را تا ته فشار ندهید . فقط کمی که آن را تا نزدیک نقطه ترمز گرفتن فشار دهید ) . این عمل را جند بار تکرار کنید و پدال را رها کنید تا لنت ها خشک شوند .

بیشتر بدانید

علل ریپ زدن خودرو در هنگام حرکت چیست + بررسی کامل و جامع آن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.