باتری خودرو را در فصل های سرد سال چگونه فعال نگه داریم ؟

باتری خودرو را در فصل های سرد سال چگونه فعال نگه داریم ؟

بررسی وضعیت باتری خودرو پیش از فرا رسیدن فصل زمستان از جمله کار هایی است که رانندگان باید قبل از بروز مشکل به ‌آن توجه کافی داشته باشند .

باتری خودرو

نگهداری از باتری خودرو در فصل ‌های سرد سال موضوعی است که ما به آن توجه چندانی نداریم ؛ مگر زمانی که باتری از کار می‌ افتد و دچار مشکل می‌ شویم . معمولا درچنین مواقعی به ‌دنبال تماس با مراکز مجاز – تعمیرات و ارائه‌ سرویس خدمات – برای دریافت کمک هستیم . اما بررسی وضعیت باتری پیش از فرا رسیدن فصل زمستان از جمله کار هایی است که رانندگان باید قبل از بروز مشکل به‌ آن توجه کافی داشته باشند .

چرا که به‌ دلیل دمای پایین هوا و توقف طولانی ‌مدت خودرو طی ساعات شبانه‌ روز در فصل ‌های سرد سال ، قدرت و کارایی باتری خودرو حدود 50 الی 60 درصد کاهش می ‌یابد و این امر سبب استارت خوردن ضعیف و طولانی‌ مدت خودرو برای روشن کردن آن می ‌شود .

به‌ همین دلیل پیشنهاد می ‌شود پیش از افت دمای هوا ، وضعیت شارژ باتری و ولتاژ آن بررسی شود و درصورت ضعیف بودن باتری قبل از بروز مشکل آن را شارژ و درنهایت تعویض کنید . در فصل ‌های سرد سال با برودت هوا قابلیت استارت ‌زنی باتری ‌های سرب – اسید کاهش می ‌یابد . زیرا در اثر سرما سرعت جابه‌جایی آنیون ‌ها و کاتیون ‌ها داخل الکترولیت کاهش یافته و به ‌تبع آن قابلیت استارت ‌زنی نیز کاهش می ‌یابد .
این مشکل درمناطق سردسیر کشور در فصل زمستان بیشتر دیده می ‌شود و در این فصل نارضایتی اهالی این مناطق مبنی ‌بر کم بودن قدرت باتری عنوان می ‌شود . حال آن که در مناطق گرمسیر در فصل ‌های سرد سال ، نارضایتی نسبت به‌ ماه ‌های گرم کاهش می ‌یابد .
جدول زیر تاثیر هوای سرد برعملکرد باتری را نشان می ‌دهد .

100 % توان باتری قابل حصول است دمای 7/26 درجه سانتی گراد
65 % توان باتری قابل حصول است دمای صفر درجه سانتی گراد
40 % توان باتری قابل حصول است دمای 8/17- درجه سانتی گراد

 

قابلیت استارت ‌زنی باتری دربخش تولید با تست استارت در سرما کنترل می ‌شود . یعنی باتری را به ‌مدت 24 ساعت در دمای 18 درجه زیر صفر قرار می ‌دهند و پس از آن برای انجام فرآیند تست استارت با آمپر مشخصی که توسط سازنده اعلام شده است ، باتری تخلیه می ‌شود . برای افزایش این قابلیت در این نوع باتری‌ ها باید سطح فعال افزایش داده شود که این امر به دو صورت افزایش بهره‌ وری مواد فعال یا افزایش تعداد صفحه مصرفی در خانه‌ های باتری اتفاق می ‌افتد .

بنابراین پیشنهاد می‌ شود در مناطق سردسیر در فصل‌ های سرد سال برای بهره‌ برداری بهتر و بیشتر از باتری و دیگر قطعات خودرو ، آن را در محل مناسب و حتی ‌المقدور در پارکینگ‌ های مسقف پارک کنید و بهتر است خودروهایی که به‌ شکل روزانه روشن نمی ‌شوند ، هرچند روز یک‌ بار استارت بخورند و برای چند دقیقه هم که شده به‌ شکل ساکن و درجا کار کنند تا عمر باتری و دیگر قطعات خودرو افزایش یابد .

گرم نگه داشتن خودرو

دمای پایین هوا ، به‌ خصوص دمای زیر صفر درجۀ سانتی ‌گراد ، سرعت واکنش ‌های شیمیایی درون باتری ماشین را بسیار کُند می ‌کند . وقتی ماشین روشن است و کار می‌ کند ، موتور ماشین فضای زیر کاپوت را گرم می ‌کند و باتری به ‌درستی کار می‌ کند . اما وقتی ماشین است باتری ماشین توانایی تولید انرژی لازم برای استارت زدن خودرو را از دست بدهد . همچنین بارش برف و باران و یخ ‌زدگی ‌هایی که در نتیجۀ آنها به وجود می ‌آید ، اوضاع را پیچیده ‌تر می ‌کند .

در نظر داشته باشید که اگر رطوبت به باتری ماشین شما برسد ، ممکن است بر اثر یخ ‌زدگی سبب ترک برداشتن پوشش باتری شود و به قسمت ‌های درونی آن آسیبی جدی وارد کند . بنابراین توصیه می ‌شود همیشه خودرو خود را در محلی گرم و سرپوشیده پارک کنید . همچنین استفاده از کاور و روکش نیز بسیار مؤثر است . همان ‌طور که برف و یخ را از روی برف ‌پاک ‌کن ‌ها پاک می‌ کنید ، روی کاپوت خود را نیز تمیز و خشک کنید تا آسیبی به باتری ماشین شما نرسد . این هشدار را نیز جدی بگیرید : به هیچ عنوان برای گرم کردن باتری ماشین خود از حرارت مستقیم استفاده نکنید . به دلیل به کار رفتن مواد قابل اشتعال در باتری ماشین ، امکان دارد این کار موجب آتش ‌سوزی شود .

اصول نگهداری باتری ماشین

تمیز نگه داشتن قطب ‌های باتری و اتصالات آن مهم ‌ترین اصل در نگهداری باتری ماشین است . برای این منظور ، با یک فرچه و محلول آب و جوش ‌شیرین ، قطب‌ های باتری خود را شست ‌و شو دهید . سپس برای جلوگیری از سولفاته شدن و زنگ زدن ، کمی گریس یا روغن روی سطح آنها بمالید . هر دو هفته یک بار سری به باتری ماشین خود بزنید تا در صورت لزوم این کار را تکرار کنید . اگر زمان زیادی از خودرو خود استفاده نمی ‌کنید ، باتری خودرو را  باز کنید و در جایی گرم و امن از آن نگهداری کنید . البته از جابه‌جایی زیاد باتری ماشین بپرهیزید . مراقبت و نگهداری اصولی از باتری ماشین نیازمند صرف زمان و توجه شماست . با رعایت همین نکته ‌های ساده می ‌توانید عمر باتری ماشین خود را به میزان قابل توجهی افزایش دهید .

شیوۀ صحیح استارت زدن در زمستان

یکی از مواردی که در دفترچۀ راهنمای بیشتر خودروها به آن اشاره شده ، روشن کردن ماشین در هوای سرد است . استارت نخوردن ماشین در سرمای زمستان بسیار کلافه ‌کننده است . برای جلوگیری از این اتفاق ، باید نکاتی را رعایت کنید و باید به این موارد نیز توجه کنید . پیش از استارت زدن ، بررسی کنید که لوازم برقی ماشین روشن نباشند . چراغ‌ ها ، بخاری ، پخش و رادیو همگی از برق خودرو استفاده می ‌کنند و توانایی باتری ماشین برای استارت زدن خودرو را می ‌گیرند .

همچنین بهتر است تا روشن شدن خودرو از برف ‌پاک ‌کن‌ ها استفاده نکنید . شارژر های فندکی ابزارهای الکترونیکیِ همراه مثل تلفن همراه و تبلت و نمایشگرهای کوچک خودرو هم مستقیماً از باتری ماشین برق خود را تأمین می ‌کنند . هنگام استارت زدن ، سوئیچ خودرو را پس از چرخاندن ، بیش از ده ثانیه نگه ندارید . استارت زدن طولانی مدت سبب می ‌شود که ماشین شما دیگر استارت نخورد . اگر ماشین شما روشن نشد ، یک دقیقه صبر کنید و دوباره استارت کنید . این زمان برای ایجاد شارژ داخلی و بازیابی توان استارت باتری ماشین ضروری است .

روشن شدن اتومبیل با تأخیر در هوای سرد کاملاً طبیعی است و آسیبی به موتور اتومبیل شما وارد نمی ‌کند . به چراغ ‌های پشت آمپر و صدایی که هنگام چرخاندن سوئیچ به گوشتان می‌ رسد دقت کنید . خاموش بودن چراغ‌ ها و نیامدن صدایی که حاکی از استارت خوردن باشد ، نشانۀ خالی شدن شارژ باتری است . اگر پس از چند بار تلاش ، ماشین شما روشن نشد ، برای روشن کردن ماشین خود باید باتری به باتری کنید . این کار شارژ لازم برای احیای باتری ماشین شما را فراهم می ‌کند .

تست باتری ماشین پیش از آغاز سرما

بررسی وضعیت باتری ماشین پیش از آغاز فصل سرما ضروری است ، به ‌ویژه اگر قصد سفر با خودرو شخصی خود را دارید . در صورتی که از این کار غافل شوید ، ممکن است با مشکل روبه‌رو شوید . حتی اگر باتری ماشین نو است و به تازگی آن را تعویض کرده ‌اید ، باز هم نشان دادن آن به یک باتری ‌ساز مفید است . ولتاژ استاندارد باتری ماشین خاموش ، 12.6 ولت است اما دمای هوا و رطوبت روی این عدد تأثیر می ‌گذارند . بنابراین توصیه می ‌شود یک متخصص با ولت ‌متر دیجیتال سلامت باتری ماشین شما را آزمایش کند تا با خرابی ناگهانی باتری خودروتان در سرما غافلگیر نشوید . اگر روزی قصد بیرون بردن ماشین خود را ندارید ، پیشنهاد می ‌شود ماشین خود را روشن کنید و اجازه دهید چند دقیقه ‌ای کار کند . اگر دوری با ماشین بزنید که بسیار ثمربخش‌ تر خواهد بود . این ‌گونه از خالی شدن ناگهانی یا به‌ اصطلاح دِشارژ شدن باتری ماشین خود پیشگیری می ‌کنید .

4 دلیل خوابیدن باتری در فصل زمستان

1- باطری ماشین ها به علت کاهش واکنش های شیمیایی در روزهای سرد نسبت به روزهای گرم ولتاژ کم تری تولید می کنند . به این معنی که یک باتری سرد نسبت به یک باتری گرم قدرت کم تری تولید می کند که این باعث استارت نخوردن خودرو می شود .

2- با سرد شدن هوا روغن موتور ماشین سفت می شود و نمی تواند در پیشرانه جریان پیدا کند . این اتفاق باعث می شود که به سختی در بلوک موتور پمپاژ شود و فشار مضاعفی به باتری وارد می کند . در این حالت اگر شارژ باطری از قبل کم شده باشد منجر به روشن نشدن ماشین می شود .

3- در برخی اوقات ممکن است لوله های انتقال سوخت رطوبت گرفته باشند یا می توانند منجمد شده باشند که موجب مسدود شدن آن ها می شود که باعث روشن نشدن ماشین می شود  .
( برای خودرو های دیزل این امر بیشتر اتفاق می افتد به این دلیل که  گازوئیل در هوای سرد حالت ژله ای پیدا می کند و درنتیجه روشن شدن خودرو زمان بیش تری می طلبد . )

4- این مشکل برای خودرو های قدیمی  اتفاق می افتد به این دلیل که  سیستم سوخت آن ها  کاربراتوری می باشد . کاربراتور ها عموماً نسبت به هوای سرد حساسیت بیش تری دارند . به خاطر وجود نازل های تنگ و باریک ( ژیگلور ) در کاربراتورها رطوبت نمی تواند بخار شود که باعث تشکیل یخ در آن ها می شود و این مجاری را مسدود می کند .
بیش تر خودروهای امروزی انژکتوری هستند ، بنابراین اگر دارای خودرویی با عمر کم تر از 20 سال هستید چیزی برای نگران شدن وجود ندارد .
اگر دارای خودرویی قدیمی هستید احتمالاً کاربراتور مسئول اصلی روشن نشدن خودرو ( و یا به سختی روشن شدن ) شما است .

باتری خودرو

ترفند های جلوگیری از خوابیدن باتری خودرو در زمستان :

1- به علامت باتری روی کیلومتر شمار دقت کنید .

وقتی خودرو را روشن می ‌کنید ، چراغ‌ های زیادی روی پشت ‌آمپر یا کیلومتر شمار روشن می ‌شوند . اکثر این چراغ‌ ها بلافاصله خاموش می ‌شوند و تنها در صورتی روشن می ‌شوند که بخواهند پیامی برای شما بفرستند اگر چراغ مربوط به باتری خودرو شما روشن شده باشد و رنگ آن سبز باشد یعنی وضعیت باتری شما خوب است اما اگر به رنگ زرد یا قرمز باشد و یا خاموش نشود یعنی باطری شما مشکل دارد یا شارژ نمی کند و یا بزودی می خوابد .

2- خودرو را در پارکینگ یا جایی به دور از وزش باد پارک کنید

پارک کردن ماشین در پارکینگ در فصل سرما می‌ تواند تاثیر زیادی روی محافظت از باطری ماشین داشته باشد . اگر پارکینگ ندارید می ‌توانید از پوشش‌ های مخصوص باطری استفاده کنید که دور باطری را می ‌گیرند و آن را گرم نگه می ‌دارند .

3- قبل از روشن کردن تجهیزات خودرو کمی صبر کنید

اگر باتری شما در آستانه خوابیدن و خالی شدن باشد ، فشار زیاد به آن بعد از مدتی ماندن در سرما می ‌تواند تیر خلاص باشد و باعث  خوابیدن باتری خودرو شود .

4- باتری را شارژ کنید

اگر ماشین شما در فصل سرما استارت نمی ‌خورد قبل از این که نگران هزینه تعویض باطری شوید ، سعی کنید باتری را از طریق باتری به باتری کردن با یک ماشین دیگر شارژ کنید .

5- قبل از رسیدن فصل سرما باتری را بررسی کنید

بهتر است قبل از رسیدن فصل سرما از سالم بودن باتری خودرو اطمینان حاصل کنید تعمیر کاران بسیاری هستند که با هزینه بسیار کم و با دستگاه های مخصوص وضعیت باتری شما را بررسی کنند تا در فصل زمستان ناگهان با باتری خالی شده یا خوابیده مواجه نشوید .

بیشتر بخوانید:

سنسور ورودی سوخت چیست و چگونه نصب می شود ؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.